Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moksleivių tvaraus verslo idėja: kvies užsidirbti parduodant perskaitytas knygas

Modernaus dizaino interneto platforma, skirta perskaitytoms knygoms pirkti ir parduoti. Tokią verslo idėją, dalyvaudamas SEB banko remiamoje organizacijos „Lietuvos Junior Achievement“ jaunimo verslumo ugdymo programoje „Accelerator X“, įgyvendina gimnazistas Domantas Meliukštis. Kauno „Saulės“ gimnazijos vienuoliktokas sako, kad ši platforma padės skaitytojams tausoti gamtos išteklius ir sutaupyti, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kauno moksleivių komanda
Kauno moksleivių komanda / Asmeninio archyvo nuotr.

Kurti interneto platformą verskpuslapi.lt D.Meliukštis pasiryžo kartu su dar penkiais moksleiviais: Viktorija Karpavičiūte, Migle Lesmanavičiūte, Monika Arlauskaite, Titu Perskaudu ir Vita Marija Jucevičiūte. Idėją moksleiviai įgyvendina nuo pernai spalio.

D.Meliukščio teigimu, netradicinę verslo idėją paskatino bendras moksleivių pomėgis skaityti, taip pat pastebėta tendencija – augantis visuomenės vartotojiškumas.

Nuo šiol perskaitytos knygos lentynose nedulkės

„Programos metu svarstydami, kokią verslo idėją galėtume kurti, pirmiausia atsigręžėme į save – ieškojome bendrų taškų, kurie jungtų kiekvieną iš mūsų. Taip atradome visų pomėgį skaityti, kuris puikiai susisiejo su visuomenėje ryškėjančia vienkartinio vartojimo problema. Juk nepaisant to, kad knygas vartoti, t. y. skaityti, galima daugybę kartų, dažniausiai perskaitytą knygą tiesiog padedame į lentyną ir paliekame dulkėti. Mūsų diegiama platforma šią problemą nesunkiai padeda išspręsti ir dar sudaro sąlygas užsidirbti“, – sako gimnazistas.

Platformoje skaityti mėgstantys žmonės galės pirkti ir parduoti knygas. Platformos veikimo principas paprastas: tereikės susikurti savo paskyrą ir įkelti į ją nebereikalingų knygų nuotraukas bei aprašymus, pažymėti jų kainas. Norintiems knygas įsigyti tereikės pasirinkti pageidaujamą prekę, įdėti ją į pirkinių krepšelį ir sumokėti.

Apmokestinti platformą jaunasis verslininkas ketina taikydamas komisinį mokestį už pardavimą, taip pat siūlydamas platformos naudotojams už papildomą mokestį įsigyti „Premium“ paketą, į kurį bus įtraukta prieiga prie skaitytojų interneto forumo, papildomas skaitytojams aktualus turinys, pavyzdžiui, tinklalaidės.

„Vienas iš mūsų tikslų yra kurti aktyvią skaitytojų bendruomenę, kartu populiarinti skaitymo kultūrą. Todėl vėlesniuose etapuose verslą ketiname plėsti – platformos naudotojams pasiūlysime knygų mainus, nuomos galimybę“, – sako D.Meliukštis.

Asmeninio archyvo nuotr./Domantas Meliukštis
Asmeninio archyvo nuotr./Domantas Meliukštis

Šiuolaikiško verslo pamatas – tvarumas ir skaitmena

Pasak vieno iš programos „Accelerator X“ mentoriaus, SEB banko Inovacijų centro vadovo Audriaus Rutkausko, verskpuslapi.lt – puikus verslo pavyzdys, kai pridėtinė vertė vartotojui sukuriama būtent per tvarumą – suteikiant galimybę daiktą naudoti antrą ar net daugiau kartų. Džiugu, kad matome vis daugiau naujų ir jaunų verslų, kurie išties vertina tvarumą ir jo naudą visuomenei bei verslui.

„Tvarumas – neatsiejama šiuolaikinio verslo dalis. Jei ilgesnį laiką veikiančios įmonės priverstos prie to prisitaikyti, tai naujo verslo kūrėjai tvarumą jau supranta kaip pamatinę pridėtinę vertę, be kurios šiuolaikinis verslas netūrėtų būti kuriamas. Tai ypač aktualu jaunimui, kuris į tvarumo aspektą vis dažniau atkreipia dėmesį ne tik kurdamas verslą, bet ir rinkdamasis, kurio verslo prekių ar paslaugų įsigyti“, – sako SEB banko Inovacijų centro vadovas.

Be to, A.Rutkausko teigimu, lemiamą įtaką šiuolaikiniam verslui turi ypač sparti skaitmenizacijos plėtra, kuri taip pat skatina tendenciją – vis daugiau verslo idėjų įgyvendinama būtent internete.

„Jau seniai išpopuliarėjo posakis, kad, jei tavęs nėra internete, tavęs nėra visai. Šiandien šis posakis dar arčiau tiesos ir net pamažu gali būti perfrazuotas kalbant būtent apie verslą – esi tik būdamas internete. Savaime suprantama, kad šiuolaikiniai vartotojai nori viską pasiekti lengvai ir greitai, geriausia – nė neišeidami iš namų. Todėl visų verslų kūrėjai stengiasi prie to prisitaikyti ir sėkmingai augti ateityje“, – sako A.Rutkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius