Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Žinutė verslui – 1 iš 4 lietuvių prioritetą teikia tvariems produktams

Smulkusis verslas yra ekonomikos augimo pagrindas. Tai puikiai iliustruoja Lietuvos pavyzdys – mažos ir vidutinės įmonės mūsų šalyje sukuria net apie 76 proc. darbo vietų.
Verslas
Ekspertai sako, kad toliau būtina skatinti žmonių kūrybiškumą, verslumą bei aktyviai remti mažų bei vidutinių įmonių augimą. / 123RF.com nuotr.

Ekspertai sako, kad toliau būtina skatinti žmonių kūrybiškumą, verslumą bei aktyviai remti mažų bei vidutinių įmonių augimą.

Kaip padėti ir prisidėti prie teigiamų pokyčių gali Lietuvos verslas ir šalies gyventojai?

Didėjant tvarumo sąvokos žinomumui ir svarbai, verslo situacija taip pat keičiasi.

Kaip rodo „Swedbank“ užsakymu atliktas tyrimas, vis daugiau žmonių nori palaikyti tvarų verslą, o tvarias prekes ir paslaugas reguliariai Lietuvoje renkasi maždaug 23 proc. gyventojų.

„Swedbank“ smulkių verslo klientų ir rinkodaros vadovė Rasa Verkauskaitė-Kazanskienė pastebi, kad smulkusis verslas nuolat dairosi galimybių, kurios leistų augti tvariai.

Pasak jos, suburtoje smulkaus verslo bendruomenėje „Kiekvienas gali“ pastebėta, kad vis dažniau tvarumo ieško ir pirkėjai, ir mažieji verslai.

„Lietuvoje veikia daugiau nei 80 tūkst. mažų ir vidutinių įmonių. Jos turi savo istorijas, tikslus, dalis jų ieško pastiprinimo ir naujų augimo galimybių.

Smulkus verslas pradeda kalbėti apie tvarius sprendimus, produktus, procesus, tvarų požiūrį į partnerius, darbuotojus ir savo klientus.

Pirmi žingsniai tvarumo link gali būti žymiai paprastesni nei kartais galvojame, pavyzdžiui, pasirenkant tvarią produkto pakuotę“, – sako R. Verkauskaitė-Kazanskienė.

Padės įveikti tvaraus augimo iššūkius

Ekspertai pripažįsta, kad kartais siekti tvarumo ir išlaikyti nuoseklų augimą gali būti sudėtinga užduotis.

Išgryninti savo potencialą ir išnaudoti galimybes augti verslui padės „Kiekvienas gali“ smulkaus verslo akademija.

Spalio mėnesį prasidėsiančio projekto metu siekiama ne tik suteikti teorinių verslo valdymo žinių, bet ir įgalinti verslus imtis realių veiksmų.

Įžvalgomis su atrinktomis projekto įmonėmis dalinsis sėkmingi Lietuvos verslininkai ir ekspertai, joms bus priskirti mentoriai.

„Pastaruoju metu bendruomeniškumas, susitelkimas ir gebėjimas dalintis mums padėjo įveikti ne vieną rimtą iššūkį.

Tvarus smulkiojo verslo augimas taip pat yra mūsų bendras tikslas, kurio pasiekti gali padėti dalinimasis patirtimi ir sukauptomis praktinėmis žiniomis.

Smulkaus verslo akademija „Kiekvienas gali“ tą padės padaryti paprasčiau, tikslingiau ir labiau struktūrizuotai“, – sako R. Verkauskaitė-Kazanskienė.

Projekto metu žinias ir gebėjimus siekiama perduoti kuo platesniam ratui smulkiųjų verslų, taip stiprinant ir juos, ir vietines bendruomenes, todėl stebėti pranešimus ir projekto dalyvių kelią galės visi norintys.

Kiekvienas gali būti tvaresnis

Prisidėti prie tvaraus smulkiojo verslo augimo galima ir susipažįstant su siūlomomis paslaugomis bei produktais.

Šiam tikslui „Kiekvienas gali“ ir projektas „Septyniolika“ įdarbino tvarių prekių automatą, kviečiantį gyventojus žengti po tvarų žingsnį – palaikyti Lietuvos smulkųjį verslą, atrasti ar įsigyti aplinkai draugiškesnius gaminius.

Prekybos centre „Europa“ įkurdintas automatas talpina aplinkai palankesnę „Solidu“ kosmetiką, iš buvusių džinsų pagamintus aksesuarus, natūralaus medžio užrašų knygutes ar atvirukus.

Asortimentą papildo ekologiška kava, užauginta vadovaujantis tvaraus ūkininkavimo principais, ir net Lietuvos kulinarinis paveldas – obuolių sūris.

Šis automatas yra ne tik prekybos vieta, bet ir pažintinio tvarumo projekto „Septyniolika“ objektas, pristatantis vieną iš septyniolikos Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi tikslų.

Aštuntojo tikslo – deramas darbas ir ekonominis augimas – esmė yra skatinti tvarų augimą, verslumą, darbo vietų kūrimą ir darbuotojų gerovę.

Plačiau pristatyti lietuvių gamintojų produktus padeda ir „Kiekvienas gali“ mugė, ištisus metus veikianti internete. Lapkritį startuos ir bendruomenės kalėdinė mugė.

Joje ypatingas dėmesys bus skiriamas šventiškiems ir aplinkai draugiškiems smulkiojo verslo gaminiams.

Mugės devizas – „pirkti dovanas – taip pat dovana“ primena, kad nudžiuginti artimuosius galima kartu prisidedant prie tvarių mažųjų verslų sėkmės Lietuvoje.

Pažintinį tvarumo projektą „Septyniolika“ inicijavo „Swedbank“ Lietuvoje.

Projekto partneris – Vilniaus miesto savivaldybė. Šalies gyventojai, vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami dalyvauti interaktyvioje kelionėje bei taip pažinti 17 tvarumo sričių ir objektų, atspindinčių Darnaus vystymosi tikslus.

Daugiau apie projektą sužinokite www.septyniolika.com. Programėlę „Septyniolika“ galima atsisiųsti iš „Google Play“ arba „App Store“ platformų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius