-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cukinijų krizė jau krečia Lietuvą: daržovės brangsta arba dingsta iš lentynų

Jungtinę Karalystę bei kitas Europos šalis krečianti cukinijų krizė įžengė ir į Lietuvą. Didieji prekybos tinklai pripažįsta: dėl blogų orų Pietų Europoje ne tik cukinijų, bet ir kitų daržovių pasiūla mažėja. Dėl to šios daržovės ne viename prekybos centrų tinkle dingo iš lentynų.
Cukinijos
Cukinijos / 123rf.com nuotr.

Įsigyti galima tik „Maximoje“ ir „Iki“

Praėjusią savaitę Jungtinę Karalystę apėmė cukinijų krizė: šioje šalyje dėl blogų oro sąlygų Ispanijoje ir Italijoje vartotojai susidūrė su daržovių trūkumu. Socialiniame tinkle „Twitter“ paplito žymė #courgettecrisis (#cukinijųkrizė), dedama prie tuščių parduotuvių daržovių skyrių lentynų nuotraukų.

Cukinijų bei kitų daržovių stinga ir Lietuvoje. Tiesa, Lietuvos vartotojai, skirtingai negu „kalafiorų revoliucijos“ metu, dėl to masiškai piktintis dar nepradėjo.

Sausio 24 d. iš didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų cukinijų įsigyti buvo galima tik „Maximos“ ir „Iki“ parduotuvėse. Vilniuje, Mindaugo g. esančioje „Maximoje“ viena žalioji cukinija kainavo 1,55 Eur. Tuo tarpu J.Jasinskio g. ir Viršuliškių g. Vilniuje įsikūrusiose „Iki“ parduotuvėse viena cukinija kainavo 1,99 Eur.

Skaitytojo nuotr./Cukinijos „Maxima“ parduotuvėje
Skaitytojo nuotr./Cukinijos „Maxima“ parduotuvėje

Praėjusių metų pirmojoje pusėje, kuomet cukinijų krizės dar nebuvo, cukinijų kaina Lietuvos parduotuvėse irgi siekė maždaug 2 eurus, bet ne už vienetą, o už kilogramą.

Tuo tarpu Vilniuje prekybos centre „Panorama“ įsikūrusioje „Rimi“, Sausio 13 g. esančioje „Lidl“ ir Laisvės pr. stovinčioje „Norfoje“ cukinijų sausio 24 d. įsigyti nebuvo įmanoma. Pavyzdžiui, „Rimi“ parduotuvėje ten, kur įprastai galima rasti cukinijas, tiesiog buvo išdėliotos paprikos.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Cukinijų skyriuje „Rimi“ parduotuvėje – paprikos
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Cukinijų skyriuje „Rimi“ parduotuvėje – paprikos

Prekybos centrų atstovai, su kuriais susisiekė 15min, pripažino, kad blogų orų Pietų Europoje, ypač Ispanijoje, nulemtas cukinijų bei kai kurių kitų daržovių derliaus sumažėjimas sutrikdė cukinijų tiekimą į Lietuvą.

„Norfa“: cukinijos tapo delikatesu

Dėl blogų orų sąlygų Pietų Europoje, ypač Ispanijoje, kai kurios daržovės pabrango arba jų parduotuvėse nebeliko, 15min sakė „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

„Blogos oro sąlygos Pietų Europoje turėjo poveikį daržovių rinkoje: ir kainoms, ir apskritai kai kurių produktų buvimui lentynose. Mes pora savaičių neprekiaujame cukinijomis, nes jos tiek pabrango, kad, mes manome, vos ne delikatesu tapo. Ir manome, kad gal už tokias dideles kainas pirkėjai nepirktų“, – pažymėjo D.Ryliškis.

Jo teigimu, problemų esama ir su kitomis iš Ispanijos šaltuoju metų periodu tiekiamomis daržovėmis: salotomis, pomidorais, agurkais, paprikomis, baklažanais.

„Pavyzdžiui, salotų kainos yra pakilusios ir apskritai jų gauti yra gerokai sunkiau negu anksčiau. (…) Stengiamės, dirbame, ieškome tiekėjų, kurie gali pasiūlyti produktą už optimalią kainą. Šalčio neatšauksi, blogos oro sąlygos padarė savo“, – sakė D.Ryliškis.

Prognozuoti, kada cukinijos vėl atsiras „Norfų“ lentynose, D.Ryliškis nenorėjo. „Dirbame ir ieškome. Gal ir rytoj bus, jei rasime tiekėją, kuris pateiks geros kokybės produktą už tinkamą kainą“, – pažymėjo jis.

„Maxima“: cukinijų tiekėjai susiduria su sunkumais

„Pastaruoju metu šalti, su sniegu ir lietumi orai Europos pietuose, ypač Ispanijoje, lėmė žymų derliaus sumažėjimą, todėl tiekėjai susiduria su sunkumais, vykdydami daržovių užsakymus“, – sakė ir „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Dantė.

Maxima nuotr./Salotų laukai Ispanijoje
Maxima nuotr./Salotų laukai Ispanijoje

Jos teigimu, „Maxima LT“ cukinijas šiuo metu vis dar importuoja iš Ispanijos, kiek vėliau planuoja importuoti iš Olandijos ir Lenkijos.

„Šiuo metu šių daržovių trūkumo dar nejaučiame, o kritiniams atvejams turime nusimatę alternatyvius tiekėjus“, – sakė R.Dantė.

„Iki“: trūksta ne tik cukinijų

Rinkoje dėl itin blogų orų pietų Europoje jaučiama sumažėjusi ne tik cukinijų, bet ir kitų daržovių, tokių kaip salotos, žiediniai kopūstai ar brokoliai, paklausa, sako UAB „Palink“ Viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

„Cukinijų kaina labiausiai priklauso nuo kilmės šalies, taigi ir sezoniškumo. Šaltuoju sezonu cukinijos į mūsų prekybos tinklą atkeliauja iš Pietų Europos, kur šių daržovių kainos yra palyginus žemos, o transportavimo laikas neilgas“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Pasak B.Čaikauskaitės, „Iki“ pirkėjams stengsis užtikrinti kuo platesnį daržovių pasirinkimą, kad jie nepajustų trūkumo.

„Rimi“: Ispanijos tiekėjai siūlo aukštas kainas

Cukinijas Ispanijos tiekėjai „Rimi“ tinklui siūlo pirkti už labai aukštas kainas, todėl bendrovė bando ieškoti tiekėjų kitose šalyse, sako „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Taip pat, pasak G.Bielskytės, Europoje trūksta baklažanų.

„Turkijos gamintojai negali užtikrinti kokybės, o Olandijos gamintojai, kurie galbūt galėtų užtikrinti reikalingus kiekius, yra išsikėlę labai aukštas kainas, už kurias Lietuvoje tikrai neparduosime“, – sako ji.

Be to, su pertrūkiais, teigia „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė, vyksta ir brokolių tiekimas.

„Tikimės, kad artimiausiu metu tiekimas susitvarkys, nes tiekėjai pradeda vežti iš kitų Ispanijos regionų, kurie ne taip nukentėjo nuo stichijų“, – sako G.Bielskytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius