Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybės aukcione – brangūs avariniai butai prestižinėse sostinės vietose

Vilniaus savivaldybė viešuosiuose aukcionuose toliau išparduoda savo turtą. Kai kurie butai yra prestižinėse vietose, bet jų ir kaina nė iš tolo neprimena tų apleistų kambarėlių Naujojoje Vilnioje ar kituose toliau nuo centro esančiuose miesto rajonuose. Štai Totorių gatvėje esančiame name įsikurti galima už 107 tūkst. eurų.
Butas Totorių g.
Butas Totorių g. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Totorių gatvėje 22 numeriu pažymėtas namas – puikioje vietoje, pačioje Vilniaus širdyje. Jame esantis pirmas butas gana erdvus (51,28 kv. m), vienaaukščio namo pirmajame aukšte. Tiesa, nei iš išorės, nei viduje šis butas neatrodo kaip svajonių būstas, kadangi yra pripažintas netinkamas gyventi. Jo būklė – avarinė.

Kaina – 107 tūkst. eurų

Pradinė šio buto kaina aukcione, kurį Vilniaus savivaldybė organizuoja sausio 27 dieną, yra beveik 107 tūkst. eurų.

Nepigu, ypač turint omeny, kiek reikės dar pakloti už patalpų remontą, o ir pastatas yra valstybės saugoma nekilnojamojo turto vertybė, tad naudojimasis patalpomis ir jų tvarkymas, remontas ir rekonstrukcija yra reglamentuojami Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymu bei kitais teisės aktais.

Dar vienas tikrai patrauklus, bet irgi avarinės būklės būstas parduodamas Tilto g. 33B. Dešimtu numeriu pažymėtas butas yra gerokai mažesnis nei Totorių gatvėje – 32,77 kv. m, bet taip pat vienaaukščio namo pirmajame aukšte. O ir pradinė šių patalpų kaina tik kiek didesnė nei 60 tūkst. eurų.

Namas, kuriame yra šis butas, nėra valstybės saugomas, tad remontuojant jį tereikės turėti omeny, kad tai Vilniaus senamiesčio, paskelbto kultūros paminklu, apsaugos zona. Teks sutarti ir su kaimynais: Vilniaus apeliacinis teismas 2015 m. liepos 3 d. nutartimi nustatė servitutą – kaimyninio buto Tilto g. 33B-1 savininkui leista naudotis, t. y. įeiti ir vaikščioti, koridoriumi, esančiu dešimtajame bute, kurį savivaldybė ir parduoda.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Butas Tilto g.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Butas Tilto g.

Nenaudojamas savivaldybės turtas

Šie du butai prestižinėse Vilniaus vietose priklauso sostinės savivaldybei, tačiau miestas iš jų neturi jokios naudos. Gyventi socialiai remtini asmenys juose negali, nes butai – avariniai, lėšų juos remontuoti irgi nėra. Tad geriausia išeitis – parduoti.

Vilniaus vicemero Gintauto Palucko teigimu, savivaldybė turi visą sąrašą butų, pripažintų netinkamais naudoti. Ir nemaža jų dalis yra išties patraukliose vietose, tarkim, Užupio Krivių gatvėje, Žvėryne.

Turime tokių tikrų perliukų, kurie nežinia kada ir kaip perduoti savivaldybei.

„Šnipiškės kol kas nėra patrauklios, bet tai besiformuojantis naujas centras. Visi tie medinukai nusidėvėję, bet jie gali būti patrauklūs ne tik kaip gyvenamasis plotas, bet ir kaip investicinis projektas. Nes nusipirkus tokį butą, jį galima suremontavus perparduoti, kartais pasididinti ir pan.“, – sakė vicemeras.

Kartais savivaldybės turtas nebūna patrauklus pirkėjams ne tiek dėl jo paties būklės, kiek dėl kaimynų, jeigu šalia gyvena ne visada gerų įpročių turintys, kaip sako vicemeras, kaimynai. Tačiau dar dažnesnė situacija yra tokia, kad būtent savivaldybės bute gyvenantys žmonės nėra patys geriausi kaimynai.

„Turime tokių tikrų perliukų, kurie nežinia kada ir kaip perduoti savivaldybei. Gyventi šie butai netinkami, o įstatymas leidžia juos parduoti“, – teigė G.Paluckas.

Vicemeras nesigina, kad miestui svarbios ir aukcione gaunamos pajamos, tačiau labiausiai norima susitvarkyti savo turtą: parduoti avarinius butus, leisti privatizuoti savivaldybės būstus tiems, kurie juose ne vienerius metus gyvena. Tada galbūt miestas turės lėšų ir praplėsti bei sutvarkyti socialinio būsto fondą.

Kainos aukcione išauga

Gruodį savivaldybė skelbė 35 nekilnojamojo turto aukcionus, iš kurių įvyko kiek mažiau nei pusė – 16. Pradinė bendra parduotų objektų pardavimo kaina buvo 245 780 eurų, o aukcionų metu ji pakilo daugiau nei 100 tūkst. eurų ir šie objektai parduoti už 368 405 eurus. 

Pasak Vilniaus savivaldybės Finansų departamento Turto valdymo skyriaus vedėjos Aurelijos Klemanskytės, dalyvių registravosi įvairiai: 1, 2, 3, 5, o daugiausia 9 ir 10 dalyvių buvo užregistruota į butų Verkių g. 78 aukcionus. 

„Vieni iš brangiausiai parduotų butų: Markučių g. 25-1, užsiregistravo 5 dalyviai, nuo pradinės 13 500 eurų kaina pakilo iki 40 650 eurų; Lvovo g. 95-3, užsiregistravo 6 dalyviai, nuo pradinės 11 770 eurų kaina pakilo iki 43 000 eurų; Verkių g. 78-9 ir 10, užsiregistravo 9 dalyviai, nuo pradinės 11 990 eurų kaina pakilo iki 44 000 eurų“, – apie geriausiai pavykusius aukcionus kalbėjo A.Klemanskytė. 

Butai Sėlių g. 34-4, Tuputiškių g. 80-1 ir 2, Konduktorių g. 9-3, Adutiškio g. 4-3A, Adutiškio g. 3-11 nesulaukė pirkėjų. Šių butų bei kitų nekilnojamojo turto objektų, kurie nebuvo parduoti gruodžio mėnesį, aukcionai bus skelbiami pakartotinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius