Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

XXI amžiaus biblioteka: Helsinkyje kyla naujo tipo kultūros objektas

​​​​​​​Guggenheimo muziejaus neįsileidęs Helsinkis savo kultūrinę infrastruktūrą patobulins kitaip. Dar šiemet Suomijos sostinės centre žada iškilti nauja centrinė biblioteka, kuri veiks labiau kaip kultūros centras. Tai bus naujo tipo biblioteka su daugybe skirtingų viešųjų erdvių bei nūdienos visuomenės poreikius atitinkančiu kultūrinių paslaugų spektru.
Helsinkyje kyla nauja biblioteka
Helsinkyje kyla nauja biblioteka / ALA vizualizacija

Miesto vestibiulis ir darbo kambarys

Suomių firmos ALA architektų greta šiuolaikinio meno centro „Kiasma“ (arch. R.Moneo, 1998 m.) suprojektuota naujoji Helsinkio centrinė biblioteka ketina gerokai įkvėpti gyvybės vietos kultūriniam gyvenimui. Tai bus pažangus visuomeninis šiuolaikinės architektūros ir funkcijos objektas, siūlantis skirtingas šiuolaikinei žinių visuomenei būtinas paslaugas. Pagal sumanymą, jis turėtų veikti it tam tikra miesto vestibiulio bei darbo erdvė.

Pagal ALA kolektyvo projektą, priešais biblioteką esanti visuomeninė aikštė vizualiai ir funkciškai įsiskverbs į jos vidų bei taip glaudžiai „susiriš“ su pirmojo aukšto viešosiomis erdvėmis. Bene svarbiausias bibliotekos kūrėjų architektūrinis laimėjimas turėtų būti architektūriškai išraiškinga 3 skirtingų pastato aukštų tarpusavio sąveika.

ALA vizualizacija /Helsinkyje kyla nauja biblioteka
ALA vizualizacija /Helsinkyje kyla nauja biblioteka

Aktyviai naudojamame pirmajame bibliotekos aukšte numatyti daugiafunkcė salė, restoranas, kino teatras. Šis gyvybe kunkuliuojantis ir pagal poreikius lengvai pritaikomas ir pertvarkomas aukštas taip pat turėtų būti tinkamas užbėgti trumpam ar tiesiog apžiūrinėjant praeiti. Manoma, kad ši erdvė bus plačiai naudojama kaip susitikimų vieta.

Viršuje pakibs ramybės oazė

Viršutiniame pastato aukšte priešingai – tvyros įprastoms bibliotekoms būdinga tyli ir susikaupti tinkama atmosfera. Tai tarsi virš miesto centro šurmulio pakibusi ramybės oazė, iš kurios atsivers vaizdai į Helsinkio miestovaizdį su gretimu parku. Šiuos du aukštus architektūriškai suformuos įspūdingas arkliškas medinis tūris, kurio viduje įsikurs intymesnės bei labiau uždaros erdvės, o išorėje – triukšmingesnės ir platesnio panaudojimo. Tarp šių įsiterpęs vidurinis pastato aukštas bus pritaikytas įvairioms multimedijoms, kūrybinėms dirbtuvėms, muzikai.

Suomiai naujosios Helsinkio centrinės bibliotekos premjerą suplanavę pačiai šių metų pabaigai.

Parengta pagal ALA ir PILOTAS.LT informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius