Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Gadeikis: uždėti leteną ant LRT nusiteikta ryžtingai

Ketvirtadienį Seimui nepavyko skubos tvarka galutinai patvirtinti parlamentinės komisijos, tyrusios LRT veiklą, išvadų. Toliau jos bus svarstomos komitetuose ir vėl grįš į plenarinį Seimo posėdį, kur lauks svarstymo ir priėmimo stadijos. Kaip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ sako LRT tarybos pirmininkas Liudvikas Gadeikis, nors tai buldozerį kiek pristabdė, jis važiuos toliau, nes nusiteikta ryžtingai.
Liudvikas Gadeikis
Liudvikas Gadeikis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vis dėlto tas buldozeris važiuoja, jis tik truputėlį stabtelėjo ties kliūtimi, kad nepavyko iškart peršokti pirmojo etapo. Manau, kad jis važiuos toliau, kadangi nusiteikimas uždėti leteną ant LRT, matyti, yra ryžtingas“, – komentuoja jis.

Pasak L.Gadeikio, dabar visuomenė turės daugiau laiko susivokti, kuo gresia šis bandymas apriboti LRT nepriklausomumą įvairiais pakeitimais: „Dabar yra tas etapas, kai galima plačiau išsiaiškinti ir suvokti, kuo tai gresia – kur mes grįžtume, jei pavyktų įgyvendinti šiuos siūlymus.“

Pirmininkas sako, kad visas problemas, kurias atskleidė parlamentinis tyrimas, sprendė ir sprendžia atitinkamos institucijos.

„Visos konkrečios problemos – yra institucijos, kurios tai prižiūri. Toks keistas argumentas, kad reikia kreiptis į prokuratūrą, nes Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) turi priekaištų. Bet juk tam ir yra VPT, kuri seka ir prižiūri. Kai turi priekaištų – jie taisomi. Tai yra priežiūros procesas. O politikai iš to bando daryti politiką“, – pabrėžia jis.

Po Seimo posėdžio Kultūros komiteto, kuris turėtų rengti LRT įstatymo pataisas, pirmininkas Ramūnas Karbauskis dar kartą kartojo, kad „niekas nesiekė politizavimo ir pareiškimai yra daugiau politiniai. Matysite, kad kai bus ruošiamos įstatymo pataisos, darbuotojai ir visa visuomenė supras, kad iš tikrųjų siekiame tik vieno – kad LRT, valdanti apie 40 mln. mokesčių mokėtojų pinigų, būtų skaidri, o apie turinį mes nebandėme nė šnekėti ir į turinio dalykus nesikišome“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

LRT tarybos pirmininko tokios R.Karbauskio kalbos nenustebino: „Niekada nepasakys, kad jis siekia kažkaip paveikti. O esmė nuo šitų gražių žodžių nesikeičia.“

Buldozeris, pasak L.Gadeikio, važiuos netrukdomas ir LRT darbuotojų peticijos, kuri šįryt buvo įteikta visiems parlamentarams, ir LRT kreipimosi į Europos transliuotojų sąjungą. Į jos vadovą Noelį Curraną LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė ketvirtadienį kreipėsi dėl Lietuvos visuomeninio transliuotojo nepriklausomumui iškilusios grėsmės. L.Gadeikis prisimena, kad kai buvo kuriama Seimo komisija LRT veiklai tirti, R.Karbauskis apie tarptautines organizacijas pasisakė gana paniekinančiai.

LRT tarybos pirmininkas sako, kad politikai nesuvokia, kad visuomeninio transliuotojo nepriklausomumas naudingas ir patiems politikams.

„Politikai, ypač nauji, nesuvokia, kad šis nepriklausomumas yra naudingas jiems patiems. Negalima galvoti, kad savo rankose turėsi galią ir galėsi valdyti. Gali būti ir toks atvejis, kad ir tu būsi opozicijoje ir jeigu politikai LRT turės savo rankose, naudos tai prieš tave. Bet čia turbūt amžina politikos naujokų problema“, – pabrėžė L.Gadeikis.

LRT generalinė direktorė M.Garbačiauskaitė-Budrienė po Seimo sprendimo sakė, kad Seimo komisijos atlikto LRT veiklos tyrimo išvadose yra nemažai tiesos, tačiau Seimo siūlymai, kaip keisti LRT valdymą, niekaip nėra susiję su išvadomis.

Parengė Ineta Nedveckė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius