Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švenčionių savivaldybė greitai džiaugsis pirmaisiais renovuotais kvartalais

Kvartalinės renovacijos tema Lietuvoje tampa vis labiau aptariama. Ja siekiama atnaujinimo ne tik tarp pavienių namų, tačiau įtraukiant ir visą kvartale esančią infrastruktūrą, kurią sudaro žaliosios zonos, kiemų aikštelės bei jų apšvietimas ir pan. Šioje srityje vienais geriausių rezultatų gali pasigirti Švenčionių savivaldybė, kuri nuo pavienių namų renovacijos vis sparčiau pereina į kvartalų renovaciją bei sėkmingai integruoja skirtingas kvartalų atnaujinimo priemones. Tuo tarpu Lietuvoje jau daugiau nei pusė savivaldybių yra pasirengusios kvartalinės renovacijos programas.
Švenčionių savivaldybė greitai džiaugsis pirmaisiais renovuotais kvartalais
Švenčionių savivaldybė greitai džiaugsis pirmaisiais renovuotais kvartalais / BETA nuotr.

„Šiandienai Švenčionių rajone turime 39 renovuotus daugiabučius, vis dar vyksta pavienių pastatų renovacija, tačiau pagreitį įgauna ir kvartalinė renovacija. Džiugu, jog per paskutinį kvietimą renovuoti daugiabučius, gavome finansavimą net 9 namams, iš kurių 6 priklauso šiuo metu atnaujinamiems kvartalams“, – pasakoja Jovita Rudėnienė, Švenčionių rajono savivaldybės ūkio skyriaus vyr. specialistė.

Anot pašnekovės, Švenčionių rajono savivaldybė kvartalų programas pasirengė dar 2017 m., šiuo metu rajone vyksta 3 kvartalų atnaujinimas: Švenčionėliuose, Švenčionyse ir Pabradėje. Planuojama, jog šiuose kvartaluose iki rugpjūčio 1 d. bus pakeisti nuotekų ir vandentiekio vamzdynai, sutvarkyti šaligatviai, apšvietimas bei naujos žaidimų aikštelės.

Tinkamas darbų eiliškumas lemia geriausią rezultatą

Pašnekovė dalinasi savivaldybės darbų įgyvendinimo gerosios praktikos pavyzdžiu – įgyvendindami kvartalinę renovacija prioritetą jie teikia tinkamai suplanuotiems darbams. Pirmiausia Švenčionyse buvo sutvarkyta požeminė infrastruktūra – šilumos tiekimo tinklai, vandentiekis ir kiti vamzdynai. Atlikus šiuos darbus buvo pereita prie šaligatvių ir aikštelių. Anot J. Rudėnienės, iš anksto tiksliai suplanuota darbų eiga padeda išvengti kuriozinių situacijų, kuomet naujai sutvarkytus šaligatvius reikia išardyti, kadangi reikia pakeisti vamzdynus.

„Pirmiausia atlikome darbus po žeme – modernizavome centralizuotus šilumos tiekimo tinklus – likusius neatnaujintus magistralinių vamzdynų bei kvartalinių trasų ruožtus. Dabar jie jau pritaikyti renovuotų daugiabučių šiluminės energijos poreikiui“, – pabrėžia vyr. specialistė.

Šiuo metu kvartalinės renovacijos darbai Švenčionyse jau vyksta renovuojamų daugiabučių kiemuose, atnaujinant automobilių stovėjimo aikštelės, išnaudojant tinkamas kiemų erdves – išlyginus paviršių yra klojama speciali „žalių korių“ danga. Praplėstos stovėjimo aikštelės yra įrengiamos už kvartalo ribų, o kiemų erdvė lieka gyventojams ir jų poilsiui, atnaujinami ir kvartalo šaligatviai bei keliai. Toks darbų organizuotumas pakeičia viso kvartalo veidą.

J. Rudėnienės pasakoja, jog kiekviename renovuojamo kvartalo kieme yra įrengiamos skirtingos vaikų žaidimų aikštelės, o gyventojai gali pasivaikščioti tarp jų, kadangi pramogos vaikams visur skirtingos. Taip pat aplink kvartalus yra įrengiami nauji sporto aikštynai su krepšinio ir futbolo aikštelėmis, naujos rampos riedlentininkams ir dviratininkams. Šios naujos infrastruktūros dėka jaunimui ir vaikams šalia namų netrūksta veiklos. O ieškantiems ramybės yra įrengiamos pavėsinės bei stalai žaisti šaškėmis.

Papildomai prie kvartalinės renovacijos priemonių prisideda kiti projektai – įrengiamos požeminės konteinerinės aikštelės, kuriose yra atskiri konteineriai rūšiuojamoms atliekoms, skatinant aplinkosaugą.

Suvienija bendruomenę

„Vienas svarbiausių renovacijos rezultatų, neskaitant atliktų darbų – suvienyta bendruomenė. Gyventojai pradėjo artimiau bendrauti, kartu ieškoti kompromisų ar sprendimo būdų. Šios programos įgyvendinimas skatina bendruomeniškumą tarp kaimynų, net ir pasibaigus darbams, jie toliau ieško būdų, kaip dar labiau pagerinti gyvenimo kokybę kvartale“, – pastebi J. Rudėnienė.

Renovacija stiprina kaimynų bendravimą ir kitaip: atnaujintoje malonesnėje aplinkoje gyventojai patys nori praleisti daugiau laiko – kiemuose, žaidimų aikštelėse, sutvarkytose alėjose. Tai labiausiai pastebima renovuotuose kvartaluose, kuriuose daugiau dėmesio skiriama aplinkai: „Prieš renovaciją šios erdvės buvo žymiai tuštesnės, gyventojai ieškodavo kur kitur praleisti laisvą laiką, o po jos viskas kardinaliai pasikeitė – kvartalų kiemuose visuomet vyksta veiksmas, gyventojai bendrauja tarpusavyje“.

Vis dėlto, anot pašnekovės, norint pasiekti tokio rezultato, gyventojų aktyvumas yra svarbus nuo pat renovacijos pradžios ir tai prasideda dalyvavimu susitikimuose, kurių metu yra suteikiama visa reikiama informacija, atsakoma į rūpimus klausimus ir paneigiami vyraujantys stereotipai.

Energijos sutaupymas – bent 20 proc.

Vienas iš pagrindinių reikalavimų, įgyvendinant kvartalo energinio efektyvumo didinimo programas – turi būti pasiektas ne mažesnis nei 20 proc. kvartale suvartojamos energijos sutaupymas. Būtent todėl svarbu iš anksto apskaičiuoti kvartalo sunaudojamą energijos kiekį ir planuojamus sutaupymus.

Įgyvendinant kvartalo efektyvumo didinimo programą taip pat svarbu realizuoti daugiau nei dvi energinį efektyvumą didinančias priemones. Pavyzdžiui, renovavus daugiabučius dar papildomai galima atnaujinti šilumos tiekimo tinklus ir energiją švaistantį gatvių apšvietimą pakeisti energiškai efektyvesniu. Taip pat svarbios ir papildomai gyvenimo kokybę kvartale didinančios priemones – sporto aikštynai, poilsio zonos, dviračių takai ir pan.

J. Rudėnienės teigimu, Švenčionių savivaldybė ne tik organizuoja kvartalinės renovacijos programos įgyvendinimą rajone, bet ir ieško papildomų finansavimo šaltinių šiems projektams įgyvendinti bei dalį darbų finansuoja iš savo biudžeto lėšų.

Remiantis Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) turimais paskutinių dviejų kvietimų teikti paraiškas daugiabučiams atnaujinti duomenimis, savivaldos indėlis didinant pastatų energinį efektyvumą artimiausioje ateityje, tikima, tik didės – beveik 80 proc. visų projektų planuojama įgyvendinti per savivaldybes. Net 117 kvartalų Lietuvoje yra įtraukti į energinio efektyvumo didinimo programas, o vieną geriausių kvartalinės renovacijos įgyvendintų praktikų šiuo metu demonstruoja Švenčionių rajonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius