Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Bendradarbiavimas – išsigelbėjimas smulkiesiems

Kai kurie ūkininkai, pasinaudoję Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) smulkiesiems ūkiams skirta parama pagal priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“, žengia kitą logišką žingsnį – ruošiasi teikti paraišką pagal KPP priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui“. Paraiškos priimamos nuo birželio 1 d. iki pat vasaros pabaigos.
Pušys
Pušys / Partnerio nuotr.

„Laiko dar yra, su kaimynais jau sutarėme kooperuotis ir bendradarbiauti, tad, manau, kad sumanymas pavyks“, – savo ketinimus atskleidė Ignalinos rajone ekologinį ūkį turintis miškininkas Romualdas Cicėnas.

Partnerio nuotr./R. Cicėnas
Partnerio nuotr./R. Cicėnas

Įsigijo padargų ir uždengė stogą

Trečius metus daugiau nei 3 hektarų sode ir keliasdešimties arų darže ekologiškai ūkininkaujantis R.Cicėnas dar per pirmąjį KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama smulkiesiems ūkiams“ paraiškų priėmimą susigundė siekti finansavimo savo ūkiui reikalingiems padargams įsigyti. Jis pateikė projektą „Sodininkystės ūkio plėtra“ ir gavo beveik 15 tūkst. eurų paramą.

Tai yra maksimali paramos suma vienam paramos gavėjui. Smulkiesiems ūkininkams itin patrauklu tai, kad pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ kompensuojama 100 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Paramos gavėjai gali pirkti žemės ūkio techniką, padargus, paramos lėšomis statyti naujus gamybinius pastatus ar atnaujinti senus. Beje, šiemet naujovė ta, kad parama gali būti skirta ir senesniems kaip 7 metų traktoriams, kurie turi galiojančią privalomą techninę apžiūrą.

Lėšas galima panaudoti ir valdoje pagamintiems ar išaugintiems žemės ūkio produktams apdoroti (rūšiuoti, pakuoti ir t. t.), perdirbti ir tiekti rinkai. Gyvulių augintojai gali įsigyti ūkinius gyvūnus, sodininkai – daugiamečius augalus, parama gali būti skirta ir jų sodinimo paslaugoms.

Jeigu projekto vertė didesnė nei 15 tūkst. eurų, paramos gavėjas atitinkamai prideda savo lėšų. R.Cicėnas įsigijo sodui ir daržovėms prižiūrėti reikalingų padargų – frezą, plūgelį ir kt. Už kitą paramos dalį pirko statybinių medžiagų klounui uždengti.

„Apie 7 tūkstančiai eurų teko padargams ir beveik tiek pat – stogui. Tiesa, beveik tie pat, kiek ir statybinės medžiagos, kainavo stogo uždengimas, tai teko pačiam finansuoti. Kluone džiovinu ir sandėliuoju sodo ir daržo gėrybes“, – gautu KPP finansavimu džiaugėsi ūkininkas.

Su kaimynais pirks traktorių

Ekologinio daržininkystės ir sodininkystės ūkio savininkas vėl dairosi į KPP. Anot jo, smulkiesiems ūkiams labai patraukli jų bendradarbiavimui skirta parama – tereikia tik susiorganizuoti ir tarpusavyje susitarti darniai kartu dirbti.

„Mes, trys kaimynai, jau susitarėme, kad kreipsimės paramos dideliam traktoriui pirkti. Be savo prižiūrimo sodo ir daržo, dar turiu apie 25 hektarus nuosavos ariamos žemės, kurią dabar nuomoju. 2020 metais baigsis nuomos sutartis, tada žadu pats tvarkytis. Dar turiu miško, tad traktorius tikrai pravers“, – sakė Lietuvos miškų savininkų asociacijos valdybai priklausantis ūkininkas.

Parama bendrai veiklai

Keli kartu susikooperavę ūkininkai gali gauti nemažą sumą – iki 90 tūkst. eurų paramos. Minėtos KPP priemonės veiklos sritimi pasinaudoti gali ir dirbti kartu sutarę smulkieji ūkininkai, smulkieji miško valdytojai, labai mažos įmonės ar fiziniai asmenys.

Pagrindinis reikalavimas, kad finansavimo turi prašyti ne mažiau kaip du projekto dalyviai arba ūkio subjektai, užsiimantys tokia pačia veikla, ir siekiantys gauti paramą investicijoms, susijusioms su bendra projekto veikla.

Projekto verslo plano įgyvendinimo išlaidoms taikomas 60 proc. paramos intensyvumas. Jeigu paramos prašo gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės sektoriuose bendradarbiaujantys smulkieji ūkiai, intensyvumas padidėja iki 70 proc.

Daugiau informacijos apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt. ir www.ismanuskaimas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius