Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos žiūrovams – ne mažiau kaip 90 proc. programų ES kalbomis

Programos oficialiomis Europos Sąjungos (ES) kalbomis turi sudaryti ne mažiau kaip 90 proc. retransliuojamų ir internete platinamų televizijos programų kiekviename vartotojams siūlomame televizijos programų pakete, ketvirtadienį nusprendė Seimas.
Televizija
Televizija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už tokių konservatorių Lauryno Kasčiūno, Žygimanto Pavilionio, Pauliaus Saudargo, Vytauto Kernagio pataisų priėmimą balsavo 66 Seimo nariai, prieš buvo trys, susilaikė penki.

„Šiuo metu net iki 30 proc. visų retransliuojamų programų Lietuvoje yra rusų kalba“, – teigė L.Kasčiūnas.

Pagal priimtą Visuomenės informavimo įstatymo papildymą, televizijos programos oficialiomis ES kalbomis turi sudaryti ne mažiau kaip 90 proc. programų kiekio teikiant Lietuvos vartotojams televizijos programų ar atskirų programų platinimo internete paslaugas ir ne mažiau kaip 90 proc. retransliuojamų televizijos programų kiekio kiekviename jų vartotojams siūlomame pagrindiniame televizijos programų pakete.

Šis reikalavimas netaikomas už papildomą mokestį platinamiems televizijos programų paketams.

Programos, kurios yra verčiamos į oficialią ES kalbą arba rodomos su oficialios ES kalbos subtitrais, bus prilyginamos programoms oficialia ES kalba.

„Taip skatinsime valstybinės kalbos ir kitų oficialių kalbų vartojimą, mažinsime priklausomybę nuo Kremliaus informacinės erdvės“, – sakė L.Kasčiūnas.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija, kovo 6-12 dienomis tyrusi lietuviškų kanalų programų tinklelį, nustatė, kad „Lietuvos ryto“ televizijoje 38 proc. eterio laiko užėmė Rusijoje sukurta produkcija, įskaitant filmų ar laidų anonsus. BTV rusiškos laidos, filmai sudarė 35,5 proc. eterio laiko, TV6 eteryje – daugiau kaip 7 proc., TV3 ir TV8 – maždaug po 2 proc. eterio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius