Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaliausia Seulo gatvė: transformavę viaduką, nušluostė nosį britams

Londono tilto-sodo planams beviltiškai buksuojant, britams nosį nušluostė korėjiečiai. Pačioje Seulo širdyje ką tik atidarytas botanikos sodas „Seoullo 7017“ (liet. „Seulo gatvė 7017“), įrengtas pagal progresyviųjų olandų architektų MVRDV projektą.
Žaliausia Seulo gatvė: transformavę viaduką, nušluostė nosį britams
Žaliausia Seulo gatvė: transformavę viaduką, nušluostė nosį britams / MVRDV nuotr.

Firmos MVRDV architektai 2015-ųjų pavasarį Seule laimėjo projektinių idėjų konkursą, kurio užduotis buvo transformuoti 1970 metais iš plieno ir betono miesto centre virš greitkelio pastatytą viaduką. Olandai sumanė, kaip Pietų Korėjos sostinę viaduku kasdien kertančių tūkstančių gyventojų kasdienybę pakeisti iš esmės.

MVRDV nuotr./Žaliausia Seulo gatvė: transformavę viaduką, nušluostė nosį britams
MVRDV nuotr./Žaliausia Seulo gatvė: transformavę viaduką, nušluostė nosį britams

Buvęs nuobodus perėjimas nuo šiol – beveik kilometro ilgio (983 m) dangaus parkas, kuriame žaliuoja 50 skirtingų šeimų augalai – medžiai, krūmai ir gėlės. Pasak architekto W.Maaso, tai tarsi kolekcija iš mažų parkelių, kurių kiekvienas turi savo kompoziciją, kvapą, spalvą ir identitetą. 645 specialiuosiuose vazonuose čia iš viso augs 24 tūkst. augalų, kurių dalis užaugs tik kitame dešimtmetyje. Sodas taip pat keisis pagal metų laikus. Beje, pavadinimo skaičius 7017 reiškia metus, kada viadukas buvo pastatytas ir kada jis buvo paverstas žaliąja „Seulo gatve“.

„Mūsų projektas siūlo gyvųjų augalų žodyną, dabartinį Pietų Korėjos gamtos paveldą miesto centre“, – koncepcinę idėją atskleidžia architektai.

Vis dėlto tai nėra sausa augalų biblioteka. Įspūdį nuo viaduko papildo atsiveriantys vaizdai į istorinę Seulo stotį, Seulo tvirtovės Namdaemun (Sungnyemun) vartus ir kt. Su apačioje įrengtais viešbučiais, parduotuvėmis, galerijomis, arbatos namais, informaciniais centrais, restoranais „Seulo gatvę“ jungia nauji tiltai bei laiptai ir taip ją dar labiau įpina į šio nuolat šurmuliuojančio miesto audinį.

Parengta pagal MVRDV informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius