Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Grybauskaitė: pieno produktų embargas – politinis Rusijos žingsnis

Trečiadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė surengė pasitarimą su įvairių ministerijų ir institucijų atstovais dėl Rusijos Lietuvai paskelbto pieno produktų embargo. Jos teigimu, pieno importo draudimas yra politinis veiksmas.
Dalia Grybauskaitė susitiko su ministerijų atstovais
Dalia Grybauskaitė susitiko su ministerijų atstovais / BFL/Butauto Barausko nuotr.

Susitikime dalyvavo Užsienio reikalų, Žemės ūkio, Ūkio ir Susisiekimo ministerijų bei Muitinės departamento ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai.

„Išklausiusi visų institucijų informaciją, prezidentė pabrėžė – sprendimai, ribojantys eksportą, yra greičiausiai politinio pobūdžio, nes iki šiol Rusija nenurodė priežasčių, dėl kurių sustabdytas mūsų produktų eksportas, o ir iš kitų, net 70-ies šalių, į kurias Lietuva eksportuoja pieno produktus, pretenzijų, nesulaukėme“, – sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė.

Prezidentės nuomone, išnaudotos ne visos priemonės siekiant subalansuoti Lietuvos ir Rusijos prekybos santykius, todėl atsakingas institucijas paragino tą daryti kuo greičiau.

„Lietuvos ekonominių interesų gynybai, pasak prezidentės, turi būti sutelktos visų pastangos, o tai reiškia, kad kiekviena atsakinga ministerija ir tarnyba turi savo darbą padaryti iki galo išnaudodama visus turimus instrumentus. Jeigu dvišalės institucijų pastangos rezultatų neduos, Lietuva turi būti pasirengusi kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją“, – sakė prezidentės patarėja.

Kitą savaitę prezidentė vyks į Europos Vadovų Tarybą (EVT), kur susitiks su EVT vadovu Hermanu Van Rompuy bei Europos Komisijos prezidentu José Manueliu Barroso ir kalbėsis apie Lietuvai taikomus prekybos apribojimus, taip pat ir apie galimybę Europos Komisijai kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją.

Griežtesnė patikra

Valstybės ir maisto veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius sakė, kad dabar pieno produktai yra tikrinami dažniau ir greičiau nei iki šiol. Tuo metu jokios informacijos, kuo Rusijai netinka lietuviška produkcija, Tarnyba vis dar neturi.

Neturime įvardintų priežasčių, dėl ko pieno produktai yra sulaikyti, – sakė J.Milius.

„Neturime įvardintų priežasčių, dėl ko pieno produktai yra sulaikyti. Negaliu pasakyti, kokios to priežastys yra šiandien. Mes paklausimus davėme oficialius, išsiuntėme visus pieno produktus ir lietuviškus, ir kitų valstybių, ištirti ir palyginti, kas ten yra randama, kas ten yra mūsų pieno produktuose“, – sakė J.Milius.

Savo laboratorijoje atliekami tyrimai nerodo Rusijos minimų pažeidimų, todėl pieno produktai bus tiriami nepriklausomose laboratorijose Vakarų Europoje.

„Mes lauksime atsakymų iš kitų laboratorijų“, – sakė J.Milius.

Dirba darbo grupė

„Imamės visų galimų priemonių (kad embargas būtų atšauktas – 15min.lt), – sakė žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna. – Darbas turi vykti visuose lygiuose. Kalbame ir su Veterinarijos tarnyba. Sustiprinta produktų patikra. Tikimės, kad artimiausiu metu ši problema bus išspręsta.“

V.Juknos teigimu, dokumentai, reikalingi kreipimuisi į PPO, kol kas nėra pateikti. Tai kol kas esą nebūtina.

„Kol kas dar nėra pateikta, esant reikalui, bus greitai pateikta, nes šiandien neturime informacijos, kokie pažeidimai yra nustatyti“, – sakė V.Jukna.

Pasak jos, šią savaitę jau gali būti svarstoma, ar kreiptis į PPO.

Jei toks sprendimas būtų priimtas, PPO Lietuvos skundą gali nagrinėti nuo 6 mėnesių iki 2 metų.

Tačiau tikėtina, kad per tą laiką Rusijoje lietuviškus pieno produktus pakeis kiti produktai.

„Manyčiau, kad per 3-4 mėnesius dalis rinkos būtų prarasta, nes lentynos tuščios tikrai nebūna. Tikiu, kad iki to laiko bus išspręsta ši problema“, – sakė V.Jukna.

Pasak jo, yra sudaryta Vyriausybės darbo grupė, kuri taip pat analizuoja situaciją.

„Į Lietuvą greitu metu turėtų atvykti grupė ekspertų, kuri irgi diskutuos šiais klausimais“, – sakė žemės ūkio ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius