Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žada įtvirtinti naują renovacijos modelį

Birželio 9 d. Vyriausybė pritarė pasiūlymui pakeisti įstatymą, pagal kurį šiuo metu įgyvendinama Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa, ir tokiu būdu patobulinti renovacijos modelį taip, kad jis geriau atitiktų daugiabučių gyventojų poreikius. Taigi – kokios renovacijos sąlygos laukia daugiabučių, pradėsiančių savo modernizaciją kitąmet?
Renovuotas daugiabutis
Renovuotas daugiabutis / BETA nuotr.

Puikios žinios norintiesiems dalinės renovacijos

Naujos renovacijos įstatymo pataisos turėtų padaryti renovacijos procesą dar skaidresniu ir padidinti gyventojų galimybes rinktis jiems labiausiai tinkančią renovaciją, sako Seimo Aplinkos komiteto vadovas Kęstutis Mažeika. „Naujajame etape dalyvausiantys daugiabučiai galės džiaugtis ne tik skaidresniu ir kokybiškesniu, bet ir kai kuriais atvejais – daug paprastesniu renovacijos procesu“, – sako K. Mažeika.

Tiesa, vis dėlto parama daugiabučių atnaujinimui nuo 2018 m. sumažės 5 proc. ir sieks 30 proc. Apie tai buvo informuojama jau anksčiau –parama daugiabučių modernizacijai kasmet po truputį mažinama. Tačiau, panašu, kad tai neturės didesnės įtakos įsibėgėjusiai modernizacijai šalyje. Be to, siūloma, kad nuo kitų metų galėtų atsirasti ir visiškai nauja galimybė atnaujinti tik šilumos mazgą. Iki 10 proc. valstybės paramą šiai energinio efektyvumo priemonei daugiabučiai galės gauti supaprastinta tvarka, jai neturėtų būti taikomi ir griežti šilumos sutaupymų reikalavimai.

„Šilumos punkto atnaujinimas – tai visiškai nauja dalinės renovacijos galimybė ir daugiabučių bendruomenės galės šia priemone pasinaudot nepateikdamos renovacijai įprastų dokumentų, tokių kaip investiciniai planai. Be to, šiai priemonei nebus taikomas ir privalomas šilumos sąnaudų sutaupymas“, – apie naują pasiūlymą pasakoja Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gintarė Burbienė.

Dvi naujoves nulėmė ankstesnių metų patirtis

Naujajame etape nebeliks galimybės įgyvendinti tik kelias energinio efektyvumo priemones ir pasiekus 20 proc. šilumos sutaupymus, gauti 20 proc. valstybės paramą. Tiesa, ir ankstesniais metais toks pasirinkimas tarp daugiabučių nebuvo populiarus – dauguma rinkdavosi kompleksinę renovaciją, padedančią pasiekti 40 proc. sutaupymus, ir gaudavo maksimalią valstybės paramą.

„Galimybe įgyvendinti tik dalį energinio efektyvumo priemonių pasinaudodavo labai nedaug daugiabučių, didžioji dalis rinkdavosi maksimalią valstybės paramą ir platų energinio efektyvumo priemonių paketą. Tad ir naujajame etape lieka tik šis pasirinkimas – įgyvendinus renovacijos priemones, sutaupyti mažiausiai 40 proc. šilumos sąnaudų ir pasiekti bent C energinio naudingumo klasę “, – sako G. Burbienė.

Antroji naujovė – kiek pasikeitusios kreditavimo sąlygos. Valstybė nebegarantuos, kad 3 proc. lengvatinės palūkanos liks visą 20 metų laikotarpį. „Pastebėjome, kad dauguma daugiabučių gyventojų paskolas už renovaciją išsimoka per pirmuosius 5 metus. Tad naujajame etape 3 proc. palūkanos ir bus garantuojamos 5 metams, o kitus 15 metų gyventojai turės mokėti banko nustatytą palūkanų normą.

Savivaldybės būstams – suvienodintos taisyklės

Jeigu ankstesniuose Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos etapuose savivaldybės būstams buvo taikomos 100 proc. parama renovacijai, naujajame laikotarpyje šios išlygos nebeliks – ne fiziniams asmenims, bet savivaldybei priklausantys butai gaus 30 proc. paramą.

„Savivaldybėms reikės paieškoti papildomų finansavimo šaltinių tokių būstų renovacijai, tačiau naujoji pataisa leis prie renovacijos prisijungti didesniam skaičiui namų, nes bus sutaupyta šiek tiek papildomų valstybės paramos lėšų“, – paaiškina pašnekovė.

Žinia jau renovuojantiems daugiabučius

Nors naujosios taisyklės skirtos daugiabučiams, kurie planuoja prisijungti prie renovacijos ateinančiais metais, jos galios ir renovuotis per šiuos metus nespėjusiems namams.

„Daugiabučiai, kurie šiuo metu jau dalyvauja Daugiabučių atnaujinimo programoje, tačiau negalės pabaigti numatytų darbų iki 2017 m. gruodžio 31 d., turės tęsti renovaciją pagal naujas taisykles – taigi parama renovacijai bus nebe 35, o 30 proc. Taigi – jau įsėdę į renovacijos traukinį turėtų pasirūpinti tuo, kad visi renovacijos etapai būtų sklandžiai baigti iki šių metų galo“, – primena G. Burbienė.

Mano daugiabutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius