Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Virtuvės remontas: kaip ją įsirengti patogiai ir kodėl reikia pagalvoti apie tai, ko nemato svečiai

Virtuvė – namų brangakmenis. Jei ne dėl grožio, tai bent jau dėl įrengimo kainos. Tačiau daugeliui norisi gaminti patogioje, ergonomiškoje ir jaukioje virtuvėje. Kokios klaidos dažniausiai daromos įrengiant šią erdvę? Kiek kainuoja virtuvės baldai ir apie kokius paslėptus darbus būtina pagalvoti? Atsakymų į šiuos klausimus ieškojome kalbėdamiesi su namų ūkio meistru ir virtuvės baldų gamintoju.
Aurimo Aberalio (Baldis.lt) gaminti virtuvės baldai
Aurimo Aberalio pagaminti virtuvės baldai / A. Aberalio nuotr.

Namų ūkio meistras Vytautas, daugiausia užsiimantis santechnikos darbais, sako, jog virtuvės remontas kainuoja tiek, kiek vonios ir tualeto kartu sudėjus – kitaip tariant, tai yra viena brangiausiai kainuojančių erdvių, jei įskaičiuosime visus buitinės technikos prietaisus. Šios erdvės remontas trunka nuo dviejų savaičių iki mėnesio. Be to, remontuojant virtuvę turėtų būti samdomi keturi meistrai: santechnikas, baldininkas, dažytojas ir elektrikas. Geriausia, jei jų darbą kažkas galėtų koordinuoti ir jei remonto metu negyventumėte šiame būste.

„Žmonės daro didelę klaidą, prašydami vieno meistro padaryti visų sričių darbus. Jei kitą kartą kils noras meistro paprašyti padaryti ir tą, ir aną, prisiminkite žąsį – ji yra toks paukštis, kuris greitai skrenda, bet lėtai plaukia. Aš, pavyzdžiui, išmanau santechnikos niuansus, bet turiu mažiau patirties klijuodamas plyteles“, – sako Vytautas.

Dar viena klaida, kurią pastebi meistras – kai naujutėlė virtuvė įrengiama nekeičiant jau „pensinį“ amžių pasiekusių vamzdžių. Vytauto teigimu, santechnikams nuoširdžiai baisu liestis prie tokio senumo vamzdžių, nes avarija gali nutikti bet kada.

Svarbiausia – trijų virtuvės „karalių“ vietos

Daugelį meistrų erzina klientai, kurie įvairiausių santechnikos detalių ieško internete kuo pigiau ir siūlosi jas atvežti.

„Yra meistrų, kurie dirba nelegaliai, dažnai keičia telefono numerius, nesusitvarko savo darbo vietos, neuždengia paviršių prieš dažydami ar daužydami sienas. Dirbantys profesionaliai taip nesielgia, bet kenčia per tokius meistrus, nes pastarieji numuša kainas. Manau, kad patyrusio, rekomendacijų turinčio meistro darbas turi kainuoti kiek daugiau, nei rinkos vidurkis. Be to, negalite tikėtis, kad toks meistras už pusvalandžio jau stovės prie jūsų durų“, – teigia pašnekovas.

Jis patarė labai konkrečiai nuspręsti, kur stovės plautuvė, kaitlentė su orkaite, indaplovė ir savo apsisprendimo nebekeisti. Dalis klientų persigalvoja ir tuomet kelis kartus moka už įvadų vietos perdarymą. Taip pat, meistro Vytauto teigimu, jūs turėtumėte susiskaičiuoti turimą biudžetą ir prie jo pridėti dar maždaug 1000 eurų nenumatytoms išlaidoms.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Buto remontas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Buto remontas

Jei iš meistro prašysite konkretaus darbo, Vytautas pataria labai tiksliai suformuluoti užduotį: jei reikia įstatyti kriauklę, ar stalviršyje jau yra išpjauta skylė, ar ją dar reiks išpjauti, jei reikia pastatyti maišytuvą, tuomet ar jis yra klasikinis, ar sudėtingos formos, dizaino.

Ar ketinate su šiais baldais gyventi tris dešimtmečius?

Dar viena klaida, kurią pastebi meistras – kai naujutėlė virtuvė įrengiama nekeičiant jau „pensinį“ amžių pasiekusių vamzdžių. Vytauto teigimu, santechnikams nuoširdžiai baisu liestis prie tokio senumo vamzdžių, nes avarija tokiu atveju gali nutikti bet kada. Liūdniausia, jog tuomet visas ką tik sumontuotas spinteles reikia nulupti, o šviežiai išklijuotas plyteles – išdaužyti. Santechnikos avarijos retai kada pašalinamos be griovimo darbų.

Lygiai taip pat remontuojamoje erdvėje pirmiausia reikėtų pasikeisti elektros instaliaciją, o tuomet pereiti prie sienų dažymo, virtuvės baldų užsakymo.

Stalviršio kokybė turėtų būti gera, o štai spintelių fasadų – nebūtinai. Jei fasadai jums nusibos, atsisuksite ir pasikeisite. O stalviršio keitimas jau kainuoja. Ant stalviršio turėtų galėti atsisėsti žmogus iki 100 kilogramų.

„Dažniausiai investuojama į gražų vaizdą, bet vos viena problema elektros instaliacijoje ar santechnikoje – ir gali tekti tą gražų vaizdą suniokoti. Pirmiausia galvokite apie tai, kas pasislepia sienose“, – sakė meistras Vytautas.

Pasverkite, kam taupyti, o kam – ne. Pavyzdžiui, garsios amerikiečių gamintojos „Blum“ vyriai ir spintelės greičiausiai tarnaus 30 metų, tačiau kainuos keliolika kartų brangiau už lenkų gamintojo virtuvės baldus. Lenkiški baldai ir vyriai tarnaus 10-15 metų. Tad ar iš tiesų ketinate tris dešimtmečius nebekeisti virutvės baldų? Jei taip, tuomet verta į juos investuoti daugiau.

„Stalviršio kokybė turėtų būti gera, o štai spintelių fasadų – nebūtinai. Jei fasadai jums nusibos, atsisuksite ir pasikeisite. O stalviršio keitimas jau kainuoja. Ant stalviršio turėtų galėti atsisėsti žmogus iki 100 kilogramų. Dar turite žinoti, kad pigūs „IKEA“ ar lenkiški baldai renkami konvejeriu ir jie nebus pritaikyti būtent jūsų virtuvės išmatavimams“, – atskleidė namų ūkio meistras.

A. Aberalio nuotr. /Aurimo Aberalio (Baldis.lt) gaminti virtuvės baldai
A. Aberalio nuotr. /Aurimo Aberalio (Baldis.lt) gaminti virtuvės baldai

Kalbant apie plytelių klijavimą, reikėtų įvertinti, jog vienos juostos plytelių išklijavimas virš virtuvinių spintelių, kainuos brangiau, nei nurodyta kaina už kvadratinį metrą – antraip meistrui tiesiog neapsimokės atvykti į jūsų būstą.

Brangiausia – virtuvės „širdis“

Jis taip pat priduria, kad dalinasi savo patirtimi ir konsultuoja, tačiau bet kuriam meistrui smagu būtų už tai gauti padėką „kad bent jau geram pokui kavos užtektų“.

„Jei aš pasidalinsiu savo patirtimi, o žmogui rankos auga iš tos vietos, iš kurios ir turi augti – jis kažką padarys pats. Tokiu būdu atiduodu savo duoną. Beje, žinau atvejų, kai skūpiems žmonėms meistrai netgi pataria klaidingai“, – sako Vytautas.

Šaldyuvas-kaitlentė-kriauklė – tai tas užburtas ratas, kuriame vyksta bet kurios šeimininkės ar šeimininko veikla. Taip pat prie šaldytuvo žmonės neretai įsirengia tokias aukštas ūkines spintas, kuriose laiko kruopas, aliejų ir įvairius kitus ilgo galiojimo produktus.

Kalbant apie atsiskaitymą su meistrais Vytautas sako, kad jau verčiau iš anksto meistrui apibrėžti savo galimybių ribas, nei vėliau, jau užbaigus darbus, mykti ir mėginti nusiderėti.

Virtuvės baldų gamyba užsiimantis Aurimas Aberalis (Baldis.lt) sako, jog pirmiausia reikėtų apsispręsti, ar norite blizgių ar matinio paviršiaus virtuvės baldų. Jų kaina (paties paprasčiausio varianto) prasideda maždaug nuo 800 eurų (maždaug 2,5 metro – 3 metrų virtuvės baldų).

Įvairūs mechanizmai stalčiuose ir spintelėse, skyreliai, perskyrimai yra, kaip pašnekovas sako, virtuvės „širdis“. Tačiau kartu šios detalės yra vienos brangiausių tarp visų virtuvės baldų dalių. Jei norite, galima įsirengti virtuvę, kurios stalčius pats užsidarys spustelėjus mygtuką, tačiau visuomet reikia įvertinti, ar toks yra jūsų poreikis.

Šaldyuvo-plautuvės-kaitlentės trikampis – ką prie ko statyti?

Ergonomiškoje virtuvėje, pasak baldis.lt vadovo, neturėtų būti didelių atstumų tarp plautuvės, šaldytuvo ir viryklės ar kaitlentės. Tačiau lygiai taip pat nepatogu bus, jei prie orkaitės šalia statysite šaldytuvą – karšti garai gali neigiamai veikti šaldytuvą.

Geriausia zoną gaminimui (pageidautina, maždaug dviejų standartinių spintelių pločio) pasilikti tarp kriauklės ir kaitlentės ar viryklės.

„Prie orkaitės ar kaitlentės turėtų būti talpūs stalčiai indams: puodams, keptuvėms. Prie šaldytuvo – zona produktams pasidėti, kai juos parsinešate iš parduotuvės. Šaldytuvas-kaitlentė-kriauklė – tai tas užburtas ratas, kuriame vyksta bet kurios šeimininkės ar šeimininko veikla. Taip pat prie šaldytuvo žmonės neretai įsirengia tokias aukštas ūkines spintas, kuriose laiko kruopas, aliejų ir įvairius kitus ilgo galiojimo produktus. Jas įsirengia su išvažiuojamais stalčiukais, kad būtų patogu viską rasti ir pasiimti“, – sako A. Aberalis.

Baldininko teigimu, svarbu būtų įrengti šviestuvus ne tik lubose, tačiau ir LED juosteles po viršutinėmis spintelėmis – šio apšvietimo reikia vakare ruošiant produktus, nes apšvietimą iš viršaus uždengsite savo galva.

Viena iš klaidų – virtuvės baldų projektavimas tik užbaigus visus apdailos darbus. Tuomet, kai santechnikos ir elektros įvadai jau yra įrengti, nebegalima išdėlioti virtuvės funkcinių zonų taip, kaip jums patogiau.

„Interjero dizaineriai kuria interjerus, parenka spalvas – viskas puiku. Bet kartais jie visiškai neįsivaizduoja, kaip tai įgyvendinti konstrukciškai. Jie viską piešia tarp lygių sienų, neapsižiūri, kad, pavyzdžiui, virtuvėje toje vietoje yra kokia nors kolona“, – kalba A. Aberalis. Beje, dalis 15min kalbintų namų ūkio meistrų taip pat griežė dantį ant dizainerių kuriamų „nerealių“ projektų.

Stalčiai ar spintelės?

Namų aplinkos gerinimas išliks aktualia tema ir artimiausiu metu. Remiantis banko „Bigbank“ atliktos apklausos duomenimis, tik daugiau nei ketvirtadalis (27 proc.) namų remontui planuoja skirti nuosavas lėšas.

Pastaruoju metu virtuvės baldų projektuose galima pastebėti virtuvės spinteles iki pat lubų.

„Tokį sprendimą taiko galbūt tie žmonės, kurių virtuvės yra mažos ir neužtenka apatinių spintelių. Šios spintelės nėra dažnai darinėjamos, ten pasidedama tai, ko reikia mažiausiai. Vis tik pastarųjų metų tendencijos – kai viskas talpinama apatinėse spintelėse. Tai gal ir atpratina žmogų nuo nereikalingų daiktų kaupimo“, – sako pašnekovas.

Juokdamasis jis priduria, jog tai, kas demonstruojama virtuvės baldų ekspozicijose, traukia akį ir atrodo labai estetiška, dažniausiai nėra labai patogu gyvenant.

„Šeimininkės sutaria, kad virtuvėje vis tik patogiausia – stalčiai, ne spintelės. Dažniausiai naudojamus produktus, daiktus reikėtų susidėti ten, kur nereikia lankstytis, kad juos pasiektum, arba pasilipti ant laiptelių“, – sako A. Aberalis.

Namus atsinaujinti ir baldus įsigyti padeda „Bigbank“

Kasmetinė specializuoto paskolų banko „Bigbank“ apklausa atskleidė, kad praėjusiais metais beveik trečdalis (30 proc.) lietuvių paskolą ėmė namų remontui, 12 proc. – baldams.

Namų aplinkos gerinimas išliks aktualia tema ir artimiausiu metu. Remiantis banko „Bigbank“ atliktos apklausos duomenimis, tik daugiau nei ketvirtadalis (27 proc.) namų remontui planuoja skirti nuosavas lėšas.

Jei įpusėjus remonto darbams baigėsi suplanuotas biudžetas, ar nusipirkote naują būstą, bet nebeturite pinigų jo įrengimui arba tiesiog norite atsinaujinti namų interjerą, verta pasinaudoti finansavimo galimybėmis.

Bankas „Bigbank“ suteikia galimybę gauti reikiamų lėšų būsto remontui, įrengimui ir baldams. Su „Bigbank“ paskola namų remontui galite įsigyti visas remontui reikalingas medžiagas, įrankius ar pasamdyti reikiamus specialistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius