-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The New Yorker“ redaktorius: „Fake news“ laikais yra melagiai ir šūdmaliai. D.Trumpui tinka abu apibūdinimai

Netikrų naujienų (angl. fake news) banga pasaulyje tampa vis didesne problema, su kuria susiduria ir žiniasklaida, ir reklamos specialistai, o nuo to galiausiai nukenčia vartotojas. Šis reiškinys gyvuoja nuo seniausių laikų, tačiau dabar įgauna kitokį mastą. Apie tai kūrybiškumo festivalyje „Kanų liūtai“ kalbėjo Pulitzerio premijos laureatas, „The New Yorker“ redaktorius Davidas Remnickas.
„The New Yorker“ redaktorius Davidas Remnickas
„The New Yorker“ redaktorius Davidas Remnickas / Redos Rutkauskienės/15min nuotr.

Akcentavo žiniasklaidos misiją

Pulitzerio premijos laureatas „Kanų liūtų“ auditorijai aštriai ir kaip visada taikliai pasakojo apie kritinį visos pasaulio žiniasklaidos momentą, kur tiesa dažnai iškreipiama siekiant politinės naudos, o spauda dažnai tampa politikų puolimo taikiniu. Todėl kaip niekada anksčiau yra svarbi žiniasklaidos misija – ieškoti tiesos.

„Kartais turime susilaikyti nuo noro būti mandagiais bei neįžeisti. Nes tiesa yra ta, kad mes visi esame suinteresuoti aktualia diskusija apie netikras naujienas. Nesvarbu, kas tu esi, mes šioje auditorijoje ir visur kitur esame pasaulio piliečiai ir visi esame suinteresuoti kalbėti apie informaciją, faktus ir tiesą.

„Kuo skiriasi melagis ir šūdmalys?“ – į auditoriją žvelgdamas klausė „The New Yorker“ redaktorius.

Ir kadangi visi šioje auditorijoje esame suaugę vyrai ir moterys, leiskit pasakyti, kad man suteikta tema šiandien vis dėlto yra auganti šūdo banga“, – rėžė D.Remnickas auditorijoje sukeldamas juoko laviną.

Kaltina „Facebook“

Tačiau netikrų naujienų banga iš tiesų auga ir gana sparčiai, tačiau tai nėra tik mūsų laikų reiškinys. „Fake news“ gyvuoja nuo seniausių laikų“, – sako D.Remnickas ir siūlo prisiminti dar Platono laikus. Tačiau būtent dabartiniu momentu netikros naujienos suvešėjo, ypač socialiniuose tinkluose.

Vis daugiau specialistų sako, kad netikros naujienos suvaidino didelį vaidmenį JAV prezidento rinkimuose, kuriuose nugalėjo Donaldas Trumpas. O dėl „fake news“ įsigalėjimo D.Remnickas pirštu duria į socialinius tinklus, ypač „Facebook“.

„Facebook“ turi žvelgti į priekį ir galvoti, ką su tuo reikia daryti“, – susirinkusiai miniai kalbėjo D.Remnickas.

Strėlės Donaldui Trumpui

Pulitzerio premijos laureatas aptarė ir retoriką Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos metu bei po jos. „Tai nebejuokinga. Jo piktnaudžiavimas tiesa yra ant kritinės ribos“, – „Kanų liūtuose“ kalbėjo D.Remnickas.

„Kuo skiriasi melagis ir šūdmalys?“ – į auditoriją žvelgdamas klausė „The New Yorker“ redaktorius.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Melagis žino, kad tai yra tiesa, tačiau siekia kitus atriboti nuo jos. O šūdmaliui tiesa nerūpi. „Fake news“ laikais yra melagiai ir yra šūdmaliai. Donaldui Trumpui tinka abu apibūdinimai“, – tikino D.Remnickas.

„The New Yorker“ redaktorius pacitavo ir buvusio JAV prezidento Baracko Obamos žodžius, kad šiais laikais „viskas yra tiesa ir niekas nėra tiesa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius