Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Startuolio „Nexpay“ proveržis: per metus tapo viena didžiausių elektroninių pinigų institucijų Lietuvoje

Vilniuje įsikūręs finansinių technologijų startuolis „Nexpay“ kuria naujos kartos finansinę infrastruktūrą, skirtą skaitmeniniam verslui. 2021 m. įmonė savo pajamas padidino 3 kartus ir apdorojo apie 3 milijardus eurų vertės mokėjimo operacijų. Šie skaičiai „Nexpay“ leido patekti tarp šešių didžiausių elektroninių pinigų institucijų, veikiančių Lietuvoje, rašoma „Nexpay“ pranešime spaudai.
Uldis Tēraudkalns
Uldis Tēraudkalns / Asmeninio archyvo nuotr.

Kompanija siekia ne tik lyderiauti Lietuvoje, bet ir tapti didžiausia savo nišoje visoje Europoje.

„Nexpay“ – tai elektroninių pinigų įstaiga, suteikianti mokėjimo sąskaitas savo klientams bei galimybę atsiskaityti eurais. Didžiausias jos privalumas – skaitmeninėms įmonėms nebereikia turėti banko sąskaitos tradicinėje finansų įstaigoje, kad galėtų vykdyti savo verslą. Mokėjimo paslaugos teikiamos internetinėje platformoje bei taikomųjų programų sąsajoje (API). „Nexpay“ vadovas Uldis Tēraudkalns sako, kad šių dviejų paslaugų derinys yra skaitmeninio verslo finansinės infrastruktūros pagrindas.

„Nexpay“ per mėnesį apdoroja vidutiniškai 250 milijonų eurų. 2021 m. apdorotų mokėjimų sumą kompanijai pavyko išauginti iki trijų milijardų eurų. Siekti ambicingų tikslų padėjo ir auganti komanda. 2021 m. pradžioje „Nexpay“ dirbo 20 žmonių, tačiau metų pabaigoje komanda jau buvo išaugusi iki 50.

Bendrovė teikia paslaugas daugiau nei 400 verslo klientų, kurių didžioji dalis – kriptovaliutų biržos. „Tai brokeriai, kurie perka ir parduoda įvairias kriptovaliutas, o mes jiems padedame gauti mokėjimus eurais“, – aiškina U.Tēraudkalns.

Pastaruoju metu žmonės noriai perka kriptovaliutas, tačiau savo atlyginimą gauna eurais, o ir mokesčius bei už komunalines paslaugas mokama tradicine valiuta. „Ir nors kai kurie šios rinkos dalyviai norėtų gyventi išskirtinai kriptovaliutų pasaulyje, kol kas tai – neįmanoma. Todėl jiems ir padedame.“, – sako U.Tēraudkalns.

Bankai žiūri atsargiai, startuoliai nori bendradarbiauti

Įmonės, dirbančios su kriptovaliutomis, vis dar susiduria su iššūkiais, kaip užsitikrinti tradicines finansines paslaugas, daugeliui bankų atsisakant dirbti su šioje srityje dalyvaujančiomis bendrovėmis. „Mes užpildome šią nišą, puikiai suprasdami sektoriaus poreikius ir problemas“, – sako U.Tēraudkalns.

Bankai, kaip ir bet kuris kitas verslas, analizuoja rizikos ir potencialios grąžos santykį. Dirbant su kriptovaliutų sritimi, jie rizikuoja savo verslu ir dažniausiai mano, kad tai neatsipirks. Tačiau įmonės, kurių verslo planas yra pagrįstas darbu su šiuo sektoriumi, turi kitokį požiūrį. „Jos nesikliauja senosios bankininkystės mąstymu ir yra motyvuotos į verslo modelius žvelgti plačiau“, – teigia U.Tēraudkalns.

„Nexpay“ vadovas taip pat neslepia, kad darbas su kriptovaliutų rinka yra susijęs su didele rizika. Siejant kriptovaliutų pasaulį ir tradicinę bankininkyste, reikia įvertinti ir kylančią didelę pinigų plovimo ir sukčiavimo riziką.

Lietuvos bankas – pažangiausias reguliatorius ES

„Nexpay“ veiklą pradėjo 2017 m., matydami bankinių paslaugų ir infrastruktūros poreikį sparčiai augančiai skaitmeninio turto industrijai, įprastiems bankams nesiryžtant šių paslaugų teikti. Kaip tik tuo metu Lietuvos bankas „Nexpay“ suteikė elektroninių pinigų institucijos (EMI) licenciją, kuri įgalino „Nexpay“ tapti teisėtu finansinių paslaugų teikėju.

„Lietuvos bankas yra pažangiausias reguliatorius visoje Europos Sąjungoje ne vien turinio, bet ir technologijų prasme, kuris siekia pritraukti šio sektoriaus bendroves į šalį. Šiame sektoriuje galimybės startuoliams Lietuvoje yra nepalyginamai geresnės nei kitose šalyse“, – sako U.Tēraudkalns.

„Nexpay“ sukurta techninė infrastruktūra – puikus atspirties taškas naujai mokėjimų bendrovei. Klientams nebereikia eiti nei į tradicinius bankus, kurie įtariai žiūri į naujus rinkos dalyvius, nei aukštesnės rizikos finansines institucijas, kurios atviresnės, bet jų pačių gyvybingumas abejotinas. „Nexpay“ atveju klientų lėšos laikomos Lietuvos banke, o mokėjimus apdoroja Lietuvos banko infrastruktūra. Taip klientai gali susikoncentruoti į savo verslą, nesirūpindami dėl bankininkystės partnerio.

„Nexpay“ tikslas – tapti didžiausia mokėjimų institucija Europoje, dirbančia su įmonėmis, susijusiomis su kriptovaliutomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius