-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„ChangeMakers‘ON“: socialinės inovacijos – priemonė didžiąsias pasaulį kamuojančias problemas paversti verslo galimybėmis

Kiekviena grėsmė planetai, suradus sprendimo būdą, gali tapti socialine inovacija, kiekviena grėsmė žmonijai gali tapti potencialiu verslo modeliu ir postūmiu padaryti esminius pokyčius.
Pasaulis tavo rankose
Pasaulis tavo rankose / 123rf.com nuotr.

„Aš manau, kad be socialinių inovacijų ir žmonių noro ieškoti sprendimo būdų kilusioms problemoms ir pačio pasaulio nebūtų. Viskas prasidėjo nuo žmogaus poreikių pildymo, atsirado pirmieji išradimai, kurie palietė visą pasaulį. Dabar niekas nepasikeitė – vis dar yra poreikis naujovėms, kurios lengvintų kasdienį žmonių gyvenimą. Jei vizijos kaip jas įgyvendinti yra, tai nieko nereikia laukti, o imti ir daryti“, – teigia inžinerinius įrenginius Prancūzijoje gaminančios įmonės vadovas, ChangeMakers‘ON ekspertas Aidas Baubonis.

Vis dar yra poreikis naujovėms, kurios lengvintų kasdienį žmonių gyvenimą. Jei vizijos kaip jas įgyvendinti yra, tai nieko nereikia laukti, o imti ir daryti.

Tradicinis verslas dažnai daro neigiamą įtaką aplinkai, didina oro užterštumą, nesirūpina išteklių atsinaujinimu, nevertina darbuotojų sveikatos, dėl šios priežasties prarasdamas visuomenės pasitikėjimą. Įmonių vadovai supranta, kad šiomis dienomis prisidėti prie pasaulio gerovės kūrimo tapo norma, kad socialiai atsakingi verslai tapo neatskiriami nuo socialinių inovacijų. Lietuvoje verslas kasdien tampa vis atsakingesnis.

Įgyvendinant savo veiklos tikslus inovatoriai privalo atrasti sprendimus, kurie rūpinsis aplinkosauga, socialinėmis bei ekonominėmis problemomis, įsipareigoja laikytis tarptautinių aktų. Įmonės, žengusios tvaraus verslo link, susikuria geresnį įvaizdį, ko pasekoje tampa konkurencingesnės, sustiprina savo pasitikėjimą, dėl to išauga pardavimai ir klientų lojalumas.

Įkvėpti pasauliui iškilusių grėsmių ir noro surasti sprendimus įsikūrė daugelis verslų. Vienas tokių – prancūzų kompanijos „Ennesys“ statomos fasados, kurių sudėtyje yra mikro dumblių. Dumbliai maitindamiesi maistinėmis medžiagomis ir nuotekomis išskiria šilumą, taip padėdami sumažinti būsto šildymo išlaidas. Kitas pavyzdys – Econyl regeneravimo sistema, kuri iš senų žuvų tinklų ir kilimų sukuria naujus nailono siūlus. Norint sumažinti alkį pasaulyje, buvo sukurtos biologinės trąšos, kurios gerina dirvožemį ir didina žemės ūkio derlių. Sprendžiant švaraus vandens ir sanitarijos trūkumo problemas, buvo sukurtas dušas, kuris surenka ir išvalo vandenį po pasinaudojimo juo. Norint sumažinti CO2 kiekį aplinkoje, iš jo pradėtas gaminti betonas.

Scanpix/AFP nuotr./Anglies dioksido emisijos virš anglimi kūrenamos elektrinės Anglijoje
Scanpix/AFP nuotr./Anglies dioksido emisijos virš anglimi kūrenamos elektrinės Anglijoje

Yra šimtai galimybių savo verslo praktiką paversti globaliai atsakinga veikla, norą išspręsti pasaulio problemas – verslu. Kiekvienas nesunkiai gali rasti idėjų vertų įgyvendinimo ir potencialių partnerių, kurie padės tai realizuoti.

„Dažnai susiduriame su per daug aptakiomis globalių problemų formuluotėmis, kurios lyg ir įvardindamos problemą, nepasako nieko. Arba atrodo per daug tolimos ir nežemiškos. Menas – įvardinti ir išgryninti problemą taip, kad jos sprendimas būtų realus, inovatyvus ir nesudėtingai įgyvendinamas“, – pasidalino ChangeMakers‘ON programos iniciatorė Simona Šimulytė.

Menas – įvardinti ir išgryninti problemą taip, kad jos sprendimas būtų realus, inovatyvus ir nesudėtingai įgyvendinamas.

Vos prieš kelias dienas 18000 verslo lyderių ir 17 ekspertų grupių susijungė į bendruomenę ir pristatė 300 galimybių kaip kovoti su globaliais iššūkiais. Ši socialinių inovatorių bendruomenė skatina kiekvieną prisijungti prie pokyčio kūrimo, o jei trūksta idėjų – jų pasisemti kiekvienam prieinamoje platformoje „The Global Opportunity Explorer“.

„Tikimės, kad įvairūs entrepreneriai naudosis svetaine ir, kur anksčiau matė neįveikiamas problemas, pastebės verslo galimybes“, – sako Laura Hammershoy, „Sustania“ strateginių inovacijų direktorė.

O visus Lietuvoje esančius inovatorius, siekiančius rinkai pristatyti socialines inovacijas ar norinčius prisijungti prie jau didelį įdirbį padariusių komandų, pasinaudoti savo srities ekspertų patarimais bei jų tiesiogine pagalba, Europos socialinis verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas, Kauno Technologijos Universitetas ir Versli Lietuva kviečia į „ChangeMakers‘ON“ stovyklą.

„ChangeMakers‘ON“ ragina registruotis IT specialistus, chemikus ir biochemikus, psichologus, rinkodaros, komunikacijos, kūrybinių industrijų specialistus, dizainerius bei projektų vadovus ir prisidėti prie naujų, tvarių verslų kūrimo.

Nuoroda į registracijos formą dalyviams, kurie nori prisijungti prie idėjų įgyvendinimo – čia. Nuoroda į registracijos formą dalyviams, kurie nori pateikti naują idėją – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius