Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virš Kultūros paveldo departamento telkiasi juodi debesys: kalbama apie institucijos pertvarką

Vyriausybėje vyksta diskusijos apie Kultūros paveldo departamento (KPD) pertvarką ir galimą dalies jo funkcijų perdavimą iš Kultūros į Aplinkos ministeriją. Tiesa, kol kas Vyriausybė tik diskutuoja, galutinio sprendimo dar nepriėmė.
Piketas dėl Žaliojo tilto skulptūrų nuvertimo
Kultūros paveldo departamentas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu Kultūros paveldo departamentas yra pavaldus Kultūros ministerijai. 15min žiniomis, Vyriausybėje kalbama apie galimą šios institucijos dalies funkcijų perdavimą Aplinkos ministerijai. Diskutuojama, kad galbūt jas būtų galima prijungti prie Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT). Vis dėlto kol kas aiškių sprendimų dar nepriimta ir diskusijos tęsiasi.

15min žiniomis, kalbos dėl KPD institucijos funkcijų perdavimo kitai ministerijai kilo dėl to, kad niekaip nesugebama patvirtinti naujo Kuršių nerijos tvarkymo plano.

Teismai yra priėmę sprendimus griauti Kuršių nerijoje esančius nelegalius pastatus. Tačiau buvo parengtas naujas parko tvarkymo planas, pagal kurį būtų pasiektas kompromisas ir kai kurie pastatai būtų išsaugoti. Tačiau čia nesusišneka dviejų ministerijų institucijos. Planą parengė Aplinkos ministerijai pavaldi VSTT, tačiau jo nederina Kultūros ministerijai pavaldus KPD. Ir taip situacija jau kurį laiką nesikeičia, o plano patvirtinti niekaip nepavyksta. Manoma, jog jei KPD ir VSTT valdytų ta pati ministerija, šios institucijos geriau susikalbėtų tarpusavyje.

Vyriausybės atstovai 15min patvirtino, kad nors šiuo metu galutinių sprendimų nėra, diskusijos apie KPD ateitį vyksta.

„Šiuo metu jokių sprendimų dėl Kultūros paveldo departamento priimta nėra, tačiau diskusijos, kaip užtikrinti efektyvesnį šios ir kitų institucijų darbą, vyksta. Matome, kad neretai tarpinstituciniai derinimai virsta atvirais ginčais, kurie atima itin daug laiko, stabdo valstybei svarbius procesus, išplauna atsakomybės ribas. To norime išvengti. Tuo pat metu galime užtikrinti, kad nebus jokių sprendimų, kurie blogintų kultūros paveldo apsaugą Lietuvoje. Jei institucijos būtų jungiamos ar kitaip pertvarkomos, iki šiol vykdytos funkcijos išliktų“, – premjero Sauliaus Skvernelio poziciją perdavė patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė 15min teigė, kad ministerija pasiūlymus dėl KPD likimo turėtų pateikti iki lapkričio 10 dienos.

„Negaliu pasakyti nieko tokio tikslaus, kas galėtų būti viešai pristatoma kaip išgryninta vizija, nes yra dirbama tuo klausimu. Bet ką galiu pasakyti, kas jau tiksliai yra įvykę, tai Vyriausybė priėmė protokolinį sprendimą, kuriame buvo trys punktai: pirmame ir antrame punkte buvo kalbama apie Kuršių nerijos tvarkymo plano korektūrą, apie tą įsisenėjusią problematiką, o trečias punktas buvo įpareigojimas iki lapkričio mėnesio pateikti pasiūlymą dėl įstaigų, kurios galimai dubliuoja tas pačias funkcijas, konsolidavimo.

Mes dabar diskutuojame tuo klausimu, dirba specialistai, svarstome, kokios galimos alternatyvos, bet nėra nieko, ką aš galėčiau pristatyti kaip priimtą sprendimą šiuo klausimu, nes tebėra dirbama“, – kalbėjo R.Brandišauskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rėda Brandišauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rėda Brandišauskienė

Paklausus, ar Aplinkos ministerija sutiktų priimti papildomas funkcijas, viceministrė sakė, kad apie tai kalbėti dar anksti: „Negaliu pasakyti nei taip, nei ne. Tikrai negalima perimti visko, ką daro Kultūros paveldo departamentas, nes jis daro daug dalykų. Bet tikrai matome, kad kai kurios funkcijos dubliuojasi arba tikrai galėtų būti perimamos. Bet visų pirma, tai Vyriausybės lygmens sprendimas ir galbūt net įstatymo keitimo klausimas. Tai būtų tam tikra našta, nes tai probleminė sritis. Bet jeigu tai sukurtų naudą visuomenei, valstybei, išspręstų problemas, tai yra mūsų pareiga tą daryti.“

Viceministrė teigė, kad visų pirma dubliuojančios funkcijos yra saugomose teritorijose.

KPD vadovė Diana Varnaitė 15min sakė, kad apie kalbas pertvarkyti ar perduoti jos vadovaujamos institucijos funkcijų dalį kitai ministerijai, nieko negirdėjo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Varnaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Varnaitė

„Ne, tikrai nežinau“, – sakė D.Varnaitė. Ji teigė, kad kol kas į diskusijas apie institucijos ateitį jos niekas nekvietė.

Kultūros ministrės patarėjas Viktoras Bachmetjevas 15min neigė, kad Vyriausybėje vyksta oficialūs pokalbiai apie KPD funkcijų perdavimą kitai ministerijai.

„Tokių pokalbių nevyksta. Tuo tarpu darbiniai pokalbiai, kaip užtikrinti efektyvesnį šios ir kitų institucijų darbą vyksta nuolat. Pagrindinis šių diskusijų tikslas – kuo efektyvesnė kultūros paveldo apsauga Lietuvoje. Šiuo metu jokių sprendimų dėl Kultūros paveldo departamento priimta nėra“, – laiške rašė V.Bachmetjevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius