Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Avietynuose jau skinamos vėlyvosios avietės

Avietynuose – pats darbymetis: sunoko remotantinės, arba kitaip vėlyvosios, avietės. Jos bus skinamos iki pat šalčių.
Avietės.
Lietuvos miškuose sirpstančios uogos masina ne mažiau, nei atvežtinės gėrybės. / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Uogos Avietės

Soduose sunoko avietės. Dviejų veislių „Polka“ ir „Poliana“ avietes auginantis Šiaulių rajono ūkininkas Dainius Serva sako, kad uogų derlius šiemet nebus mažesnis nei pernai. Snieguota žiema uogakrūmių šaknis apsaugojo nuo šalčio. Uogas iš savo 60 arų avietyno vyras pradėjo skinti prieš keletą savaičių ir kasdien priskina maždaug po 100 kilogramų. Dalį eksportuoja į Latviją, kitas parduoda vietiniame turguje.

„Aviečių kainos pas mus stabilios jau kokie penkeri metai – 11 litų už kilogramą. Jei kas daugiau perka, pasidera, tai padarom nuolaidas“, – sako D. Serva.

Kartu su sūnumi ūkininkaujantis Radviliškio rajono ūkininkas Feliksas Šlėvė avietėms savo 70-ies hektarų ūkyje paskyrė apie 7 hektarus. Skynėjos kasdien nuraško po keletą šimtų kilogramų. Šį sezoną planuoja priskinti apie 20 tonų aviečių. Ūkininkas jas parduoda „Kėdainių konservų fabrikui“, dalį išsiveža latviai ir rusai. Aviečių kainos didmeninėje prekyboje svyruoja nuo 4 iki 6 litų už kilogramą. Dalį uogų perdirba.

„Dalį padžiovinam, turim geras džiovyklas, iš dalies darom tokią piurė, iš kurios galima daryti mišinėlius vaikams. Šaldom, be abejo, jos užsišaldo, tada jas galima išrūšiuoti, sufasuoti“, – sako F. Šlėvė.

Remotantinės iki šalnų derančios avietės Lietuvoje išpopuliarėjo bemaž prieš dešimtmetį. Pasak ūkininkų, jas nesunku auginti, prižiūrėti ir parduoti, nes prinoksta rudeniop, kai kitos uogos jau būna pasibaigusios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius