-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasara - laikas remontui: ekspertai pataria, kiek pinigų skirti būsto atnaujinimui?

Visi nori gyventi gražiai ir patogiai. O ypač dabar, kai dėl pasaulį apėmusios pandemijos tolimesnes keliones tenka atidėti ir daugiau laiko praleisti namuose. Šį laikotarpį verta išnaudoti būsto atnaujinimui: pakeisti pabodusius baldus, perdažyti sienas, įsigyti išsvajotą virtuvę, pakeisti vonios kambario dizainą.
Vyras ir moteris dirba kartu
Namų remontas / 123RF.com nuotr.

„Bigbank“ duomenimis, net trečdalis lietuvių svajoja apie būsto atnaujinimą. Tačiau neretai nuo šios minties atbaido remontui sugaištamas laikas, su juo susijusios išlaidos ir mintis – bus brangu. Žinoma, kapitalinis remontas kainuoja, tačiau malonumas gyventi svajonių namuose – viską atperka. Kaip paskaičiuoti, kiek pinigų skirti būsto renovacijai? Pataria „Bigbank“ ekspertai.

Pasak jų, iš pagrindų atnaujinamo būsto išlaidos gali siekti apie 150-200 eurų už 1 kv.metrą, o kartu su visomis reikiamomis medžiagomis ši kaina vidutiniškai išauga iki 280 eurų. Vadinasi, 40 kv. metrų ploto erdvei teks skirti apie 11 tūkst. eurų. Pinigai nemaži, todėl sutaupyti reikiamą sumą pavyksta ne kiekvienam ir svajonių gyvenimą tenka atidėti ateičiai.

Tačiau kam atidėti norus rytojui, jei juos galima išpildyti šiandien? Dėl šios priežasties vis populiaresnė tampa paskola namų remontui, kuri daugeliui neretai tampa tikru išsigelbėjimu – kai kam tai kone vienintelė galimybe atsinaujinti butą arba namą šiandien, o ne po penkerių ar dešimties metų.

Nuo minties apie remontą iki jo pradžios – vos pusdienis

Daugiau nei 15 proc. banko „Bigbank“ klientų renkasi paskolą būsto remontui ar įsigijimui. Tai suteikia galimybę gauti reikalingą paskolą nemokant pradinio įnašo ir be turto įkeitimo. Nusprendus imtis remonto, paskolos ilgai laukti neteks – pinigai įprastai išmokami vos per 24 val. nuo paraiškos pateikimo. Be to, „Bigbank“ paskolai namams galioja 60 dienų nemokamo grąžinimo garantija, leidžianti paskolą per šį terminą grąžinti be jokio pabrangimo.

Nusprendus pasinaudoti galimybe pasiimti vartojimo paskolą namų remontui, neretai kyla klausimas – kokią sumą skolintis? Kokio dydžio paskola optimaliausia? Kokiam laikotarpiui ją imti ir kada geriausias metas tai daryti?

Pasak „Bigbank“ specialistų, viskas priklauso nuo individualių poreikių: ar siekiama kosmetiškai atnaujinti būstą, ar pakeisti jį iš pagrindų, nuo naudojamų medžiagų kokybės, dizaino.

Tačiau nors vienos visiems tinkančios taisyklės nėra, įprastai gyventojai skolinasi 10-15 tūkst eurų, nors maksimali suma, kurią gali išduoti „Bigbank“ siekia ir 25 tūkst. eurų. „Spektras yra ganėtinai platus, suteikiantis galimybę rinktis“, – teigia „Bigbank“ specialistai.

Jo teigimu, pasiskolintus pinigus galima grąžinti per pusmetį, nors neretai populiariausiu terminu tampa 10 metų laikotarpis – tokiu atveju mėnesinės įmokos tampa mažesnės, ne tokios skausmingos, o visą šį laikotarpį jau džiugina ir pasiektas remonto rezultatas.

Visuomet atsiranda ir nenumatytų išlaidų

Kita vertus, planuojant būsto remontą, reiktų iš anksto numatyti, kad dažniausiai darbų eigoje atsiranda ir netikėtų išlaidų – skirtas biudžetas neretai išauga. Pasak ekspertų, jei galutinis pabrangimas neviršija 30 proc. numatytų finansų, tai visiškai normalu. Todėl jei planuojama, kad remonto darbai gali kainuoti apie 7 tūkst. eurų, patartina įsivertinti tikėtiną pabrangimą ir nusimatyti 9-10 tūkst. eurų biudžetą.

Galutinę kainą apsprendžia ir asmeniniai poreikiai – rekomenduojama apgalvoti darbų apimtis, paskaičiuoti, kiek nuosavų pinigų remontui galima skirti, o kokia suma reikalinga paskolai. Todėl pirmas dalykas, kurį turėtų padaryti susiremontuoti būstą pasiryžęs gyventojas – apsispręsti, kokio rezultato iš būsimų darbų tikimasi, nuo to priklauso galutinė atnaujinimo darbų kaina.

Verta išnaudoti ir sezonines akcijas – galbūt tam tikras medžiagas tam tikru metu galima įsigyti pigiau, priklausomai nuo laikotarpio bei patirties gali skirtis ir samdomų darbininkų darbo užmokestis. Svarbu atminti ir tai, kad ne visuomet brangiau tolygu gražiau, nors imant paskolą vertėtų suprasti, kad remontas – ilgalaikė investicija, o saviems namams, jų grožiui ir jaukumui, taupyti nereiktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius