Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė neketina išduoti naujo statybos leidimo „Maskvos namams“ 

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) atsakymą dėl „Maskvos namų“ Vilniuje. Vilniaus valdžios teigimu, dėl neigiamos VSD išvados, savivaldybės administracija nederins naujų projektinių pasiūlymų ir neišduoti šiam pastatui naujo statybos leidimo.
Maskvos namai Vilniuje
Maskvos namai Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Gruodžio pradžioje buvo pranešta, kad R.Šimašius kreipėsi į VSD prašydamas įvertinti numatomo kultūros ir verslo centro A.Juozapavičiaus ir Rinktinės g. sankirtoje, plačiau žinomo kaip „Maskvos kultūros ir verslo centras – Maskvos namai“, funkcinę paskirtį, ar ji nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui. Šis sprendimas priimtas po to, kai VŠĮ „Maskvos kultūros ir verslo centras – Maskvos namai“ kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę prašydama suderinti naujus projektinius pasiūlymus ir juos pristatyti visuomenei.

„VSD išvadų trečiosioms šalims atskleisti negaliu, tačiau galiu patvirtinti, kad jos skamba gana aiškiai ir nedviprasmiškai – šis objektas yra Kremliaus propagandos įrankis ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Remdamasis šia ir kitų kompetentingų Lietuvos institucijų nuomonėmis, bei laikydamasis pažado, kad kol esu meras – Maskvos namų Vilniuje nebus, pavedžiau savivaldybės administracijai nederinti naujų projektinių pasiūlymų ir neišduoti šiam pastatui naujo statybos leidimo“, – pranešime spaudai cituojamas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Maskvos namai Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Maskvos namai Vilniuje

Pranešime apie projektinių pasiūlymų suderinimą teigiama, kad statinių numatoma pagrindinė paskirtis – „kultūros ir verslo centras“. Tačiau Vilniaus miesto meras teigia, kad po šiuo pavadinimu gali slėptis Lietuvai nedraugiškos valstybės noras manipuliuoti Lietuvos visuomene, siekiant savo siaurų politinių tikslų įgyvendinimo.

„Maskvos namų“ steigėjui išsiųstas savivaldybės administracijos pranešimas apie atsisakymą derinti projektinius pasiūlymus.

Anksčiau R.Šimašius yra sakęs, kad „Maskvos namų“ Vilniuje nebus, kol jis bus meru.

VSD direktorius Darius Jauniškis trečiadienį plačiau šios situacijos nekomentavo. Anot jo, „Maskvos namai“ kaip galintys kelti grėsmę nacionalinam saugumui buvo įvardinti žvalgybos ir grėsmių vertinime.

2017 metų VSD Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime teigiama, kad „Maskvos namų“ projekto perspektyvos Vilniuje „turi palyginti didelę simbolinę ir praktinę reikšmę Rusijai kaip potencialus jos įtakos, tėvynainių politikos ir viešosios diplomatijos instrumentas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius