Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonus uždirba iš čepsėjimo ir braižymo – interneto fenomenas, kurio mokslininkai dar iki galo nesupranta

Šnabždesys, traškėjimas, čepsėjimas, barbenimas į stalą – tai tik dalis garsų, uždirbančių milijonus juos filmuojantiems influenceriams. Prieš kelerius metus kilusi interneto sensacija nerimsta iki šiol, o ASMR įrašų populiarumas neblėsta. Kai kurių garsų klausymasis žmonėms sukelia atsipalaidavimo ir malonumo jausmą, kurie tapo verslo niša „youtuberiams“.
ASMR
ASMR / Vida Press nuotr.

Sutrumpinimu ASMR vadinamas autonominis jutiminis meridiano atsakas – malonus jausmas, prasidedantis galvos odoje ir slenkantis žemyn, kol pasiekia stuburo viršų. Šių įrašų kūrėjai naudoja įvairias pagalbines priemones, reikalingas garsams bei vaizdams sukurti. Būtent jie klausytojui primena atsipalaidavimo jausmą sukeliančias situacijas ar potyrius.

Pavyzdžiui, pirštais perbraukiant per plaukų šepetį, pūstelint į mikrofoną ar caksint žirklėmis sukuriamas malonus apsilankymo kirpykloje pojūtis. Gėrimo šliurpčiojimas, puodelio maišymas ar vienkartinio cukraus pakelio praplėšimas – atsipalaidavimą sėdint su draugais kavinėje. Skirtingiems žmonėms veikia skirtingi dirgikliai, kurie sukelia malonumą. Tačiau kai kurie žmonės apskritai nejaučia ASMR ir tam yra mokslinis paaiškinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius