-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 28 /16:51

LRT taryboje D.Chmieliauską pakeis I.Vaišvilaitė, antrą kadenciją eis D.Beinoravičius

Nacionalinio transliuotojo LRT taryboje Lietuvos vyskupų konferencijos deleguotą Darių Chmieliauską pakeis diplomatė Irena Vaišvilaitė, o antrą kadenciją eis Lietuvos mokslo tarybos deleguotas teisininkas Darijus Beinoravičius.
Irena Vaišvilaitė
Irena Vaišvilaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kol kas mes turime vieną naują narį paskirtą. Nauji nariai pradės dirbti gegužės 20 dieną, kiek aš atsimenu“, – BNS antradienį sakė tarybos pirmininkas Liudvikas Gadeikis.

Artimiausiu metu deleguoti atstovus į LRT tarybą turėtų ir Lietuvos švietimo taryba ir Lietuvos meno kūrėjų asociacija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liudvikas Gadeikis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liudvikas Gadeikis

„Dar šitų dviejų neturime“, – teigė LRT tarybos pirmininkas ir pridūrė, kad kandidatūras galima pateikti iki gegužės 19 dienos.

I.Vaišvilaitė 2012–2017 metais ėjo ambasadorės prie Šventojo Sosto pareigas, taip pat buvo ambasadorė prie UNESCO. Anksčiau ji yra ėjusi prezidento Valdo Adamkaus patarėjos pareigas, dirbo Laisvosios Europos radijo redaktore Prahoje, Vatikano radijo redaktore Romoje.

D.Beinoravičius yra Mykolo Romerio universiteto profesorius, teisininkas, anksčiau jis yra buvęs prezidento atstovu Seime ir Vyriausybėje, dirbęs V.Adamkaus patarėju, nuo 2017 metų iki 2018 metų spalio ėjo ir Vyriausiosios rinkimų komisijos nario pareigas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainoras Beinoravičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainoras Beinoravičius

Tarp kandidatų – D.Kuolys ir E.Valatka

Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė profesorė Saulė Mačiukaitė-Žvinienė BNS teigė, kad šiuo metu iškeltos dvi kandidatūros – kultūros istoriko Dariaus Kuolio ir Kauno technologijos universiteto rektoriaus Eugenijaus Valatkos.

„Taryba vakar išklausė abiejų kandidatų prisistatymus ir yra priimtas sprendimas balsuoti elektroniniu būdu, tas turėtų įvykti šią savaitę“, – sakė Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė.

Jos teigimu, D.Kuolio kandidatūrą kėlė Vytauto Didžiojo universiteto profesorė Vilija Salienė ir Panevėžio rajono savivaldybės atstovas Algirdas Kęstutis Rimkus.

D.Kuolys yra ir politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ pirmininkas. Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė teigė, kad dokumentuose šio fakto kandidatas į LRT tarybos narius nėra nurodęs.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Kuolys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Kuolys

„Šito aš nenurodžiau, nes tai savaime suprantama. Šiuo atveju nuo politinės partijos reikalų aš atsiribojęs“, – BNS sakė D.Kuolys.

Jis taip pat pridūrė, kad dar nėra nusprendęs su partija dalyvauti rudenį vyksiančiuose rinkimuose, tačiau tam galiojančios tvarkos neprieštarauja.

Tuo metu E.Valatkos kandidatūrą siūlė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus, Nacionalinio švietimo NVO tinklo direktorė Judita Akromienė, Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovė Alvija Černiauskaitė ir pirmininkė S.Mačiukaitė-Žvinienė.

Lietuvos švietimo tarybos deleguota atstovė šiuo metu yra Vilniaus universiteto profesorė Vilija Targamadzė, Lietuvos meno kūrėjų asociacijos – poetas Kornelijus Platelis.

K.Platelis šiuo metu vadovauja Lietuvos meno kūrėjų asociacijai ir BNS teigė, kad dar nėra iškeltų kandidatūrų į LRT tarybos narius.

LRT taryboje taip pat dirba Seimo deleguoti atstovai žurnalistė, viešųjų ryšių specialistė Dalia Kutraitė-Giedraitienė, dailininkas Raimondas Savickas, diplomatas Vytautas Petras Plečkaitis, pirmininkas žurnalistas Liudvikas Gadeikis.

Prezidento deleguoti atstovai – ekonomistė Giedrė Švedienė, istorikas Norbertas Černiauskas, teisininkė Giedrė Lastauskienė, verslininkas Tomas Balžekas. G.Lastauskienę buvo svarstoma skirti ir į Konstitucinio Teismo teisėjas, tačiau Seimas praėjusį antradienį per slaptą balsavimą ją atmetė.

LRT taryba yra aukščiausiasis visuomeninio transliuotojo valdymo organas, turintis atstovauti visuomenės interesams. Taryba sudaroma šešeriems metams iš 12 asmenų – visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų.

Po keturis tarybos narius skirtingu metu skiria prezidentas ir Seimas, po vieną narį deleguoja Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos vyskupų konferencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius