-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 04 22

Vilniuje – didžiausias bendragyvenimo co-living kompleksas: unikali koncepcija turėtų prigyti

Jei bendradarbystės (co-working) erdvių Lietuvoje sparčiai daugėja ir jos populiarėja, tai bendragyvenimo (co-living) projektai – dar pakankamai naujas reiškinys, tad nieko keisto, kad Vilniuje duris atvėręs pirmasis tokio masto bendragyvenimo koncepcijos kompleksas „Liv in Vilnius“ tapo nemažu įvykiu NT rinkoje.
Vilniuje - didžiausias bendragyvenimo co-living kompleksas: unikali koncepcija turėtų prigyti
Vilniuje - didžiausias bendragyvenimo co-living kompleksas: unikali koncepcija turėtų prigyti / Partnerio nuotr.

Pasak projekto vystytojo UAB „Eriadas“ vadovės Vitos Žutautaitės, toks bendro gyvenimo būstų projektas yra didžiausias ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse, nors tokie projektai labai sparčiai populiarėja visame pasaulyje: „Bendruomeninio gyvenimo būdo koncepcija pirmiausia patraukli jauniems išsilavinusiems profesionalams, teikiantiems pirmenybę aktyviam gyvenimo būdui, nenorintiems ilgam prisirišti prie vienos konkrečios gyvenamosios vietos, turėti kuo mažiau buitinių rūpesčių ir finansinių įsipareigojimų. „Mūsų nuomininkai turi ne tik privačią asmeninę erdvę su atskiru vonios kambariu ir praktiška virtuvės zona, bet labiausiai vertina tai, kad gyvenant „Liv-in Vilnius“ jiems suteikiama visa patogi infrastruktūra – erdvės poilsiui ir darbui, bendravimui ir laisvalaikiui: sporto salė, kino, žaidimų kambarys, darbui skirtos zonos, lauko terasos, skirtos tik komplekso gyventojams. Taip pat pastebime, jog nuomininkai džiaugiasi, kad kompleksas draugiškas augintiniams, čia galima apsigyventi su savo keturkoju draugu“, – sako V.Žutautaitė. Ji atkreipia dėmesį, kad pasaulyje sparčiai populiarėja ir kitos bendruomeninio gyvenimo koncepcijos, skirtos senjorams ar brandaus amžiaus žmonėms su panašia gyvenimo filosofija.

Sėkmę lėmė glaudus bendradarbiavimas ir bendra vizija

Pastatą projektavo ir interjerus kūrė „TRYS A.M.Architektai“ biuro architektai Kazimieras Reimeris ir Auksė Garšvaitė Reimerienė. Interjero ir baldų sprendimus šiame projekte įgyvendino biuro ir visuomeninių interjerų sprendimų kompanija UAB „Ergolain projektai". Šios kompanijos pardavimų projektų skyriaus vadovės Monikos Drigotienės teigimu, projektas unikalus dėl kelių aspektų. „Bendragyvenimo architektūriniai projektai ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos šalių NT rinkoje dar tik pradedami įgyvendinti, tačiau neabejotinai ši patraukli ir unikali gyvenimo būdo koncepcija sparčiai populiarės“.

Partnerio nuotr./Architektas Kazimieras Reimeris
Partnerio nuotr./Architektas Kazimieras Reimeris

Antra, pasak M.Drigotienės, tokio tipo projektų įgyvendinimas reikalauja specifinių projekto valdymo ir gamybos proceso organizavimo kompetencijų ir patirties. „Vienas didžiausių iššūkių – baldai turi būti montuojami dar vykstant statybos darbams. Tai labai apsunkina procesus, reikalinga nuolatinė komunikacija, preciziškas darbo grafikų laikymasis su visais projekto dalyviais. Džiaugiamės, kad šį iššūkį mūsų kompanija sėkmingai įveikė“, – pasakoja M.Drigotienė.

Rasos Ašmonaitės / Partnerio nuotr./Monika Drigotienė
Rasos Ašmonaitės / Partnerio nuotr./Monika Drigotienė

Projekto įgyvendinimui vadovavusi UAB „Ergolain projektai“ vyresnioji pardavimų projektų vadovė Dovilė Jakaitė pabrėžė, kad projekto sėkmę lėmė glaudus ir intensyvus bendradarbiavimas su užsakovais, projekto architektais, užsibrėžto tikslo siekimas, bendros vizijos turėjimas, kokie bus šių namų gyventojai. „Šio projekto tikslinė auditorija – išsilavinę, šiuolaikiški žmonės, vertinantys stilių ir kokybę. Kūrybiniame procese orientavomės į co-living‘o gyventoją – talentingą, novatorišką, laiką kaip prioritetą skiriančiam karjerai, prasmingam laisvalaikiui, bendravimui“, – sako pašnekovė.

Architektai: tai ne bendrabutis ir ne viešbutis

Pasak architektės A.Garšvaitės Reimerienės, prieš pradėdami ruošti „Liv_in Vilnius“ projektą kūrybinė komanda gyvai apžiūrėjo panašios paskirties pastatus Jungtinėje Karalystėje, susipažino su projektais kitose šalyse, kadangi jie turi specifinių architektūrinių ir funkcinių reikalavimų. „Mūsų tikslas buvo perimti geriausius sprendimus ir suprojektuoti pastatą, atitinkantį Lietuvos vartotojų lūkesčius – pasakoja A.Garšvaitė Reimerienė.

Partnerio nuotr./Architektė Auksė Garšvaitė Reimerienė
Partnerio nuotr./Architektė Auksė Garšvaitė Reimerienė

Architektė pasakoja, kad architektūrinė idėja buvo sukurti ne bendrabutį, daugiabutį ar viešbutį, o unikalią gyvenamąją erdvę, kuri ne tik užtikrintų kokybišką gyvenimą, bet ir skatintų gyventojų bendruomeniškumą. „Projektuodami stengėmės išvengti tamsių nuobodžių koridorių ir asociacijų su viešbučiu, – pasakoja A.Garšvaitė Reimerienė. – Visas pastato kompleksas suskaidytas į 5 jaukius korpusus, o juos jungia atviros galerijos“. Architektė pasakoja, kad atviros galerijos ne tik gyventojams užtikrina galimybę laisvai judėti tarp skirtingų korpusų, bet ir suformuoja jaukius vidinius lauko kiemelius, kurie trina ryškias ribas tarp vidaus ir lauko. „Landšafto architektai tarp korpusų įkomponavo kiemelius, kurie taip pat pritaikyti vidiniams bendruomenės renginiams ar užsiėmimams. Ant pastato stogo taip pat įrengėme apželdintą terasą, skirta bendruomenės renginiams, laisvalaikiui“.

„Liv in Vilnius“ nuomojami 240 šešių skirtingų tipų apartamentai, kurių bendras plotas svyruoja nuo 20 iki 39 kv. metrų. „Čia pradėję gyventi žmonės natūraliai savo atsineštais daiktais ir interjero aksesuarais susikurs sau priimtiną nuotaiką ir interjero stilių, todėl kambarių interjerams parinkome kuo neutralesnius spalvinius sprendimus“, – akcentavo architektė. Centrinio korpuso pirmame aukšte suprojektuota erdvi recepcijos zona su poilsio ir bendradarbystės erdvėmis darbui, bendravimui, poilsiui.

„Kartu su architekte apgalvojome kiekvieną baldų detalę, kad gyvenimas nedidelėje erdvėje būtų patogus ir komfortiškas. Baldai, interjero, išplanavimo sprendimai šiame projekte pasižymi konceptualumu, yra šiuolaikiško dizaino, maksimaliai funkcionalūs ir ergonomiški“, – pabrėžė D.Jakaitė.

UAB „Ergolain projektai“ pašnekovės sutaria, kad NT vystytojų susidomėjimas bendragyvenimo koncepcijos projektais auga. „Nemažai įmonių, kurios dar tik planuoja startuoti, kreipiasi į mus konsultuotis, kadangi turime praktinės patirties įkuriant ne vieną co-living‘ą, tad neabejojame, kad tai ne paskutinis toks projektas mūsų kompanijai “, – sako M. Drigotienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius