Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Augant paukščių gripo grėsmei, šalyje stiprinama paukštynų kontrolė

Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos duomenimis, nuo 2014 m. sausio iki 2016 m. lapkričio paukščių gripas užfiksuotas 77 pasaulio šalyse. Šiuo metu specialistai yra išskyrę net 13 skirtingų šio gripo rūšių. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša, kad, augant paukščių gripo grėsmei, numatomas prevencinis neatidėliotinos veiklos planas.
Vištos
Vištos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kitą savaitę grėsmingai plintančio paukščių gripo klausimai bus svarstomi Europos Komisijos posėdyje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat gauna informacijos apie vis naujus ligos atvejus Europoje ir kituose žemynuose. Europoje 2016–2017 m. nustatyti 345 didelio patogeniškumo paukščių gripo atvejai, kuomet rasti dėl šio viruso nugaišę laukiniai vandens paukščiai. Laukinėje faunoje šios ligos virusas užfiksuotas: Vokietijoje – 140, Šveicarijoje – 84, Olandijoje – 37, Danijoje – 35, Švedijoje – 12, Suomijoje – 8, Rumunijoje – 6, Lenkijoje – 5, Vengrijoje ir Kroatijoje – po 4, Austrijoje, Bulgarijoje ir Prancūzijoje – po 3, Serbijoje – 1 atvejis.

Liga pridarė daug nuostolių ES naminių paukščių laikytojams. 2016-2017 m. nustatyti 437 protrūkiai paukščių laikymo vietose, dėl gripo viruso sunaikinta daugiau kaip 4,4 mln. (4 395 317) vištų, ančių ir žąsų. Labiausiai nukentėjo Vengrija, kurioje dėl 221 ligos protrūkio buvo sunaikinta 2,4 mln. naminių paukščių. Prancūzijoje užregistruota 111 protrūkių, Bulgarijoje – 32, Vokietijoje – 27, Lenkijoje– 25, Olandijoje – 9, Serbijoje – 3, Italijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Švedijoje – po 2, Austrijoje, Danijoje ir Slovakijoje – po 1 protrūkį.

Paukščių gripas siaučia ne tik Europos Sąjungoje. Skaičiuojama, kad per tą patį laikotarpį trečiosiose šalyse kilo daugiau kaip 700 paukščių gripo protrūkių paukščių ūkiuose, dėl to buvo sunaikinta daugiau kaip 16,7 mln. paukščių. Pavyzdžiui, Nigerijoje nustatyta 311, Egipte – 187, Kinijoje – 48, Taivane – 45, Korėjoje – 25, JAV ir Vietname – po 20, Indijoje ir Meksikoje – po 14, Japonijoje – 13, Rusijoje – 3 ligos protrūkiai.

„Lietuvoje paukščių gripas iki šiol nebuvo nustatytas, tačiau rizika nuolat auga. Keletas atvejų jau nustatyta kaimyninėje Lenkijoje, o ligos valstybių sienų nepaiso“, – komentavo VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Specialistas pabrėžė, kad VMVT yra numačiusi neatidėliotinos veiklos planą, kurio būtų laikomasi nustačius ligos atvejį šalyje. Taip pat yra numatyta eilė prevencijos priemonių: šiemet bus vykdomi papildomi paukščių ūkių patikrinimai, kurių metu ypatingas dėmesys bus kreipiamas į biologinio saugumo reikalavimų laikymąsi. Be to, sugriežtinta pasienio, paukščių laikymo ir pardavimo vietų kontrolė. Vadovaujantis ES specialiaisiais sprendimais , stebima, kad į Lietuvą nepatektų paukščiai iš šalių, kuriose patvirtintas paukščių gripas, iš tokių valstybių taip pat draudžiama įvežti paukštieną ir termiškai neapdorotus jos gaminius.

Siekdami apsisaugoti nuo viruso, ūkininkai turi stebėti, kad į ūkius nekontroliuojami nepatektų pašaliniai asmenys, transporto priemonės, laukiniai ar benamiai, valkataujantys gyvūnai. Prie įvažiavimų į ūkių teritorijas turi būti įrengti dezinfekciniai barjerai arba transporto priemonės dezinfekuojamos užpurškiant ant ratų ir šonų veterinarinius biocidų produktus. Paukštininkystės ūkiuose patalpos, kuriose laikomi lesalai, turi būti įrengtos taip, kad į jas negalėtų patekti laukiniai paukščiai ar graužikai. Nereikėtų pamiršti ir tinkamai prižiūrėti ūkio teritorijoje esančius atvirus paviršinius vandens telkinius. Sezoninės migracijos metu, naminiai paukščiai turi būti laikomi uždarose patalpose, apsaugoti nuo kontaktų su laukiniais paukščiais.

Paukščių parodų, mugių ir pasirodymų organizatoriai privalo pasirūpinti teritorinių VMVT leidimais renginiui.

Gyventojai, radę laukinių vandens paukščių gaišenas, raginami apie tai informuoti teritorinius VMVT padalinius arba paskambinti visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius