Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos startuolių rinka augo 61 proc., talentų stygius aštrėja

Antrąjį š. m. ketvirtį Lietuvos startuolių sektorius į valstybės biudžetą bendrai sumokėjo 48,3 mln. Eur mokesčių – 61 proc. daugiau nei tą patį 2020 m. ketv. Metinis segmento darbuotojų augimas siekė tradicinius 33 proc. iki 12,4 tūkst. žmonių. Augimui tęsiantis, auga ir praraja tarp startuolių personalo poreikių bei darbo rinkos pasiūlos.
Startuoliai
Startuoliai / Pranešimo autorių nuotr.

Bendrai per pirmą 2021 m. pusmetį startuolių sektorius sumokėjo 87,6 mln. Eur mokesčių. Dvigubai išaugusius sumokėtus mokesčius Q2 lėmė tradiciškai iki birželio vidurio mokamas pelno mokestis. Jo augimas parodo, kad vis daugiau Lietuvos startuolių pasiekia brandos fazę.

Pirmajame mokesčių mokėtojų dešimtuke pokyčių nedaug – „Tesonet“ grupė ir toliau užtikrintai pirmauja su 5,3 mln. Eur, antroje vietoje – mažinantis atsilikimą „Vinted“ su 2,7 mln. Eur, trečioje vietoje – „Hostinger“ su 1,3 mln. Eur sumokėtų mokesčių.

Darbuotojų skaičius sektoriuje toliau išlaiko stabilų metinį augimą – 33 proc. Bendras didžiausios rinkoje – „Tesonet“ grupės – darbuotojų skaičius Q2 keitėsi nežymiai (1576), o „Vinted“ toliau vykdė komandos didinimo pažadus ir Q2 jau buvo įdarbinusi 787 darbuotojus (Q1 – 665). Energingiausiai plėtėsi „Kilo.Health“ komanda – 33 proc., iki 363 darbuotojų. Iš viso 2021 m. Q2 darbuotojų skaičius sektoriuje pagausėjo beveik 750.

Kritiškai trūksta specialistų

„Šiandien Vilniuje, kur didžiausias startuolių susitelkimas, trūksta mažiausiai 5000 technologijų specialistų, iš kurių apie 1000 vnt. – senior level darbuotojai. O visos šalies aukštosios mokyklos kasmet į rinką bendrai išleidžia apie 1000 inžinerijos ir technologijų specialybių absolventų.

Panašu, kad rinkai reikia 10 kartų daugiau IT specialistų, nei jų kasmet priimama studijuoti. Ir tai tik pradžia – technologijų startuoliai Lietuvoje plečiasi dideliais tempais. Be to, kitais metais specialistų stygius bus dar didesnis“, – sako asociacijos Vienaragiai LT CEO Inga Langaitė.

Šiandien vidutinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčių startuoliuose siekia 2700 Eur. Tačiau šis skaičius neatspindi patyrusių, 5–6 m. darbo patirtį turinčių senior IT specialistų darbo užmokesčio lygio, kuris šalyje svyruoja nuo 4000 iki 6000 Eur.

Didžiausias stygius jaučiamas programuotojų pozicijose, kai kurie startuoliai šiuo metu ieško po 50–60 ar net daugiau programuotojų. Toliau pagal paklausą rikiuojasi sistemų administratoriai, IT projektų vadovai, kokybės ir cybersecurity specialistai, duomenų analitikai. Ypač greitai plečiasi ir skaitmeninio rinkodaros padaliniai, kuriuose didieji startuoliai šiandien įdarbina jau ir po 200 ar net daugiau žmonių.

„Lietuvos startuoliai didelį talentų trūkumą sprendžia įvairiais būdais – vis plačiau samdo darbuotojus užsienyje, kurie nuotoliniu būdu ištisomis komandomis integruojami į Lietuvos kompanijas. Populiarėja ir užsienyje gyvenančių lietuvių susigrąžinimas į Lietuvą, kai kurios kompanijos yra paruošusios relokacijos programas, kurios padeda integruoti pritrauktų specialistų šeimas į vietos bendruomenes.

Vis daugiau startuolių kuria savo akseleratorius, kuriuose patys ugdo specialistus, arba aktyviai remia privačias perkvalifikavimo ir IT, duomenų mokslo pakraipos mokyklas. Tačiau visos šios priemonės vis tiek yra nepakankamos patenkinti sparčiai augančius startuolių personalo poreikius“, – sako asociacijos vadovė ir priduria, kad ilgalaikėje perspektyvoje yra vienintelis būdas spręsti šią problemą – sukurti efektyvią užsienio specialistų integravimo sistemą ir iš esmės pertvarkyti Lietuvos švietimą, jį labiau pritaikant technologijų sektoriaus poreikiams, kaip tai savo laiku sėkmingai padarė Estija.

Asociacija Vienaragiai LT siekia spartesnės Lietuvos startuolių ekosistemos plėtros, padeda spręsti švietimo ir talentų pritraukimo klausimus, populiarina jaunimo antreprenerystės iniciatyvas. Asociacija vienija jau 21 sektoriaus bendrovę, kuriose bendrai dirba trečdalis sektoriaus darbuotojų: „Vinted“, „Hostinger“, „Bored Panda“, „Omnisend“, „Kilo.Health“, „Tesonet“, „Tech Zity“, „Watagraph“, „Trafi“, „PV Case“, „Connect Pay“, „Eddy Travels“, „Eskimi“, „CGTrader“, „SearchNode“, „CarVertical“, „CoinGate“, „Ondato“, „JobRely“, „Mambu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius