Dėl taršos dioksinais Alytuje – rekomendacija skersti gyvulius ir paukščius

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) rekomenduoja skersti maistui skirtus gyvulius nuo gaisro nukentėjusioje teritorijoje Alytuje. Siūloma skersti gyvulius tuose ūkiuose, kuriuose tarša dioksinais yra dvigubai didesnė nei norma.
Gaisras Alytuje
Gaisras Alytuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

VMVT pranešime teigiama, kad Alytaus rajono ekstremalių situacijų komisijai bus siūloma netinkamais tolimesniam auginimui pripažinti galvijus ir paukščius, jei jie auginami pieno, mėsos ir kiaušinių gamybai.

Tarnybos skaičiavimais, gali tekti paskersti apie 187 galvijus, taip pat gyventojų asmeninėms reikmėms auginamus paukščius.

Į VMVT direktoriaus įsakymu apribotą teritoriją patenka Alytaus rajono Miklusėnų, Užubalių, Kriaunių, Raudonikių, Genių, Karklynų, Kelmanonių, Vytautiškių, Rutkos kaimuose esantys ūkiai.

Iki šiol VMVT jau yra ištyrusi 167 žaliavinio pieno, pašarų, mėsos, kiaušinių, vaisių ir daržovių bei šulinių vandens mėginius.

Iš jų 22 mėginiuose aptikti didžiausią leistiną koncentraciją viršijantys itin kenksmingos ir sveikatai pavojingos medžiagos – dioksino – kiekiai. Dioksinų aptikta 16 žaliavinio pieno, penkių žolės ir želmenų bei vienos vištos kiaušinių mėginyje.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę. Alytaus mieste ir rajone dėl gaisro iki šiol paskelbta ekstremali situacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius