Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Agrowill Group“ žada streikuoti, jei bus ribojamas žemės įsigijimas

Nepatenkintos Seime kuriamais saugikliais dėl dirbamos žemės įsigijimo, stambiosios žemės ūkio bendrovės žada rengti streikus ir blokuoti kelius, sako „Agrowill Group“ vadovas.
Boružėlė ant kviečių
„Agrowill Group“ žada streikuoti, jei bus ribojamas žemės įsigijimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai „Agrowill Group“ generalinis direktorius Marius Žutautas pareiškė trečiadienį vykusiame Kaimo reikalų komiteto posėdyje, kuriame buvo svarstomos darbo grupės parengtos pataisos dėl prekybos žeme saugiklių.

Pasak M.Žutauto, labiausiai netenkina du apribojimai: maksimalus leistinas turėti žemės kiekis – 500 hektarų – ir susijusioms įmonėms taikomi reikalavimai.

„Mūsų įmonių grupė nuo šių metų negali įsigyti nė vieno papildomo hektaro, nepaisant to, kad dešimtimis metų dirbame tą žemę. Yra nesąžininga, kai vienas problemas norime išspręsti kitų išbuožinimo sprendimais“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė M.Žutautas.

Paklaustas, ko imsis, jeigu Seimas patvirtins siūlomus apribojimus, M.Žutautas teigė, kad bus organizuojamos įvairios protesto akcijos: „Streikai, kelių blokavimas, galbūt maidanas“.

„Prie mūsų prisijungs ir kitos didžiosios bendrovės, kurioms tas klausmas yra aktualus“, – pridūrė M.Žutautas, žadantis į protesto akcijas surinkti „tikrai nemažai žmonių“.

Tačiau jis neatskleidė, kokios kitos žemės ūkio bendrovės remtų „Agrowill Group“ iniciatyvas: „Gal tos bendrovės dar nenori atsiskleisti“.

M.Žutautas piktinosi, kad fiziniams ir juridiniams asmenims taikomos skirtingos sąlygos.

„Man keista, kad ūkininko sūnus ar dukra nėra susiję, nors tai ta pati šeima, o žemės ūkio bendrovės, jeigu akcininkai yra susiję, jau yra susiję. Tai nevienodos konkurencinės sąlygos“, – teigė „Agrowill Group“ generalinis direktorius.

Pasak jo, „Agrowill Group“ priklausančios bendrovės ir su jomis susijusios įmonės turi 10 tūkst. ha žemės, o iš viso dirba 22 tūkst. ha.

Siekiant apriboti galimas spekuliacijas dirbama žeme, siūloma sugriežtinti reikalavimą dėl žemės valdymo susijusiems fiziniams asmenims ir bendrovėms – siūloma asmenis susijusiais laikyti tuomet, kai ta pati įmonė ar asmuo turės daugiau kaip 25 proc. (dabar – 50 proc.) akcijų arba pajų žemėsūkio bendrovėje, arba asmuo būtų įsteigęs kelias įmones, kuriose valdo daugiau kaip 25 proc. (dabar 50 proc.) akcijų. Susijusių asmenų įsigyjamas žemės plotas būtų skaičiuojamas kaip bendras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius