Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Viešųjų erdvių priežiūra vis dažniau rūpinasi robotai: kodėl?

Jei prieš keletą metų dvaro parke ar miesto skvere pamatytas veją prižiūrintis robotas vejapjovė priminė mokslinės fantastikos filmą, tai šiandien šie inovatyvūs ratuoti pagalbininkai vis mažiau ką stebina. Atradę vietą privačiose valdose, jie skinasi kelia ir į viešąsias žaliąsias erdves. Ne tik dėl tvarumo, ekologijos, tylos ir estetikos. Robotai vejapjovės sėkmingai perima žmonių funkcijas ten, kur žmogui dėl vienokių ar kitokių priežasčių dirbti sudėtinga ar net pavojinga.
Viešųjų erdvių priežiūra vis dažniau rūpinasi robotai: kodėl?
Viešųjų erdvių priežiūra vis dažniau rūpinasi robotai: kodėl? / Partnerio nuotr.

Verslininkai, miestų vadovai, išdrįsę į savo valdas įsileisti inovatyvių sprendimų, netruko įsitikinti robotų vejapjovių privalumais ir nauda. Kartą išbandę, jie vienbalsiai tikina, kad robotai vejapjovės – žaliųjų erdvių priežiūros ateitis. Artima ateitis.

Prie Kauno pilies daugiau tylos ir gražesnė veja

Gimtadienį neseniai atšventęs Kaunas gavo ypatingą dovaną. Robotų vejapjovių rinkos lyderė, švedų kompanija „Husqvarna“, miestui visam sezonui padovanojo tris inovatyvius robotus vejapjoves, kurie prižiūri vejos plotus vienoje gražiausių miesto vietų – prie Kauno pilies.

„Kauno pilies teritoriją pasirinkome ne veltui. Tai pagrindinė ir labiausiai miestiečių bei turistų pamėgta vieta. Nepaisant to, kad teritorijoje yra įrengti pėsčiųjų takai, žmonės išmindžioja žaliuosius plotus ir dėl to jie tampa nelygūs, netvarkingi. Mūsų tikslas, kad žolė atsigautų ir taptų ideali, kaip kilimas. Tikime, kad robotų darbas padės tai užtikrinti: jie dirba nuolat, todėl nupjauta žolė yra labai smulki, ji mulčiuojama ir grąžinama į veją kaip natūrali trąša“, – sako laikinosios sostinės žaliąsias erdves prižiūrinčios bendrovės „Kauno švara“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Partnerio nuotr./Kaunas
Partnerio nuotr./Kaunas

Platus inovatyvių „Husqvarna“ robotų vejapjovių asortimentas leido parinkti optimaliausius „Automower®“ modelius atskiriems vejos plotams mieste prižiūrėti. Šlaituotoje teritorijos dalyje dirba pažangus visais ratais varomas roboto vejapjovės modelis „535 AWD“. Likusioje teritorijoje veja rūpinasi du profesionaliai žaliųjų erdvių priežiūrai skirti „Automower® 550“. Pastarieji modeliai ypatingi tuo, kad juose įdiegtas nuotolinis valdymas ir konfigūravimas per išmanųjį telefoną, o jų tvirta konstrukcija užtikrina gaminio patvarumą ir patikimumą.

„Robotai – savaeigiai, tačiau jų darbą nuolat stebime nuotoliniu būdu (per kompiuterius ir telefonus). Džiaugiamės, kad jau po savaitės matomas, kad ir simbolinis, bet teigiamas rezultatas – tam tikrose vietose žolė jau dabar atrodo gražesnė“, – pirmaisiais rezultatais džiaugiasi J.Tumpa.

„Husqvarna“ robotų vejapjovių prižiūrima veja yra nuolat (nepriklausomai nuo oro sąlygų) pjaunama, todėl ji visada vienodo aukščio, ilgainiui veja sutankėja, tampa žalesnė ir sveikesnė, joje mažėja samanų. Be to, dirbdami robotai vejapjovės skleidžia nedidelę vibraciją, kurios nemėgsta kurmiai, todėl iš teritorijos, kurioje dirba robotai, jie dažniausiai pasišalina. Negana to, „Husqvarna“ AWD robotų modeliai gali prižiūrėti šlaitus, kurių posvyris siekia iki 70 proc., kas palengvina žmonių darbą, nes pjauti tokius šlaitus išties sudėtinga, tam reikia nemažai laiko ir jėgų.

„Kol kas vejos pjovimo robotai negali visiškai atstoti žmogaus darbo. Mūsų tvarkomos teritorijos dažnai labai nelygios, su kelmais ir kitomis nepažymėtomis kliūtimis, tokios teritorijos netinkamos dirbti robotams vejapjovėms, tačiau tokie pagalbininkai tikrai gali dirbti prie Kauno pilies, galbūt miesto parkuose, kituose žaliuosiuose plotuose“, – tikina J.Tumpa.

Partnerio nuotr./Kaunas
Partnerio nuotr./Kaunas

Pastaraisiais metais UAB „Kauno švara“ investavo į ekologišką techniką: įsigijo elektrinius sunkvežimius, vakuumines šlavimo mašinas, lapų susiurbimo prietaisus. Bendrovė nuolat ieško aplinkai draugiškų sprendimų, kurie padėtų sumažinti triukšmą mieste, išmetamo anglies dvideginio kiekį ir aplinkos taršą, todėl „Husqvarna“ robotai vejapjovės puikiai pratęsė ir atitiko įmonės ateities viziją.

Prieš keletą metų „Husqvarna“ robotas vejapjovė prižiūrėjo teritoriją Kauno zoologijos sode. Jau keletą metų tylūs vejos prižiūrėtojai „Husqvarna Automower®“ nieko nebestebina ir Birštone, kuris vienas pirmųjų šalyje paskelbė apie žaliojo miesto viziją.

Padėjo išspręsti rimtas problemas

Jei kol kas miestų ar kitų viešųjų erdvių priežiūrai robotai vejapjovės dažniau pasirenkami dėl tylos ir išpuoselėtos vejos, tai UAB „Tetas“ elektros perdavimo pastočių priežiūros darbams „Husqvarna“ robotus vejapjoves pasirinko dėl visai kitų priežasčių.

Elektros perdavimo pastočių teritorijose fiksuojama 100 000 – 300 000 kV įtampa, nuo kurios peraugusi ir sudžiūvusi žolė gali užsidegti, todėl atsakinga žaliųjų plotų priežiūra čia yra būtina. Tačiau tai padaryti nėra paprasta – darbuotojai, pjaunantys žolę pastočių teritorijoje, turi turėti tam tikrą kvalifikaciją, būti susipažinę su elektrosaugos reikalavimais. Tokia darbo jėga brangiai kainuoja, patyrusių žmonių ne visada lengva rasti. Be to, šiose teritorijose pjauti žolę rankiniu būdu nepatartina ir dėl galimos žalos sveikatai.

„Suvokę, kad kiekvienais metais darbo jėga brangsta, taip pat įvertinę augančius darbų saugos reikalavimus, pradėjome ieškoti alternatyvių sprendimų žaliesiems plotams prižiūrėti. Kad problemai spręsti pasirinkome robotus vejapjoves, tikriausiai labiausiai prisidėjo mūsų generalinio direktoriaus šiuolaikiškumas ir inovacijų troškimas. Asmeniškai aš iš pradžių į robotus žiūrėjau gana skeptiškai, tačiau dabar matau, kad išsprendėme nemažą problemą, o žolė pasikeitė net vizualiai. Iš lauko pievos įsibėgėjus sezonui ji tampa veja“, – sako UAB „Tetas“ Energetikos departamento Šiaurės regiono vadovas Rytis Stiklius.

Partnerio nuotr./Kaunas
Partnerio nuotr./Kaunas

Didžiosiose elektros perdavimo pastotėse Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje 8 „Husqvarna Automower®“ dirba jau antrą sezoną. Prižiūrimos teritorijos gana sudėtingos, pavyzdžiui, Aukštaitijos sostinės pastotėje 4 robotai vejapjovės prižiūri didesnę nei 3 ha teritoriją, kurioje yra ne tik tvenkinys, nuolydžių, bet ir įvairių statinių. Artimiausiu metu robotams vejapjovėms prižiūrėti bus patikėta ir veja Šiauliuose esančioje elektros perdavimo pastotėje.

Pasak R.Stikliaus, anksčiau elektros pastočių teritorijos buvo šienaujamos tris kartus per sezoną. Dabar jas prižiūrimos nuolatos, pernai robotai vejapjovės darbo sezoną baigė tik prasidėjus stipresnėms šalnoms. Tačiau „Husqvarna Automower®“ nauda – ne tik mažiau rūpesčių ir gražesnė veja. UAB „Tetas“ specialistas skaičiuoja, kad bendrovės finansinės investicijos į robotus vejapjoves atsipirks per 4–5 metus, o „Husqvarna“ robotai vejapjovės pasižymi ilgaamžiškumu – tinkamai prižiūrimi jie sėkmingai veikia 15 metų ir ilgiau.

Dėl pastočių teritorijose esančių stiprių elektromagnetinių laukų, įžeminimų, kurie slopino robotų vejapjovių signalą, projektams įgyvendinti prireikė laiko ir sumanumo. Specialiai šiam projektui buvo pritaikomos ir gaminamos išskirtinės motininės robotų vejapjovių plokštės.

„Tai neabejotinai buvo sudėtingiausias mūsų iki šiol įgyvendintas projektas, prie kurio dirbome net keletą mėnesių. Įgijome daug patirties. Mūsų robotai Panevėžio elektros perdavimo pastotėje tikrai dirba žiauriomis laukinėmis sąlygomis, tad galime drąsiai sakyti, kad galime rasti sprendimą net ir pačiai kebliausiai teritorijai“, – sako „Husqvarna“ prekybos atstovės UAB „Ginsautė“ vadovas Remigijus Raicevičius.

Partnerio nuotr./Kaunas
Partnerio nuotr./Kaunas

Pasak robotų vejapjovių specialisto, nors atsiranda vis naujų viešų žaliųjų erdvių ar įmonių teritorijų, kur vejos plotus prižiūri robotai vejapjovės, didžiojo perėjimo prie prieš 25 metus „Husqvarna“ pasauliui pristatyto išradimo dar teks luktelėti. „Privačių sklypų savininkai jau suprato ir įvertino robotų vejapjovių naudą. Šiemet rinkoje įvyko didžiulis lūžis – turime tiek užsakymų, kad kol robotas vejapjovė bus instaliuotas privačiame sklype, neretai tenka palaukti ir kelias savaites ar net mėnesį. Tačiau įmonių vadovai į robotus vejapjoves vis dar žiūri atsargiai – daugelis jų nėra susipažinę su robotų nauda, mano, kad tai didelė investicija. Tačiau dar retas įvertina, kad tai vienkartinė investicija, vėliau robotui nereikia mokėti atlyginimo, sukti galvos dėl nupjautos vejos utilizavimo, o žalioji erdvė visuomet yra prižiūrėta. Tikiu, kad robotai vejapjovės yra mūsų ateitis“, – aiškina R.Raicevičius.

Mėgstami pagalbininkai viešbučiuose ir dvaruose

Prieš trejus metus Užutrakio dvaras tapo pirmuoju dvaru Lietuvoje, „įdarbinusiu“ „Husqvarna Automower®“. Po metų tokie išmanūs „sodininkai“ jau prižiūrėjo vejas fasadinėse teritorijose prie tokių pastatų kaip Tiškevičių rūmai Palangoje, Paežerių (Vilkaviškio raj.), Taujėnų (Ukmergės raj.), Raudondvario (Kauno raj.) ir Biržų dvarai, dar po metų robotas vejapjovė apsigyveno ir Paliesiaus (Ignalinos r.) dvare.

VIDEO: Husqvarna robotai – vejapjovės Lietuvos dvaruose

Dešimtis ar net šimtus hektarų užimančius dvarų parkus prižiūrėti nelengva. Be to, po juos pasivaikščioti ir gamtos harmonija pasidžiaugti atvykstantys poilsiautojai tikisi ne tik išpuoselėtos aplinkos, bet ir tylos, gryno oro. Dar darbui prie Gintaro muziejaus Palangoje ruošiant robotą vejapjovę, Palangos miesto botanikos parko direktorius Valdas Pakusas pripažino, kad dėl benzininės sodo technikos keliamo triukšmo, kartais sulaukdavo lankytojų priekaištų. Fasadinėje rūmų pusėje, prie fontano, pradėjęs dirbti robotas bent iš dalies išsprendė triukšmo problemą vietoje, kurioje žmonių būriuojasi daugiausiai. Be to, ir roboto prižiūrima veja bene dažniausiai fotografuojamoje parko dalyje ilgainiui tapo žalesnė, sveikesnė ir gražesnė.

Partnerio nuotr./Raudondvaris
Partnerio nuotr./Raudondvaris

Sodininkystės rūpesčius „Husqvarna Automower®“ palengvino ne tik šalį reprezentuojantiems dvarams. Galimybę mėgautis tyla, ramybe bei gražiai sutvarkyta teritorija robotai vejapjovės suteikia ir viešbučių, laisvalaikio kompleksų lankytojams.

„Mums labai svarbi mūsų lankytojų gerovė, kurios neįmanoma užtikrinti be tylios ir aplinkai draugiškos technikos, todėl natūraliai priėmėme sprendimą pereiti prie akumuliatorinių teritorijos priežiūros gaminių ir robotų vejapjovių. Sprendimas pasiteisino ir atsiliepimai apie jau antrą sezoną mūsų sveikatingumo ir poilsio komplekso žaliąsias erdves prižiūrinčius robotus tik patys geriausi. Nebereikia galvoti, kur išvežti nupjautą žolę, mažiau laiko sugaištama teritorijai prižiūrėti“, – tikina „Grand SPA Lietuva“ Tiekimo ir ūkio vadovas Linas Stonkus. Komplekso teritorijoje dirba 7 „Husqvarna“ robotai vejapjovės, kurie prižiūri kiek daugiau nei pusę teritorijos.

Partnerio nuotr./Paežerių dvaras
Partnerio nuotr./Paežerių dvaras

Dar prieš dešimtmetį vienas pirmųjų vejos priežiūrą robotui vejapjovei patikėjo Palangos viešbutis „Vanagupė“, kur „Husqvarna Automower®“ rūpinosi apželdintu stogu. Inovatyviam ir aplinkai bei lankytojams draugiškai sprendimui prieš keletą metų neatsispyrė ir Trakų r. įsikūręs prabangus poilsio kompleksas „Esperanza Resort & SPA“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius