Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus valdžia išsakė pastabas projektui prie Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčios: „Dabartinė architektūra primena trankų triukšmą“

Vilniaus miesto savivaldybė išsakė pastabas viešbučio ir biurų Vasario 16-osios g. 1 projektui. Teigiama, kad leidimas statybai bus išduotas tik tuomet, kai bus atsižvelgta į minėtas pastabas. Pasak Vilniaus vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio, dabartinė projekto architektūra primena trankų triukšmą.
Projektas prie Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios
Projektas prie Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios / Projekto autorių nuotr.

Miesto vyriausiasis architektas, Miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis teigia, kad projektą rengiantys architektai turėtų rasti urbanistinių ir architektūrinių priemonių darniau įkomponuoti naujų pastatų tūrius į istorinių pastatų kontekstą, raminti naujų fasadų prie A.Goštauto ir Vasario 16-osios gatvių išraišką, rašoma pranešime spaudai.

Paviešintose vizualizacijose, architekto teigimu, siūlomi viešbučio fasadai per aktyvūs ir margi, taip konkuruodami su šalia esančia Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčios vertikale ir išliekančiais senųjų pastatų tūriais.

„Tiesiog per aktyvūs tūriai atsidūrė tarp istorinių pastatų ir bažnyčios. Pasaulyje yra labai sėkmingų sprendimų, kaip tai padaryti, o čia nepavyko rasti gero sprendimo ir tas akivaizdžiai matyti. Buvome susitikę su autoriais, kalbėjomės ir jie sutinka, yra pasiruošę taisyti tą projektą. Jie pristatys Architektų rūmų Regioninei architektūrinei tarybai, išgirs kitų architektų nuomonę. Užsakovas yra pasiryžęs klausyti pastabų ir nenori lipti per galvas. Man atrodo, yra normali, darbinė situacija“, – 15min sakė M.Pakalnis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

M.Pakalnio nuomone, reikėtų ryškinti istorinių pastatų tūrius, išsaugant istorinių stogų siluetus, išlaikant jų dominavimą architektūrinėje kompozicijoje. Jis dabartinius sprendimus prilygino triukšmui, kuri trikdo klasikinę muziką.

„Naujų pastatų fasadai yra labai aktyvūs, dinamiški. Lyg grotų klasikinė muzika ir pasigirsta trankus triukšmas. Dabartinė architektūra primena trankų triukšmą.

Kitas dalykas – vientisas pastatų tūris, kuris atsiranda tarp Goštauto gatvės ir istorinio bažnyčios silueto. Dabar turime banguojančius pastatus su želdiniais, o vietoje jų atsiranda viena „kieta“ linija, ir kai tie pastatai yra tarsi vienos stilistikos, pakenkiama masteliui – pasidaro vienas didelis pastatas ten, kur turėtų būti keli pastatai. Pastatų skaidymas šioje vietoje smarkiai padėtų“, – kalbėjo miesto architektas.

Projekto autorių nuotr./Projektas prie Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios
Projekto autorių nuotr./Projektas prie Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios

Savivaldybė išsakė ir daugiau pastabų projektiniams pasiūlymams, į kuriuos neatsižvelgus statybos leidimas pastatui Vasario 16-osios g. 1 nebus išduotas.

„Statybos leidimas bus išduotas tuomet, kai bus rastas sprendimas, kuris šiuo atveju yra galimas. Turi būti rastas priimtinas sprendimas. Šiuo atveju labai daug tikiuosi iš architektų Regioninės tarybos“, – kalbėjo jis.

Šiuo klausimu trečiadienį savivaldybės taryboje po pateikimo pritarta dviejų rezoliucijų projektams, kurie bus toliau svarstomi komitetuose ir frakcijose.

15min skelbė, kad buvusioje Šv. Jokūbo bažnyčios teritorijoje investicijų valdymo įmonė „Lords LB Asset Management“ planuoja statyti viešbutį ir biurus. Po to, kai socialiniuose tinkluose pasklido projekto vizualizacija, visuomenėje kilo sujudimas dėl fasaduose naudojamo stiklo. Dalis architektų, visuomenininkų ir politikų viešai suabejojo, ar apgaubti bažnyčią stikliniu biurų ir viešbučio ansambliu yra tinkamiausias sprendimas. Projekto autoriai žadėjo papildomai viešinti jo sprendinius.

Dabar su projekto sprendiniais bendrovė siūlo susipažinti interneto svetainėje www.projektas-vasario16g1.lt.

„Pagal galiojančius teisės aktus jie išvis neturėjo to projekto viešinti. Mes atskiru raštu paprašėme padaryti papildomą viešinimo procedūrą. Jie dabar paskelbė projektą internete ir vis tiek dar jų prašėme, kad būtų padarytas galutinis projekto pristatymas, kai bus gautos visos pastabos, ir tie sprendiniai, kurie bus pateikti statybos leidimui, kad jie būtų dar kartą pristatyti, nes tai yra labai svarbus projektas“, – kalbėjo M.Pakalnis.

Planuojamas biurų plotas – 6 tūkst. kv. metrų, o viešbučio su konferencijų centru – 13,2 tūkst. kv. metrų. Viešbutyje turėtų būti įrengti 299 kambariai. Po žeme taip pat numatyta 238 vietų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Investicijos į projektą turėtų siekti 45 mln. eurų.

Projektą vykdo įmonė „Orkela“, priklausanti „Lords LB Special Fund IV“ fondui, kurį valdo investicijų valdymo bendrovė „Lords LB Asset Management“.

„Lords LB Asset Management“ akcininkai yra trys asmenys ir jų valdomos įmonės: 47 proc. akcijų priklauso verslininkui Mindaugui Marcinkevičiui, 44 proc. – verslininkui Andriui Stonkui ir 9 proc. – Antanui Vainauskui.

Šv.Jokūbo ligoninė Vilniuje buvo įkurta 1809 m. prie Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo dominikonų bažnyčios esančiame dominikonų vienuolyne, pastatytame 1722 metais. Savo veiklą ligoninė nutraukė 2003 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius