-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paskelbti „Globalios Lietuvos apdovanojimų“ nominantai: išskirtinis dėmesys – kitataučiams

Išaiškėjo dešimtą kartą organizuojamų „Globalios Lietuvos apdovanojimų“ nominantai. Vertinimo komisija iš daugiau nei 60 kandidatų atrinko 18 istorijų, kurios varžosi penkiose kategorijose. Kam atiteks skulptoriaus S.Žirgulio sukurta apdovanojimų statulėlė, paaiškės gruodžio 29 d. apdovanojimų ceremonijoje, kurią tiesiogiai transliuos „LRT Plius“ kanalas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Globalios Lietuvos apdovanojimai
Globalios Lietuvos apdovanojimai 2020 m. / Global Lithuanian Leaders nuotr.

„Šiemet į terminą „Globali Lietuva“ pažvelgėme plačiau – kaip į visokeriopą Lietuvos tarptautiškumo stiprinimą. Įvertinome ne tik tai, kaip užsienyje gyvenantys lietuviai atneša tarptautines patirtis į Lietuvą, bet ir kaip Lietuvoje gyvenantys žmonės stiprina mūsų šalies pozicijas pasaulyje – savo unikaliomis verslo idėjomis, kūrybiniais darbais“, – sakė diasporos profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) vadovė Aušra Kukelkaitė.

Gruodžio pabaigoje paaiškės nugalėtojai kategorijose „Sugrįžimai pokyčiams Lietuvoje“, „Sugrįžimai mokslo pažangai“, „Lietuviškos idėjos, pripažintos pasaulyje“, „Lietuvos vardo garsinimas pasaulyje“. Su visais šių metų apdovanojimų nominantais galima susipažinti čia.

Šių metų naujiena – kategorija „Lietuvos draugai valstybės pažangai“. Joje – šešios istorijos žmonių, kurie nėra gimę Lietuvoje ir nėra lietuvių tautybės, tačiau savo darbais turtina mūsų šalį. Tarp nominantų – aukščiausiai kosmose Lietuvos trispalvę iškėlęs JAV verslininkas Jared Isaacman, šviesaus palydėjimo anapus kultūrą į Lietuvą atvedusi vienuolė iš Lenkijos Michaela Rak, amerikietė moterų verslumą skatinanti filantropė Erin Gainer-Grigaliūnė ir kiti.

Pasak apdovanojimų organizatorių, sprendimą skirti dėmesį pozityviems užsieniečių darbams Lietuvai paskatino pastarųjų metų aktualijos.

„Kaip visuomenė šiemet susidūrėme su iššūkiais, kurių iki šiol pavykdavo išvengti. Tarsi iš šono stebėjome, kaip Europa vykdo prieglobsčio politiką, sprendžia tos pačios lyties partnerystės klausimus, kelia opias žmogaus teisių problemas. Dabar šios temos palietė ir mus. Aplinkybių esame spaudžiami persvarstyti, kaip suvokiame save kaip tautą ir šalį, ar senieji Lietuvos vaizdiniai vis dar mums aktualūs, ir koks tas lietuvis bus ateityje. Tokiame kontekste organizacijos vadovybė matė didelę prasmę kalbėti apie tuos pozityvius darbus, kuriuos kitos tautybės žmonės veikia Lietuvos labui“, – sakė GLL vadovė Aušra Kukelkaitė.

Nugalėtoją kategorijoje „Lietuvos draugai valstybės pažangai“ kviečiama išrinkti visuomenė, iki gruodžio 12 d. balsuojant LRT.lt portale.

Gruodžio 29 d. šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniuje, vyksiančioje apdovanojimų ceremonijoje taip pat bus apdovanoti užsienio lietuviai, daugiausiai prisidedantys prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje, o Užsienio reikalų ministerija skirs specialų apdovanojimą vienam diasporos atstovui už viso gyvenimo nuopelnus.

„Globalios Lietuvos apdovanojimai“ įvertina išskirtinį Lietuvos diasporos indėlį į Lietuvos ekonomikos, mokslo, kultūros bei kitų sričių augimą ir tarptautinį pripažinimą. Apdovanojimus organizuoja diasporos profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“, per savo gyvavimo metus papasakojęs jau daugiau nei 300 įkvepiančių Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių tautiečių bendradarbiavimo istorijų.

Apdovanojimus globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, jie organizuojami bendradarbiaujant su Užsienio reikalų ministerija, nacionaliniu transliuotoju LRT, advokatų kontora „Triniti Jurex“, Pasaulio lietuvių bendruomene.

„Globalios Lietuvos apdovanojimų“ 2021 m. nominantai:

Kategorija „Lietuvos draugai valstybės pažangai“:

  • Bart Pauwels, „Teachers for Refugees“ įkūrėjas, mokytojas
  • Erin Gainer-Grigaliūnė, labdaros fondo „The ella fund“ įkūrėja ir vadovė
  • Jared Isaacman „Shift4 Payments“ įkūrėjas ir generalinis direktorius
  • Jean Baptiste Daguené, startuolių akseleravimo fondo „70 Ventures“ partneris
  • Michaela Rak, Pal. kun. Mykolo Sopočkos hospiso įkūrėja ir direktorė
  • Tim van Wijk, restorano „Pirmas blynas“ įkūrėjas ir vadovas

Kategorija „Sugrįžimai pokyčiams Lietuvoje“:

  • Audrius Zujus, „Argyle“ bendraįkūrėjas ir technologijų vadovas
  • Rita Sakus, verslo angelė, asociacijos „LitBAN“ bendraįkūrėja
  • Paulius Vertelka, „Google“ viešosios politikos Baltijos šalims vadovas

Kategorija „Sugrįžimai mokslo pažangai“:

  • Rasa Pauliukaitė, Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) profesorė, chemikė
  • Aurelijus Rinkevičius, Branduolių ir elementariųjų dalelių fizikos („Bendradarbiavimo su CERN“) centro vadovas, mokslininkas
  • Thomas Bryer, Centrinės Floridos universiteto (UCF) ir Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius

Kategorija „Lietuviškos idėjos, pripažintos pasaulyje“:

  • Rytis Laurinavičius ir Justas Kriukas, „Omnisend“ įkūrėjai
  • Henrikas Rapolas Urbonas, Simona Andrijauskaitė, Domas Labokas, „Interactio“ įkūrėjai
  • Deividas Trainavičius, „PVCase“ įkūrėjas ir vadovas

Kategorija „Lietuvos vardo garsinimas pasaulyje“:

  • Laurynas Bareiša, kino režisierius
  • Giedrė Žickytė, dokumentinio kino režisierė ir prodiuserė
  • Kristina Buožytė ir Vitalijus Žukas, kino kūrėjai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius