-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vanduo iš oro: olandai Sacharoje išbandė „Dykumos dvynių“ sistemą

Pasaulyje milijonai žmonių kenčia nuo vandens stygiaus. Olandų menininkas Apas Verheggenas surado būdą, kaip juo apsirūpinti net pačiuose karščiausiuose žemės taškuose. Projektu susidomėjo bei jį parėmė Olandijos gynybos ministerija.
Olandai Sacharoje išbandė „Dykumos dvynių“ sistemą
Olandai Sacharoje išbandė „Dykumos dvynių“ sistemą / Hessel Waalewijn nuotr.

Olandijos gynybos ministerija ką tik Sacharoje išbandė A.Verheggeno „SunGlacier“ koncepciją. Pastarosios pagrindas – vandens kondensacija. Tai patikimas būdas prasimanyti vandens net ten, kur oras itin sausas. Pavyzdžiui, Sacharoje. Olandijos gynybos ministerija finansavo įrangos bandymus Malyje.

Su „SunGlacier“ technologija vanduo gaunamas tiesiai iš oro, pasitelkus saulės energiją. Olandijoje, norint gauti kondensatą, reikia apie 15°C žemesnės nei oras temperatūros. Tačiau itin sausame Afrikos klimate, siekiant gauti vandens, temperatūra turi būti žemesnė už orą net 50°C. Tam buvo naudojama 12V 50W galios sistema, susidedanti iš dviejų „Dykumos dvynių“. Vienas šių gamina vandenį, kitas – kaupia bei saugo saulės energiją.

Pasak autorių, tai, greičiausiai, yra pirma tokio vandens gamybos sistema pasaulyje, kuriai nereikia papildomo elektros tiekimo. Beje, ji leidžia pagaminti ne tik skysto, bet ir ledo pavidalo vandenį.

Parengta pagal „SunGlacier“ informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius