-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2020 metais Lietuvoje GMO neaptikta

Valstybinė augalininkystės tarnyba, atlikusi žemės ūkio augalų pasėlių ir mūsų šalyje parduodamų gėlių, kuriose yra didelė tikimybė aptikti genetiškai modifikuotų organizmų ( GMO) priemaišų, stebėseną, nustatė, kad pernai Lietuvoje GMO neaptikta, rašo valstietis.lt.
GMO
GMO / 123rf nuotr.

Pasak Augalininkystės tarnybos direktorius Sergejaus Fedotovo, Lietuvos augalininkystės ūkiuose ir šalies rinkoje esančiose gėlėse GMO priemaišų nerasta.

„Vykdydami GMO kontrolę galime pasidžiaugti, kad šalies žemdirbiai atsakingai žiūri į ūkininkavimą – neaugindami GMO kultūrų saugo vartotojus ir gamtą“, – teigia tarnybos vadovas.

Pasėlių mėginiai genetinės modifikacijos tyrimams buvo imami iš šiais metais žemdirbių deklaruotų žemės ūkio augalų plotų visoje Lietuvoje. Daugiausiai mėginių iš atokiau vienas nuo kito esančių vienarūšių pasėlių imta Šiaulių ir Vilniaus (po aštuonis), Kauno (septynis), Marijampolės ir Klaipėdos (po šešis) regionuose. Iš rinkoje parduodamų gėlių paimti gvazdikų ir petunijų mėginiai.

BNS anksčiau yra rašęs, kad Seimas Lietuvai leido uždrausti savo teritorijoje auginti naujus GMO, nors Europos Sąjungoje (ES) juos auginti ir būtų galima.

Jeigu bet kuri ES šalis nutars auginti GMO, ji privalės apie tai informuoti visas kitas bendrijos nares. Tada Lietuva kiekvienu atveju galės neleisti tų augalų auginti savo teritorijoje.

ES dabar yra vienintelis įteisintas auginimui genetišklai modifikuotas augalas kukurūzas „MON 810“. Lietuvoje jis uždraustas nuo 2016 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius