-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos autoriai reikalauja tinkamo atlygio už jų kūrinių naudojimą internete

Šią savaitę Briuselyje vyko svarbus Europos autorių ir jų teisių gynėjų susitikimas, kurio metu aukšto lygio sprendimų priėmėjams iš Europos Parlamento, Komisijos ir Tarybos jie pristatė savo poziciją dėl nepakankamo atlygio už kūrinių naudojimą internete, skelbiama penktadienį išplatintame pranešime.
Susitikimo akimirka
Susitikimo akimirka / DeRibaucourt nuotr.
Temos: 2 LATGA Piratavimas

Susitikimą organizavo Europos autorių ir kompozitorių bendrijų grupė (The European Grouping of Societies of Authors and Composers (GESAC), kuriai priklauso ir Asociacija LATGA.

Kūrėjai savo pranešime prašė atsakingų Europos institucijų sukurti tokius įstatymus, kurie sudarytų palankias sąlygas autoriams gauti adekvatų atlygį iš didžiųjų internetinių platformų kūrėjų, tokių kaip „Google“ ir „Apple“.

Europos autorių organizacijų atstovaujami kūrėjai šiame renginyje akcentavo, jog pastaruoju metu didžiosios User Uploaded Content (UUC) interneto platformos, suteikiančios vartotojams legalią prieigą prie įvairių meno sričių kūrinių, puikiai iš to pragyvena, tačiau visai nemoka arba sumoka labai menką atlygį tiems, kurie yra svarbiausi šioje grandinėje, – t. y. autoriams.

Autorių susitikime dalyvavo Europos Komisijos viceprezidentas Andrusas Ansipas, komisaras Tiboras Navracsicsus, europarlamentarai iš penkių pagrindinių partijų, keli ambasadoriai. Autorius atstovavo per šešiasdešimt kūrėjų iš visos Europos – kompozitorių, rašytojų, scenaristų, fotografų ir kt. sričių autorių.

Autorių teisių reforma jau nuo praėjusio rugsėjo yra svarbus punktas Europos Parlamento ir Tarybos darbotvarkėje. Vis dėlto susitikime kūrėjai išreiškė susirūpinimą, jog daugelis Europos Komisijai pateiktų protingų pasiūlymų, padėsiančių išspręsti šią problemą, yra svarstomi per ilgai.

DeRibaucourt nuotr./Janas A.P. Kaczmarekas
DeRibaucourt nuotr./Janas A.P. Kaczmarekas

Pagrindinis renginio pranešėjas, „Oskarą“ laimėjęs kompozitorius Janas A.P.Kaczmarekas sakė: „Tie, kurie uždirba internete naudodami mūsų, t. y. autorių, kūrinius, privalo mums mokėti adekvatų užmokestį. Be tinkamo atlygio už savo darbą negali gyvuoti joks profesionalus kūrėjas.“

Tarptautinį pripažinimą pelnęs vizualiųjų menų kūrėjas Danielis Burenas teigė: „ES turi kuo greičiau užtikrinti teisinį autorių teisių gynimą, nes tik taip Europos kūrėjai galės klestėti”.

„Netinkamas atlygis kūrėjams yra grėsmė ne tik kultūrinei įvairovei, bet ir tolesniam bendrosios skaitmeninės rinkos vystymuisi, todėl adekvatus atlygis turėtų būti pagrindinis ES uždavinys“, – renginio metu kalbėjo Prancūzijos nuolatinės atstovybės ES ambasadorius Pierre‘as Sellalas.

Turinys nėra kuriamas už dyką, todėl mūsų pasiūlymų Europos Komisijai tikslas yra tinkamo atlygio užtikrinimas turinio kūrėjams.

Ispanijos atstovas ES, ambasadorius Juanas Aristegui sakė: „Praėjus 60 metų nuo Romos sutarties (arba Europos bendrijos įkūrimo sutarties) pasirašymo, kultūra yra tas veiksnys, kuris vienija visus ES piliečius. Taigi kūrybinių industrijų ateities užtikrinimas, skaitmeninėje erdvėje sureguliavus tinkamą kūrėjų darbo apmokėjimą, skatins kultūrinę įvairovę – Europos Sąjungos projekto pagrindinę idėją.“

Europos Komisijos Švietimo, kultūros, jaunimo ir sporto komisaras T.Navracsicsas sakė: „Turinys nėra kuriamas už dyką, todėl mūsų pasiūlymų Europos Komisijai tikslas yra tinkamo atlygio užtikrinimas turinio kūrėjams“.

Europos parlamentaras Christianas Ehleras pridūrė: „Mes turime suvokti, kad technologijų plėtra priklauso nuo kūrėjų sukurto turinio, todėl turi būti sukurta įstatyminė bazė, užtikrinanti tinkamą atlygį autoriams už darbą.”

Europos parlamentaras, Kultūros ir Kūrybinių industrijų grupės narys Pervenche‘as Beresas kalbėjo: „Laikas stabdyti interneto platformų pasipelnymą iš autorių kūrybos. Tinkamas autorių teisių skaitmeninėje erdvėje gynimas užtikrins kūrybinių industrijų darbuotojų ir kūrėjų ateitį“.

DeRibaucourt nuotr./Mortenas Lokkegaardas
DeRibaucourt nuotr./Mortenas Lokkegaardas

Europos parlamentaras Mortenas Lokkegaardas sakė: „Idėjų įvairovė yra pamatinė išsivysčiusios, atviros, demokratinės visuomenės vertybė. Prisidedančiųjų prie tokios visuomenės kūrimo darbas privalo būti apmokėtas adekvačiai ir tinkamai. Kita vertus, verslas ir institucijos neturi patirti nereikalingų administracinių kaštų, jei būtų sukurta sudėtinga licencijavimo administravimo sistema.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius