Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbiausi dalykai, kuriuos reikia žinoti apie renovacijos techninį projektą

Dauguma namų, prisijungusių prie modernizacijos šiemet, sėkmingai įveikė pradinius renovacijos etapus ir artėja prie rangos darbų įsigijimo. Vienas svarbiausių žingsnių šiame etape – techninio darbo projekto rengimo. Šios srities ekspertai pasidalija savo įžvalgomis, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį perkant šio dokumento rengimą.
Vilniaus g. 33, Aukštadvaris
Vilniaus g. 33, Aukštadvaris / BETA nuotr.

Techninis darbo projektas – kas tai?

„Techninis darbo projektas yra techninis ir darbo projektas „kartu“. Tai dokumentas, kuriame yra tiksliai numatyta, kokie darbai, kokia apimtimi ir kaip turės būti atlikti atnaujinant (modernizuojant) namą. Techniniame darbo projekte yra įvertinti visi kiekiai, tikslūs brėžiniai ir techninės specifikacijos“, – išsamiai techninio darbo projekto sąvoką apibrėžia TDP rengiančios įmonės techninio projektų rengėjas Paulius Jaškūnas.

Pašnekovas paaiškina, kad techninio darbo projektą parengti privalo tik tam tikrą specializaciją ir teisę turintys asmenys: „TDP yra rengiamas įmonių, kurios turi tam tikrus specialistus (architektų, projekto vadovo, projekto dalių vadovų) turinčius teisę jį rengti. Specialistai turi turėti Aplinkos ministerijos nustatyta tvarka išduotus atestatus t. y. ypatingo ar neypatingo statinio projektų vadovas, ypatingo ar neypatingo statinio projektų dalies vadovas.”

Parengimas užtrunka kelis mėnesius

Žinoma, į techninio darbo projekto rengimo procesą yra įtraukiami ne tik specialistai, tačiau ir asmenys susiję su statybų projektu bei kiti renovacijos dalyviai.

„Rengiant techninį darbo projektą yra bendradarbiaujama su Užsakovu, gyventojais, savivaldybės specialistais, valstybės institucijomis, projekto ekspertizę atliekančiais ekspertais, kartais su statybos techniniu prižiūrėtoju“, – pasakoja P. Jaškūnas.

Pasak P. Jaškūno, techninio darbo projekto parengimas užima maždaug 3-4 mėn., skaičiuojant iki projekto pateikimo ekspertizę atliekančiai įmonei.

Susipažinti privalo visi

Pasak P. Jaškūno, techninis darbo projektas turi būti visuomet viešai pristatomas gyventojams susirinkime. Kadangi būtent taip reglamentuoja Aplinkos ministro įsakymas, kurio privalu laikytis.

Pašnekovas neslepia, kad nors ne visi daugiabučio namo gyventojai yra kompetentingi įvertinti ir suprasti techniniame darbo projekte esančią informaciją, bet susipažinti su pagrindiniais techniniame darbo projekte numatytais sprendiniais, tokiais kaip sienų šiltinimas, apdaila, langų keitimo, balkonų stiklinimo žiniaraščiais ir brėžiniais gali kiekvienas.

Be to, didesnė atsakomybė peržiūrint ir patvirtinant techninio darbo projektą tenka ne gyventojams, bet renovacijos administratoriui: „Techninio darbo projekto atitiktį Statybos įstatymui ir statybos reglamentams įvertina privalomosios projekto ekspertizės rangovas, tad renovacijos administratorius turėtų sutikrinti ar Techniniame darbo projekte yra suprojektuoti darbai kurie buvo numatyti gyventojų patvirtintame Investicijų plane ir Projektavimo techninėje užduotyje.“

Naujovės ir jų nauda

Techninio darbo projekto rengėjas, paklaustas apie naujoves, susijusias su techniniu darbu projektu išsitaria, kad iš tiesų šiais metais įgyvendinta ne viena naujovė, su kuriomis derėtų susipažinti ir aplinkiniams.

„Pagrindinė ir svarbiausia šių metų naujovė tai, kad techninio darbo projekto rengimas yra atskirtas nuo rangos darbų sutarties t. y. užsakovas perka pirma Techninio darbo projekto rengimo paslaugas ir tik po to atskira sutartimi rangos darbus“, – žiniomis dalijasi P. Jaškūnas.

Kartu su šia naujove, P. Jaškūnas tikina, kad turėtų pagerėti techninių darbo projektų kokybė: „Rangovas negalės kištis į Techninio darbo projekto sprendinius ir projektuotojai galės suprojektuoti tokį projektą, kad jis kuo maksimaliau atitiktų investicijų plano sprendinius“, – sako įmonės P. Jaškūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius