Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Miesto ir biuro sodininkams – augančios dovanos

„Matyt, smagiausia šių dovanų dalis ta, kad jas panaudojus galima dar ir pasodinti? Ne kiekvienas atvirukas, knygos skirtukas ar pieštukas sužydi atlikęs savo misiją”, – šypteli internetinės parduotuvės „Greengifts.lt” įkūrėjas Justinas Savickas (37 m.).
„Greengifts” įkūrėjas Justinas Savickas
„Greengifts” įkūrėjas Justinas Savickas / Asmeninio albumo nuotr.

Prieš kelerius metus Knygų mugėje su augančiomis dovanomis startavęs pašnekovas 15min pasakojo tokiu būdu norėjęs pasitikrinti, kiek lietuviams patraukli šiuolaikiško miesto sodininkystės idėja.

Tvarumo ir draugiškumo aplinkai principais paremtos pašnekovo dovanos lietuviams patiko, taip iki šiol šią idėją, tiesa, jau internetine parduotuve virtusia, J.Savickas ir vysto.

Asmeninio albumo nuotr./„Vieni pirmųjų Lietuvai pasiūlėme augančias dovanas: atvirutes, knygų skirtukus, vizitines korteles iš perdirbto popieriaus, kurių viduje integruotos augalų sėklos”, – intriguoja Greengifts.lt verslo vystytojas ir vadovas Justinas Savickas
Asmeninio albumo nuotr./„Vieni pirmųjų Lietuvai pasiūlėme augančias dovanas: atvirutes, knygų skirtukus, vizitines korteles iš perdirbto popieriaus, kurių viduje integruotos augalų sėklos”, – intriguoja Greengifts.lt verslo vystytojas ir vadovas Justinas Savickas

Kiek jūsų verslas sezoniškas? Ar nebijo miestuose ir biuruose augančios dovanos orų permainų?

– Mūsų dovanose šiek tiek sezoniškumo yra, bet visos jos pasižymi antru gyvenimu. Toks šūkis lydi parduodamus produktus. Jaučiame atsakomybę prieš ateities kartas, todėl klientams siūlome dovanas, pagamintas iš natūralių, suyrančių ir perdirbamų medžiagų, laikydamiesi tvarumo ir draugiškumo aplinkai principų.

Pateiksiu pavyzdį, panaudoję pieštuką, galite jį pasodinti: trintuko vietoje esančios prieskoninių augalų sėklos sulapos ir sužydės vos tik žemę pasiekusios. Mums tokios dovanos turi prasmę.

Idėja – suteikti atvirukui antrą gyvenimą – ir tokiu būdu išgelbėti jį nuo šiukšlinės Lietuvoje patraukli ne vienam.

Žaliose dovanose integruotas augalų sėklas namų ar biuro sąlygomis galima išauginti visus metus. Ypač gerai auga prieskoninės žolelės. Pakanka dviejų sąlygų – saulės ir vandens. Gal tik kalėdines eglutes geriau daiginti pavasarį.

Kur sėmėtės tų augančių dovanų idėjų?

– Pieštukai patentuoti Skandinavijoje ir laimėję jau ne vieną pasaulinį apdovanojimą. Maždaug prieš ketverius metus nuo jų ir prasidėjo visa mūsų veikla.

Manėme, kad tai bus vienkartinis projektas, o jie sulaukė didžiulio susidomėjimo. Esame iki šiol labai dėkingi Lietuvos parodų ir kongresų centrui „Litexpo“, kad leido kaip naujokams su jais Knygų mugėje dalyvauti.

Atrodytų, nieko ypatingo – standartinis grafito pieštukas, kurio gale kapsulė želatininiu pagrindu, o joje sėklos. Tokiu būdu pieštukui suteikiamas antras gyvenimas, surašius jį pakanka apversti galiuką, įsmeigti į žemę ir palaistyti.

Neilgai trukus sėklos sudygsta. Kokios jos bus, priklausys nuo jūsų pasirinkimo: gėlės ar prieskoninės žolelės (čiobreliai, bazilikai ir pan.).

Asmeninio albumo nuotr./„Žalios ir augančios dovanos prisideda prie tvaresnio pasaulio”, – sako J.Savickas.
Asmeninio albumo nuotr./„Žalios ir augančios dovanos prisideda prie tvaresnio pasaulio”, – sako J.Savickas.

Ne tik rašyti, bet ir auginti

Ar turi augančios dovanos savo auditoriją?

– Pieštukus itin pamėgę mokytojai ir mokiniai, ypač prieš rugsėjo pradžią ar metų pabaigą. Ne tik piešti, bet laukti, kol sudygs, laistyti, prižiūrėti jiems labai patinka.

Atsispyrę nuo augančių pieštukų išplėtėme savo asortimentą. Vieni pirmųjų Lietuvoje pasiūlėme ir augančias atvirutes iš perdirbto popieriaus.

Pasodinus tokį atviruką, vizitinę kortelę ar pabosti spėjusį knygos skirtuką galima pasidžiaugti vasaros gėlių kompozicija, kad ir balkono lysvėje.

Ši idėja itin patraukli ir įmonėms, kurios kreipiasi dėl teminių kvietimų ir dėl kalėdinių atvirukų. Idėja – suteikti atvirukui antrą gyvenimą – ir tokiu būdu išgelbėti nuo šiukšlinės patraukli daugeliui Lietuvoje.

Kelis kartus palaisčius perdirbtą popierių, sėklos išsilaisvina ir ima daigintis. Tokio pobūdžio dovanos atitinka mūsų viziją, t. y. panaudoti daiktą antrą kartą, todėl ir toliau plečiame savo akiratį, dalyvaujame tarptautinėse parodose.

Asmeninio albumo nuotr./Pieštukas su sėklomis
Asmeninio albumo nuotr./Pieštukas su sėklomis

Ką galėtume paminėti tarp įdomesnių atradimų iš tokių parodų?

– Prieš dvejus metus, kai važiavome į Paryžių, susipažinome su tiekėjais iš Pietų Europos, gaminančiais ekologiškus vazonėlius iš kamštinio ąžuolo žievės. Jie itin tinkami šiuolaikiniam, skubančiam miesto žmogui, savotiškam miesto sodininkui, gyvenančiam mažose erdvėse.

Šie vazonėliai dera prie biurų ir erdvių, kuriose norisi žalumos, o ir auginti juose galima ką tik norisi: prieskonius (čiobrelius, bazilikus), kuriuos paskui panaudosite virtuvėje, žemuoges ar net kalėdinę eglutę.

Esama ir daugiau inovatyvių, o kartu ir ekologiškų, apgalvotų sprendimų. Vienas tokių – pritaikytas sodininkams tinginiams, pamirštantiems savo augalus palaistyti ar daug keliaujantiems. Telieka įpilti vandens per dagtį, o augalas pasiims jo tiek, kiek reikės.

Lietuviai smalsūs, jiems įdomu išbandyti naujoves. Štai augančius atvirukus vieni daugiau, kiti mažiau myli, priklauso nuo lyties, amžiaus, regiono ir t.t.

Vienas naujesnių mūsų gaminių, kuriuo didžiuojamės, yra akmens masės užrašų knygelės. Kadangi žmonių įpročiai ilgą laiką nekito, tam, kad jie keistųsi, prireiks laiko. Tai suprasdami ieškome sprendimų, galinčių palengvinti šį kelią ir siūlome dovanas, darančias kuo mažesnę žalą mus supančiai aplinkai.

Kaip mokytoją paviliojo verslas

Justinai, iš kokios srities pats atėjote į šį verslą? Iš jūsų kalbos suprantu, kad nesate abejingas klimato kaitai.

– Edukologijos universitete Vilniuje baigiau gamtos mokslus, tiksliau, geografiją. Turėjau tapti mokytoju, bet supratau, kad man su verslo procesais labiau pakeliui.

Viliojo darbo vieta, kurioje galėčiau priimti klientams lankstesnius sprendimus, taip gimė mintis užsiimti verslu. Džiaugiuosi galėdamas būti arčiau žmonių.

Tai „Greengifts” gyvuoja tik internetinėje parduotuvėje?

– Būdami internetinėje erdvėje esame pasiekiami žmonėms visoje Lietuvoje, taip pat turime partnerių. Mūsų atviručių ir skirtukų galima rasti didžiuosiuose knygynuose, muziejuose, kitų partnerių parduotuvėse, įvairiuose gėlių salonuose.

Dovanos su žalia vėliava itin tinkamos šiuolaikiškiems, skubantiems, mažose erdvėse gyvenantiems miesto sodininkams.

Ekologiškos mūsų dovanos prisideda prie tvaresnio gyvenimo: augančiomis dovanomis sakome, kad geriau turėti mažiau, bet tvaresnį ir kokybišką daiktą.

Per kiek laiko pristatote augančias dovanas jas nusipirkus?

– Įprastai užsakymus įvykdome per dvi ar tris darbo dienas. Jei užsakymas skubus, siuntimą organizuojame per autobusus. Kol kas įmonėje esu vienas, todėl atsakomybė už viską – internetinę svetainę, asortimentą, buhalteriją tenka pačiam.

O kaip suradote „Swedbank“ smulkiojo verslo bendruomenę „Kiekvienas gali“?

– Mums, kaip mažiems verslo atstovams, priklausyti šiai bendruomenei labai naudinga. Bendruomenės narių sėkmės istorijos, jų patirtys, galimybė mokytis, plėsti pažinčių ratą. Taip pat tai ir galimybė būti dar labiau pastebėtam klientų.

Savo ruožtu ir patys daug prisidedame prie įvairių renginių rėmimo. Tikime, kad didieji pokyčiai įsibėgėja pradėjus nuo savęs. Taigi bendradarbiaujame su verslu, švietimo bendruomenėmis, bandome padėti ir paremti patys, kiek galime.

Asmeninio albumo nuotr./Augalai butelyje
Asmeninio albumo nuotr./Augalai butelyje

Kaip atlaikėte pandemijos laikotarpį?

– Įkūręs įmonę dar kurį laiką dirbau samdomą darbą. Neturėjau galimybių iš karto pereiti prie savo veiklos. Netgi pandemijos metu teko grįžti į samdomą darbą, kad ir toliau galėčiau siekti svajonės. Nebuvome nukentėję nuo covido, taigi negavome jokių išmokų. Buvo gana sudėtingas laikotarpis.

Na, ir paskutinis klausimas, kas jus įkvėpė nuosavam verslui?

– Gyvenimo kelyje sutikti autoritetingi įmonių vadovai, jų veržlumas, atkaklumas, vizijos turėjimas. Manau, kad būtent tai inspiravo ir mano verslumą.

Dėkoju už pokalbį.

Tapkite ir jūs „Kiekvienas gali“ bendruomenės nariu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius