Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių verslai Omane – mitas ar galimybė?

Omane „Investor Residence“ planas įgyvendinamas kaip didžiulės programos „Oman Vision 2040“ dalis. Jos tikslai ambicingi. Numatyta per nepilnus du dešimtmečius beveik du kartus išauginti šalies bendrąjį vidaus produktą, skaičiuojant vienam gyventojui, o naftos ir dujų pramonės indėlį į BVP sumažinti iki dešimties procentų (dabar jis siekia apie 35 proc.), atitinkamai skatinant kitų verslų plėtrą. O kokios gi galimybės lietuvių verslams kurtis Omane? Apie tai kalbiname Boletą Senkienę, Omano Sultonato Lietuvoje garbės konsulę, rašoma Omano sultonato kosulato Lietuvoje pranešime spaudai.
Boleta Senkienė
Boleta Senkienė / Omano sultonato kosulato Lietuvoje nuotr.
Temos: 2 Verslas Omanas

Anot Boletos, įgyvendindama šį investicijų skatinimo planą Omano vyriausybė eina jau pramintu taku: šiuo metu kelios dešimtys pasaulio šalių siūlo nuolatinio gyventojo statusą ir net pilietybę mainais į investicijas. Tokias programas vykdo ne tik mažytės salų valstybės, pavyzdžiui, Mauricijus ir Vanuatu, bet ir kai kurios turtingiausios pasaulio šalys: Kanada, Australija, Šveicarija ir Jungtinės Valstijos. Lietuvos kaimynė Latvija 2010 metais irgi ėmėsi analogiškos iniciatyvos: leidimą gyventi Latvijoje galima gauti investavus ne mažiau kaip 250 tūkst. eurų.

Omano sultonato kosulato Lietuvoje nuotr./Uostas Omane
Omano sultonato kosulato Lietuvoje nuotr./Uostas Omane

– Kokias verslo galimybes atveria bendradarbiavimas su Omano valstybe Lietuvos verslams?

– Omanas ieško kur investuoti užsienyje, turi tam reikiamus pajėgumus ir resursus, kaip tik ateinančio vizito metu planuoju susitikti su Omano investicijų agentūros vadovu išgirsti kokie prioritetai iš jų pusės ir ką Lietuva galėtų pasiūlyti. Tačiau kiek man teko bendrauti su Investuok Lietuvoje agentūra, tokiems investuotojams kaip Omanas dažniausiai neturima, ką pasiūlyti. Jų kryptis ir prioritetai yra aišku aukštą pridėtinę vertę kuriančių darbo vietų steigimas, kuomet investuotojas ateina tas kuris jau turi savo technologijas ir “know how”, jam reikia geros, saugios modernios infrastruktūros ir mūsų kvalifikuotos darbo jėgos. Tuo tarpu kalbant apie Omaną ir sakyčiau kitas artimųjų rytų šalis, arabiškas šalis – jų prioritetas žinomi vardai, pasaulyje žinomi verslai. Kaip pavyzdį galima pateikti: ne senai girdėjome, kad Saudo Arabija nupirko vieną iš Anglijos futbolo klubų, tai žinomas vardas, patikima valstybė tokių investicijų jie ieško. Todėl pirmiausia reikia užmegzti gerus santykius pačiu aukščiausiu vyriausybiniu lygiu, o tuomet tęsti draugystę ir verslo santykius konkrečiose srityse. Čia labai gerai pasitarnauja Užsienio reikalų ministerija. Kita vertus Omanas garsėja tuo, kad turi labai gerus santykius su visomis valstybėmis, ne veltui vadinamas Arabijos Šveicarija, taip kad užmezgus gerus verslo ryšius būtų žymiai lengviau įeiti į aplinkines rinkas.

Omanas ieško kur investuoti užsienyje, turi tam reikiamus pajėgumus ir resursus.

– Su kokiomis problemomis susiduria Lietuvos verslai, ieškodami verslo plėtros galimybių Azijos šalyse?

– Pirmiausia sakyčiau kultūriniai skirtumai. Iš esmės skiriasi labai daug dalykų pradedant laiko sąvoka ir baigiant pačia komunikacija. Galėčiau teigti, kad elektroniniu paštu verslo santykių užmegzti praktiškai neįmanoma, palaikyti komunikaciją taip pat. Čia reikia turėti laiko susitikti, susipažinti pabendrauti. Būtinai pakviesti į svečius pas save ir labai svarbu svečius lydėti kiekviename žingsnyje nuo pasitikimo oro uoste iki išvykimo. Čia labai plati atskira tema kaip suprasti kada jie tikrai domisi, o kada tiesiog mandagiai viskam pritaria. Tiesiog taip kultūriškai susiklostę, kad svečiui nemandagu sakyti “ne”. Bet, antra vertus, omaniečiai yra atviri labai nuoširdūs žmonės. Jie niekada jūsų neapgaudinės tarkime siekdami finansinės naudos ar panašiai.

Galėčiau teigti, kad elektroniniu paštu verslo santykių užmegzti praktiškai neįmanoma, palaikyti komunikaciją taip pat.

– Kokioms įmonėms jau esate padėję, ar turite gerųjų pavyzdžių?

– Realiai padedame visiems kas kreipiasi į Omano konsulatą su patarimais kaip daryti verslą Omane. Vienas didžiausių kontraktų matomai yra Lietuvos kompanijos „Axioma metering“ sudaryta sutartis dėl vandens skaitliukų pardavimo. Greičiausiai neužilgo jau visi skaitliukai su naujausiom technologijom bus lietuviški Omane. Omane jau galima rasti ir lietuviško vandens bei šokolado. Pasak įmonės, kuri pradeda importuoti lietuvišką šokoladą, omaniečiai tikrai sužavėti jo skoniu tik tai aišku žinomumas dar labai mažas, reikia daug pastangų kad prasidėtų realios apimtys ir užsakymai. Tam būtinai reikia turėti gerą ir patikimą partnerį Omane.

– Kokie lūkesčiai, ateities planai?

– Konsulatas jau penkis metus iš eilės organizuoja Omano dalyvavimą tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje. Susidomėjimas būna begalinis, tiek jų papročiais, tiek turizmu į tą šalį. Lietuviai labai smalsūs, klausinėja ir domisi. Ne kartą esame pristatę Omaną įvairiais rakursais tiek per foto parodas, tiek per įvairius priėmimus, tiek per koncertą kurį surengėme Šv. Kotrynos bažnyčioje kartu su Šv. Kristoforu orkestru ir muzikantais iš Omano. Per šalies žinomumą ateis visi kiti projektai tiek susiję su verslu, tiek su turizmu, tiek kultūra.

Nenustokite domėtis, Omanas ir rytai apskritai atrodo tokie tolimi, paslaptingi ir nežinomi.

– Jūsų esminiai patarimai Lietuvos verslininkams?

– Kantrybės reikia turėti daug kantrybės. Ir kitas nespausti savo partnerio jei jau tokį turite iš Omano. Duokite laiko viskas atsitiks tada kada ir turi atsitikti. Kaip sako arabai inshallah. Nenustokite domėtis, Omanas ir rytai apskritai atrodo tokie tolimi, paslaptingi ir nežinomi. Bet ten gyvena nepaprastai atviri, nuoširdūs žmonės. Nustebsite geraja prasme kiek galime iš jų pasimokyti ir ne būtinai apie verslo darymą. Būdama ir dirbdama su šia valstybe supratau, kad viskam yra laiko, o ypač santykiams su žmonėmis, svarbu tik teisingai sudėlioti prioritetus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius