Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar viena galimybė pasikeisti asbesto stogus

Asbesto stogus pasikeisti nusprendę kaimo gyventojai, nespėję pateikti paraiškų pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“, turi galimybę tai padaryti per naują paraiškų rinkimo etapą. Paraiškos paramai gauti renkamos nuo šių metų kovo 17 d. iki gegužės 2 d.
Didžioji dalis pastatų Lietuvos kaimuose iki šiol dengti šiferiu, gaminamu iš asbesto
Didžioji dalis pastatų Lietuvos kaimuose iki šiol dengti šiferiu, gaminamu iš asbesto / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Paraiškos renkamos ne tik NMA teritoriniuose skyriuose, bet ir rajonų savivaldybių centruose pagal numatytą grafiką. Paskirtu laiku savivaldybėse pareiškėjai turės galimybę pateikti paraiškas ir pasikonsultuoti rūpimais klausimais. Grafiką galima rasti NMA interneto svetainės www.nma.lt „Naujienų“ skiltyje.

Kas gali kreiptis paramos?

„KPP parama asbesto stogų keitimui gali būti skirta projektams, įgyvendinamiems kaimo vietovėje, t. y. kaime, miestelyje ar mieste, kuriame gyvena ne daugiau kaip 6000 gyventojų, o pareiškėjas turi būti kaimo gyventojas, kuris ne mažiau kaip penkerius metus iki paramos paraiškos pateikimo nuolatinę gyvenamąją vietą deklaruoja kaimo vietovėje“, – pasakojo NMA Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento Tęstinių priemonių administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Lina Žebrauskienė.

Parama projektui nebus teikiama, jeigu jo įgyvendinimo vieta – savivaldybės centras arba sodo bendrija. „Pareiškėjas taip pat turi užtikrinti, kad investicijos bus skirtos gyvenamajam namui, kuriame jis šiuo metu deklaruoja gyvenamąją vietą. Anksčiau investicijos turėdavo būti skirtos namui, kuriame pareiškėjas gyvena, tačiau tai patikrinti kartais būdavo sunku, todėl įvestas patikslinimas – pažymėjo L. Žebrauskienė.

Specialistė taip pat priminė, kad paramai gauti pareiškėjas ne mažiau kaip dvejus pastaruosius metus (nepertraukiamai) iki paramos paraiškos pateikimo kaimo vietovėje turi vykdyti profesinę ir (ar) ekonominę veiklą. Tiesa, šis reikalavimas nebus taikomas, jei pareiškėjas yra sulaukęs pensijinio amžiaus ir (arba) gauna senatvės ar valstybinę pensiją, taip pat jei jam pripažintas 0–55 proc. darbingumas.

Finansuojama iki 50 proc. išlaidų

Pagal veiklos sritį „Asbestinių stogų dangos keitimas“ kompensuojama iki 50 proc. visų tinkamomis finansuoti pripažintų išlaidų. Didžiausia paramos suma, kurios galima prašyti vienam projektui, siekia 6000 Lt.

Asbesto stogo dangos keitimo projektui įgyvendinti skiriama 12 mėnesių, pradedant skaičiuoti nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos. Per šį laiką reikia suspėti atlikti visus stogo keitimo darbus bei pateikti NMA mokėjimo prašymą kartu su išlaidas pagrindžiančiais ir apmokėjimą įrodančiais dokumentais.

Parama mokama taikant išlaidų kompensavimo būdą – paramos gavėjas, gavęs patvirtinimą dėl paramos skyrimo, iš pradžių įgyvendina projektą savo lėšomis, o vėliau išlaidas deklaruoja mokėjimo prašymuose.

Finansuoti tinkamos išlaidos

Finansuoti tinkamomis išlaidomis laikomos tos, kurios būtinos projektui įgyvendinti ir neviršija numatyto paramos dydžio. Be to, visos išlaidos turi būti patirtos laikantis nustatytų pirkimo procedūrų.

Prie tinkamų finansuoti išlaidų yra priskirtos stogo keitimo medžiagų, statybinių medžiagų, būtinų stogo dangai pakeisti įsigijimo, asbestinių atliekų transportavimo ir jų šalinimo paslaugų pirkimo, projekto viešinimo išlaidos, padarytos įgyvendinant projektą, ne anksčiau kaip po paramos paraiškos pateikimo datos.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad stogo dangos keitimo darbų, stogą laikančių konstrukcijų, medžiagų termoizoliaciniam sluoksniui įrengti ir stogo šiltinimo medžiagų pirkimo išlaidos nėra kompensuojamos – jas turi padengti pats pareiškėjas. Todėl deklaruoti šių išlaidų NMA nereikia. Iš asmeninių lėšų reikia padengti ir banko mokesčius už sąskaitos atidarymą, tvarkymą ir banko operacijas, taip pat – bendrąsias išlaidas, kurios yra tiesiogiai susijusios su projekto parengimu ir administravimu. Pirkimo arba importo pridėtinės vertės mokesčiai nėra priskiriami prie tinkamų finansuoti išlaidų.

Visi pirkiniai, už kuriuos kaimo gyventojai tikisi gauti paramą, turi būti nauji ir nenaudoti. O atsiskaitymai už juos turi būti vykdomi pagal numatytas taisykles: paramos lėšomis asbesto stogus keičiantys pareiškėjai atsiskaitymus su tiekėjais privalo atlikti per finansines institucijas – už prekes ar paslaugas galima atsiskaityti tik banko kortele, bankiniu pavedimu bei naudojantis elektronine bankininkyste.

Taip pat svarbu paminėti, kad išlaidas apmokėti būtina iš paramos gavėjo sąskaitos. Išlaidos finansuotos nebus, jei pinigai už įsigytas prekes ir paslaugas bus pervesti iš draugų ar giminaičių sąskaitos. Šį taisyklė galioja ir grynųjų pinigų perlaidoms – net pateikus apmokėjimą įrodančius dokumentus, tokios išlaidos nėra laikomos tinkamomis finansuoti.

Asbesto atliekas būtina utilizuoti

„Paramos gavėjai, norėdami sėkmingai įsisavinti skirtas lėšas, turi laikytis prisiimtų įsipareigojimų. Vienas svarbiausių – saugus asbesto atliekų utilizavimas. Tai reiškia, kad nuo gyvenamojo namo stogo nuimtu asbestiniu šiferiu negalima dengti ūkinių pastatų arba kitokiu būdu jo panaudoti antrą kartą. Nuimta stogo danga turi būti saugiai išvežta ir sutvarkyta nustatytuose atliekų tvarkymo vietose“, – akcentavo Lina Žebrauskienė.

Pažymėtina, kad teikiant galutinį mokėjimo prašymą, paramos gavėjui reikės pristatyti ir pažymą apie asbesto turinčių gaminių galutinį pašalinimą. Dėl stogo dangos nusidėvėjimo tarp deklaruoto ir sunaikinto stogo dangos kiekio leidžiama 20 proc. paklaida.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius