Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Salininkų gyventojams – nemokamos kompostavimo dėžės piktžolėms ir maisto atliekoms

Salininkuose pradėtos dalinti pirmosios nemokamos kompostavimo dėžės Vilniaus gyventojams. Iš viso namų ūkiams mieste planuojama išdalinti 21 tūkstantį kompostavimo dėžių. Kol kas jas gavo 500 gyventojų.
Kompostavimo dėžės Salininkų gyventojams atiteko nemokamai.
Kompostavimo dėžės Salininkų gyventojams atiteko nemokamai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lengvai surenkamos, estetiškai patrauklios, jose užtikrinamas oro judėjimas, svarbus optimaliam biologiniam atliekų skaidymuisi. Tokius naujųjų kompostavimo dėžių privalumus vardija projektą organizuojantys Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) darbuotojai. Kadangi biologiškai skaidžių atliekų nereikėtų vežti į bendrą buitinių atliekų sąvartyną, kompostavimo dėžės namų ūkiams taps ir papildoma priemone sumažinti iškeliaujančių į Kazokiškių sąvartyną atliekų srautus.

Paskirstėme dėžes pagal individualių namų skaičių, koks buvo suformuotas poreikis, taip dėžes ir suskirstėme, kiek reikia kiekvienai savivaldybei, – teigė Rasa Pajarskienė.

Šis projektas finansuojamas ne vien VAATC, bet ir Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšomis. Iš viso 21 tūkst. kompostavimo dėžių gaus Vilniaus miesto gyventojai, iš viso aštuonioms Vilniaus apskrities savivaldybėms nupirkta 51 tūkst. dėžių. Projekto vertė – apie 7 mln. Lt, iš kurių truputį daugiau nei 77 proc. yra ES Sanglaudos fondo lėšos. Projektas susideda iš dviejų etapų: skatinti žmones kompostuoti namuose, gaminti sau geros kokybės dirvožemį ir sumažinti bioskaidžių atliekų kiekį, patenkantį į sąvartyną. O tai ir virtuvės atliekos, ir piktžolės ar nušienauta žolė.

„Paskirstėme dėžes pagal individualių namų skaičių, koks buvo suformuotas poreikis, taip dėžes ir suskirstėme, kiek reikia kiekvienai savivaldybei“, – teigė VAATC Plėtros skyriaus vadovė Rasa Pajarskienė.

Kiekviena savivaldybė nusistatė savo tvarką, kaip dėžės bus išdalintos gyventojams. Tarkim, Vilniaus mieste į pagalbą atėjo bendruomenės, Ukmergėje įvesta rinkliava, savivaldybė turi gyventojų sąrašus ir pagal juos ketina išduoti dėžes, kurios bus dalinamos stambiagabaričių atliekų aikštelėje. Vilniaus rajone gyventojams teks pirmiausia parašyti prašymą seniūnijoje.

Pirmosios 500 dėžių nukeliavo į Salininkų gyventojų kiemus. Anot Vilniaus mero Artūro Zuoko, kai gyventojai dalį atliekų dės į kompostavimo dėžes, į Kazokiškių sąvartyną išvažiuos apie trečdaliu mažiau atliekų.

„Gyventojai gaus nemokamai tokią kompostavimo dėžę, kiekvienas ūkis, kuris turi savo namą ar žemės sklypą galės vietoj to, kad mestų dalį atliekų į šiukšlių dėžę ir už jų išvežimą turėtų mokėti, galės turėti ekologiškų, gerų trąšų. Žmonės aktyviai dalyvauja, nori“, – kalbėjo meras.

Vilniuje dėžes gaus priemiesčių, sodų bendrijų gyventojai.

Dėžių gamyba vyks iki rugsėjo pabaigos. Dėžių turi užtekti visiems gyventojams, pasirašiusiems sutartis dėl atliekų išvežimo. Anot R.Pajarskienės, VAATC, vykdydamas projektą, numatė įsigyti apie 5 tūkst. dėžių daugiau, nei pageidavo atliekų vežėjai, jeigu netyčia kažkas būtų užmirštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius