-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Afrikinis kiaulių maras plinta į centrinę Lietuvos dalį

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai informavo, kad afrikinio kiaulių maro (AKM) diagnozė vakar, gruodžio 11 d., patvirtinta dar dviem šernams, sumedžiotiems Kupiškio rajono Skapiškio ir Šimonių seniūnijų miškuose. Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus, liga plinta į centrinę mūsų šalies dalį, o tai kelia nerimą – šioje teritorijoje sukoncentruota nemaža dalis kiaulininkystės ūkių.
Šernas
Šernas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie užfiksuotą naują AKM atvejį Kupiškio rajone Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių narių ir kaimyninių šalių atsakingas veterinarijos tarnybas.

„Pastaruoju metu nesiliauja AKM viruso atvejai laukinėje faunoje, galime būti priversti kreiptis į Europos Sąjungą dėl buferinės zonos ribų praplėtimo.

Nugaišusio šerno atvejis Jonavos rajone parodė, kad liga plinta į centrinę mūsų šalies dalį, o tai kelia didelį nerimą, nes šioje teritorijoje sukoncentruota nemaža dalis kiaulininkystės ūkių.

Neaiški AKM situacija kaimyninėje Baltarusijoje apsunkina šio viruso plitimo trukmės prognozes, todėl turime išmokti gyventi su šia liga“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Maras nesustabdomai plinta

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo afrikinio kiaulių maro (AKM) stebėsenos ir kontrolės programą. Kartu su medžiotojais apžiūrimos užkrėstos vietovės, tiriami nugaišusių ir sumedžiotų šernų mėginiai, įvedami laikini medžioklės plotų apribojimai, rastos gaišenos naikinamos, jų aptikimo vietos dezinfekuojamos. Tačiau nepaisant visų taikomų priemonių, nuolat fiksuojami vis nauji virusu užsikrėtusių šernų atvejai.

Nuo metų pradžios Lietuvoje užregistruoti 37 AKM atvejai laukinėje faunoje ir 6 – kiaulių laikymo vietose. Sunaikinti 62 užsikrėtę šernai ir daugiau nei 19 tūkst. kiaulių. AKM atvejai užregistruoti Alytaus, Šalčininkų, Ignalinos, Utenos, Švenčionių, Kupiškio, Varėnos, Rokiškio, Vilniaus ir Jonavos rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius