-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018-ųjų Maklero žurnalistikos apdovanojimas skirtas juodkalniečiui J.Martinovičiui

Juodkalnijoje dirbantis laisvai samdomas žurnalistas Jovo Martinovičius, tyręs organizuotą nusikalstamumą Europoje ir karo nusikaltimus Balkanuose, pelnė 2018 metų prestižinį Peterio Macklero apdovanojimą už drąsią ir etišką žurnalistiką, trečiadienį paskelbė organizatoriai.
Jovo Martinovičius
Jovo Martinovičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Žiniasklaida

Šis tiriamosios žurnalistikos veteranas dirbo su įvairiais kanalais, įskaitant JAV žiniasklaidos organizaciją „National Public Radio“, Jungtinės Karalystės nacionalinį transliuotoją BBC, JAV transliuotojus „Vice“ ir CBS, Prancūzijos televiziją „Canal Plus“, leidinius „The Economist“, „Time“, „The Financial Times“, „GlobalPost“ ir Balkanų tiriamosios žurnalistikos tinklą.

J.Martinovičiaus darbas padėjo atskleisti karo nusikaltimų, įskaitant kaltinimus dėl prekybos žmonių organais juodojoje rinkoje per 1999 metų Kosovo konfliktą ir jam pasibaigus.

Tyrimai, atlikti kartu su JAV žiniasklaidos organizacija „American RadioWorks“, suteikė pagrindą suimti ir nuteisti kai kuriuos serbų ir albanų sukarintų organizacijų narius, taip pat įkurti Hagoje naują karo nusikaltimų teismą, pabrėžė organizatoriai.

2015 metų spalį J.Martinovičius buvo suimtas ir apkaltintas marihuanos kontrabanda bei dalyvavimu nusikalstamoje organizacijoje. Jis buvo laikomas arešte ilgiau kaip 14 mėnesių, nors prokurorai kaltinimų taip ir nesugebėjo pagrįsti.

J.Martinovičius šiuos kaltinimus neigė ir sakė, kad jo ryšiai su nusikalstamu pasauliu buvo vien profesiniai, susiję su žurnalistikos veikla.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ kritikavo žurnalisto kalinimą ir sakė, kad jam keliami kaltinimai atrodo menkai įtikinami.

Jis taip pat rinko medžiagą apie tarptautinį brangakmenių vagių tinklą „Pink Panther“, kurio dauguma narių yra buvusių Jugoslavijos šalių piliečiai.

Jie įtariami organizavę šimtus juvelyrinių dirbinių parduotuvių apiplėšimų visame pasaulyje.

44 metų J.Martinovičius negalės asmeniškai atsiimti apdovanojimo, todėl per rugsėjo 27-ąją Niujorke vyksiančią ceremoniją dalyvaus vaizdo ryšiu.

P.Macklero apdovanojimas buvo įkurtas 2008 metais, siekiant pagerbti ilgamečio naujienų agentūros AFP žurnalisto atminimą. Šis reporteris mirė nuo širdies smūgio, būdamas 58 metų.

Pernai apdovanojimas atiteko Meksikos žurnalistui Marcosui Vizcarrai, gyvenančiam ir dirbančiam smurto krečiamoje šiaurės vakarinėje Sinaloa valstijoje.

Šį apdovanojimą teikia žurnalistų mokymus organizuojanti grupė „Global Media Forum“, nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) JAV padalinys ir AFP.

Tarp ankstesnių laureatų esama žurnalistų, apdovanotų už jų darbą Burundyje, Sirijoje, Pakistane, Sudane, Kazachstane, Hondūre, Rusijoje ir Šri Lankoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius