Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Programiniai sprendimai: pirkti ir adaptuoti esamą ar kurti naują, specialiai pritaikytą?

Pastarojo meto įvykiai pakeitė šalies įmonių veiklos dinamiką – dauguma jų veikia greičiau ir operatyviau, planus ir biudžetus dėlioja nebe keliems metams, bet vos keliems mėnesiams į priekį. Tai galioja ir planuojant programinius sprendimus.
Asociatyvi nuotrauka. Darbo vietoje.
Asociatyvi nuotrauka. Darbo vietoje. / „Baltic Amadeus“ nuotr.

Iš verslo, perkančio tokias paslaugas, kyla vis dažnesnis poreikis, kad programiniai sprendimai būtų kuo efektyvesni ir kuo greičiau įgyvendinami, teigia unikalius IT sprendimus kuriančios ir skaitmenizavimo klausimais konsultuojančios įmonės „Baltic Amadeus“ pardavimų direktorius Irmantas Bankauskas.

15min skaitytojams „Baltic Amadeus“ ekspertas pataria, kuris kelias šiuo atveju tinka labiau: pirkti jau esamą programinę įrangą ar kurti naują, unikalią, specialiai pritaikytą?

Planuoja vos keliems mėnesiams į priekį

„Tiesą sakant, vieno ir teisingo atsakymo nėra. Kuriuo keliu eiti, labai priklauso nuo įmonės dydžio, veiklos pobūdžio, verslo poreikių, strateginių tikslų bei krypčių, žinoma, ir programinei įrangai keliamų uždavinių. Tačiau taip, vis dažniau girdime lūkestį, jog diegiami sprendimai turi būti priimami greitai, dar daugiau – jie turi pradėti ir greitai veikti“, – komentuoja I.Bankauskas.

Asmeninio albumo nuotr./Irmantas Bankauskas
Asmeninio albumo nuotr./Irmantas Bankauskas

Tradiciškai IT projektų pardavimo ciklai būdavo gana ilgi, o didelių projektų ir didelių investicijų, ypač šiuo metu, įmonės ne be pagrindo prisibijo. „Net ir didelės įmonės savo biudžetus pradeda skaidyti mažesniais vienetais ir planuoti nedideliais ciklais. Jų skyriai ar departamentai tampa tartum maži vidiniai startuoliai ir veika cikliškai. Jie nori „Agile‘o“, lankstumo, galimybės greitai reaguoti į pokyčius ir prisitaikyti“, – dalinasi „Baltic Amadeus“ atstovas.

Ryški pasaulinė tendencija – pirkti ir adaptuoti

Pirkti ir adaptuoti programinę įrangą šiandienos pasaulyje – labai ryški tendencija. Vis tik, ar rinktis šį kelią, labai priklauso nuo įmonės verslo pobūdžio, nuo verslo kompleksiškumo ir daugelio kitų dalykų.

„Jeigu tai yra nedidelė kompanija, kuri yra lanksti ir gali lengvai savo verslo procesus keisti, nesunkiai prie tų pokyčių prisitaikyti, tuomet patartina rinktis jau esantį sprendimą ir jį pritaikyti savo poreikiams. Rinkoje yra daugybė nuostabių programinių sprendimų, kurie nėra brangūs, jų pritaikymas individualiems poreikiams nereikalauja didelių investicijų, o sukurtas rezultatas ne tik pranoksta lūkesčius, bet ir greitai atsiperka“, – vertina „Baltic Amadeus“ pardavimų direktorius.

Vakarų Europos IT įmonės yra ypač pažengusios, adaptuodamos programinius sprendimus. Didelė jų dalis jų jau turi sukūrusios savo produktus, arba turi savo „rėmus“, „frame‘us“, kuriuos nesudėtingai galima pritaikyti bet kurio sektoriaus, bet kokio dydžio įmonėms.

„Baltic Amadeus“ nuotr./Asociatyvi nuotrauka. Darbe
„Baltic Amadeus“ nuotr./Asociatyvi nuotrauka. Darbe

Privalumai perkant ir adaptuojant programinę įrangą:

  • Greitas sprendimas ir pritaikymas.
  • Gausi jau esančių programinių sprendimų pasiūla rinkoje.
  • Mažesnė klaidų tikimybė – rinkoje siūlomi sprendimai jau naudojami ir tikrai veikia.
  • Racionali kaina.
  • Potencialiai greitesnis atsiperkamumas.

Trūkumai:

  • Neišsiaiškinus vertės, sprendimas ir jo funkcionalumas gali būti vystomas visai į kitą pusę, negu reikia įmonei.
  • Neturint gerų technologinių partnerių galite ne tiksliai išsiaiškinti sprendimo architektūrą, technologines galimybes.
  • Vartotojai turės prisitaikyti prie sistemos ir jos funkcionalumo.
  • Ilgiau užtruks įvedimas ir žmonių apmokymas, nes sistema veiks ne pagal jau susiformavusius įpročius.
  • Yra tikimybė, kad pirmi metai bus sudėtingesni, sistema gali strigti, kol pilnai prisitaikys prie verslo procesų.

Svarbu iš anksto apsibrėžti procesą ir norimą rezultatą

Pasak I.Bankausko, perkant ir adaptuojant programinę įrangą labai svarbu, pasirinkti teisingą verslo poreikius atitinkantį sprendimą. „Dažna verslo klaida, kurią matome mes, yra ta, kad nuo pat pradžių ne iki galo suprantama ir ne iki galo žinoma, kokią gi vertę ieškomas sprendimas turi ir gali iš tiesų kurti įmonei. Teisingiausią kelią gali padėti rasti patikimas technologinis partneris. Investicija į konsultacijas leis ne tik sutaupyti laiko, bet ir būti užtikrintiems, kad pasirinktas geriausiai verslo poreikius atitinkantis sprendimas“, – patirtimi dalinasi I.Bankauskas.

Įmonės nuotr./Baltic Amadeus ofisas
Įmonės nuotr./Baltic Amadeus ofisas

Inovatoriams – sprendimai „nuo nulio“

„Programinius sprendimus „nuo nulio“ renkasi tos įmonės, kurios siekia rinkoje būti inovatoriais ir nori pakeisti, pagerinti ar iš esmės išspręsti rinkoje esančią situaciją, problemą. Tokie sprendimai reikalauja investicijų bei laiko ir atsiperka per ilgesnį periodą“, – teigia „Baltic Amadeus“ specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius