Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VIPA finansavimas švietimo infrastruktūros plėtrai padeda kurti motyvuojančią mokymosi aplinką

Patogi, patraukli ir moderni mokymosi aplinka – ne tik studentus motyvuojantis, bet ir pritraukti juos padedantis elementas. Tam pritaria ir visai neseniai savo infrastruktūrą atnaujinę Kauno technikos kolegijos ir Socialinių mokslų kolegijos atstovai, pasinaudoję Viešųjų investicijų plėtros agentūros (VIPA) teikiamu finansavimu. Jie pasakoja, kodėl svarbu investuoti į studentus supančią aplinką.
Kauno socialinių mokslų kolegija
Kauno socialinių mokslų kolegija / Prano Karpavičiaus nuotr.

Povilas Stalioraitis, Kauno technikos kolegijos direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai pažymi, kad dar prieš kelerius metus trys praėjusiame amžiuje statyti kolegijos korpusai buvo nerenovuoti ir neefektyvus. Tačiau 2017 m. nuspręsta kreiptis į VIPA ir atnaujinti antrąjį, 4 tūkst. kv. m. dydžio, korpusą, o prieš metus – ir trečiąjį.

„Darbai vyko sklandžiai atnaujinant tiek antrąjį, tiek trečiąjį korpusus. Antrajame pakeitėme langus, apšiltinome sienas, stogą bei pusrūsį, kuriame įrengėme ir drenažą. Be to, įdiegėme ir modernų LED apšvietimą. Tai leido pagerinti korpuso energinio naudingumo klasę iš E į C kategoriją. Kai priėmėme sprendimą modernizuoti ir trečiąjį korpusą, visos VIPA procedūros jau buvo aiškios, nes buvome pasidarę namų darbus. Šiame pastate apšiltinome ne tik sienas, stogą ir cokolį, bet ir apšiltinome sporto salės grindis, taip pat sutvarkėme apšvietimą ir įrengėme rekuperacinę sistemą“, – sako P. Stalioraitis.

Jis pažymi, kad iki modernizavimo, šie pastatai buvo kone avarinės būklės, o per šildymo sezoną jie pareikalaudavo apie 33 tūkst. eurų. Anot pašnekovo, po renovacijos, ši suma sumažėjo iki 18 tūkst. eurų.

„Mūsų kolegijos bendruomenę sudaro daugiau kaip 1,1 tūkst. žmonių. Tarp jų – ne tik studentai, bet ir dėstytojai, lektoriai, administracijos darbuotojai ir kiti. Neabejoju, kad atnaujinę antrąjį ir trečiąjį korpusus sukūrėme žymiai malonesnę aplinką visiems kolegijoje besilankantiems žmonėms. Tai – nauda ne tik mūsų akademinei bendruomenei, bet ir visam miestui bei planetai, nes po modernizavimo, korpusai į aplinką per metus išmeta 80 tonų mažiau CO2“, – sako Kauno technikos kolegijos direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai.

Finansuoja ir naujų pastatų statybą

Kauno Socialinių mokslų kolegijos vadovės Ingos Bilinskienės teigimu, kolegijos Kauno filialas pradėjo veikti 2018 m. rugsėjį. Pirmaisiais ir antraisiais metais stebėjus spartų studentų skaičiaus augimą, nuspręsta nebe nuomotis patalpas, o įsigyti sklypą naujojo filialo pastato statybai.

Prano Karpavičiaus nuotr. /Kauno socialinių mokslų
Prano Karpavičiaus nuotr. /Kauno socialinių mokslų

„Maloni, tvarkinga ir moderni infrastruktūra daro įtaką ne tik studentams, bet ir dėstytojams ar administracijos darbuotojams. O darbas ir mokslai tokioje aplinkoje – didelis privalumas. Apskritai, aukštoji mokykla, galinti eiti koja kojon su naujausiomis tendencijomis, yra puiki vieta jauno žmogaus savirealizacijai ir kūrybiškumo puoselėjimui. Būtent todėl dar 2020 m. nusprendėme pradėti statyti naująjį filialo pastatą“, – sako I. Bilinskienė.

Pašnekovė pratęsia, kad kolegija nuo pat pradžių aiškiai žinojo, ko norima iš naujojo pastato, tad visi darbai vyko itin sklandžiai.

„Turėjome puikius vystytojus, kurie laikėsi nustatytų terminų, todėl statybų procesas neapsunkino mūsų kasdienės veiklos. Rangos darbai finišavo pernai gruodį, kuomet ir įsikėlėme į naująjį filialą – stiklinį, 3500 kv. m. dydžio pastatą. Manau, kad jis puikiai atspindi modernios aukštosios mokyklos koncepciją. Tai apima ne tik studentams skirtas poilsio zonas, konferencijų salę, maitinimo įstaigą ar kompiuterių klases, bet ir erdvias bei šviesias auditorijas ir laboratorijas. Tuo pat metu pastate įdiegta moderni įranga leidžia paskaitas organizuoti gyvai, nuotoliniu ar hibridiniu būdu“, – teigia Kauno Socialinių mokslų kolegijos vadovė.

Prano Karpavičiaus nuotr. /Kauno socialinių mokslų kolegija
Prano Karpavičiaus nuotr. /Kauno socialinių mokslų kolegija

Užtikrina didesnį įsitraukimą

VIPA Klientų aptarnavimo departamento, Valstybės investicijų skyriaus vadovė Rūta Mikalauskienė sako, kad tiek Kauno Socialinių mokslų kolegijos, tiek Kauno technikos kolegijos pavyzdžiai puikiai iliustruoja modernios švietimo infrastruktūros kūrimo būtinybę.

„Švietimo įstaigų konkurencija ir nuolatinis kartelės kėlimas į naują lygį padeda užtikrinti aukštesnę mokslo kokybę Lietuvoje bei pritraukti daugiau studentų. Prie to vienareikšmiškai prisideda ir šiuolaikiškos infrastruktūros universitetuose ar kolegijose kūrimas, užtikrinantis dar didesnį akademinės bendruomenės įsitraukimą“, – sako R. Mikalauskienė.

Universitetai, kolegijos ir kitos švietimo įstaigos gali kreiptis į VIPA dėl paskolų aukštojo mokslo ir profesinio mokymo infrastruktūros (pastatų) atnaujinimui ir plėtrai.

Prano Karpavičiaus nuotr. /Kauno socialinių mokslų kolegija
Prano Karpavičiaus nuotr. /Kauno socialinių mokslų kolegija

Priemonė buvo sukurta siekiant atliepti pareiškėjų ir galutinių naudos gavėjų poreikius, identifikuotus jau nuo pat VIPA įsteigimo. 2013 m. VIPA tapus Europos investicijų banko finansiniu tarpininku, buvo pasirašyta sutartis, skirta mokymo įstaigoms dėl bendrabučių modernizavimo (energinio efektyvumo didinimo). Tuomet buvo sukurta finansinė priemonė, kuri leistų aukštosioms mokykloms ir profesinio mokymo įstaigoms savo pastatus modernizuoti kompleksiškai: ne tik modernizuoti pastatų išorę, tačiau taip pat sutvarkyti ir vidų ar net statyti naujus.

Finansavimas skiriamas mokslo infrastruktūros išorės ir vidaus atnaujinimui, naujų pastatų statybai (įskaitant avarinės būklės pastatų griovimą), atnaujinto ar naujai pastatyto pastato sklypo sutvarkymui bei kt. Šiuo metu yra jau yra priimti sprendimai dėl 7 mln. EUR vertės projektų finansavimo įgyvendinant šią priemonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius