-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 24 /13:44

Didžiausiame Lietuvos kiaulių komplekse „Idavang“ – afrikinis kiaulių maras

Agresyvus afrikinis kiaulių maras jau atnešė nuostolių Lietuvos verslininkams – jis rastas dideliame Danijos kapitalo „Idavang“ kiaulių komplekse, kuriame pradėta naikinti daugiau kaip 18 tūkst. kiaulių.
Paršiukai
Paršiukai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad trečiadienį vakare gautas bendrovės „Idavang“ generalinio direktoriaus pranešimas apie pastebėtą padidėjusį kiaulių gaišimą šiai bendrovei priklausančiame Rupinskų padalinyje (Rupinskų k., Kazitiškio sen., Ignalinos r.).

„Idavang“ atstovė Lina Mockutė BNS patvirtino, jog užkratas rastas viename geriausiai saugotų kompleksų.

„Kompleksas yra tarp sienos su Latvija ir pietrytinės Lietuvos dalies, todėl buvo saugomas ypač akylai, naudotos ypatingos saugos priemonės. Mes nežinome, kaip užkratas galėjo patekti į kompleksą ir tai yra vienas svarbiausių klausimų, į kuriuos ieškoma atsakymo“, – BNS sakė ji.

Nedelsiant Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus valstybiniai veterinarijos inspektoriai kartu su Ignalinos padalinio veterinarijos gydytojais išvyko į Rupinskų kaimą, kur pradėjo epizodinį tyrimą kiaulių laikymo vietoje. Paimti gyvulių kraujo ir organų mėginiai buvo nuvežti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą kiaulių kritimo priežasčiai nustatyti. Atlikus tyrimą, nustatyta afrikinio kiaulių maro diagnozė.

Jeigu vieta bus lokalizuota ir toliau nepasklidę, nemanau, kad nuostoliai bus dideli. Aišku, tai įmonei nuostolis bus didžiulis, – sakė žemės ūkio ministrė. 

Valstybiniai veterinarijos inspektoriai nustatė užkrato zoną, iš kurios uždrausta išvežti kiaules, kiaulieną ir produktus, kurių sudėtyje yra kiaulienos.
 
„Idavang” generalinio direktoriaus Sauliaus Leonavičiaus teigimu, bendrovė atlieka savarankišką vidaus tyrimą siekiant išsiaiškinti susidariusios situacijos priežastis bei teikia visą prašomą informaciją veterinarijos pareigūnams.
 
Valstybinės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šiame kiaulių komplekse laikoma 19 411 kiaulių, iš kurių 10 167 – paršeliai iki 3 mėnesių amžiaus, 1 396 paršavedės, 213 kiaulių daugiau kaip 8 mėnesių, 13 kuilių ir 7 622 kiaulės nuo 3 iki 8 mėnesių amžiaus.

V.Baltraitienė: kiaulių maro atvejį „Idavang“ komplekse galbūt tirs prokurorai 

Žemės ūkio ministrė pareiškė, kad Danijos kapitalo „Idavang“ kompleksas afrikiniu kiaulių maru galėjo būti užkrėstas tyčia – šį įtarimą bus prašoma patikrinti prokurorų. Oficialiais duomenimis, iš 40 tirtų kiaulių infekcija rasta 36-iuose mėginiuose.

„Teritorijoje yra daug kompleksų, daug fermų („Idavang“ – BNS). Turbūt bus kreiptasi į prokuratūrą, aiškinantis, iš kur galėjo atsirasti užkratas. Iš pirmos informacijos taip gali atrodyti (kad užkrėsta tyčia – BNS)“, – LRT radijui sakė Virginija Baltraitienė.

Anot jos, apie situaciją bus informuotos Europos Sąjungos institucijos, kitos aplinkinės valstybės. Penktadienį ministrė žada vykti apžiūrėti komplekso.

V.Baltraitienė teigė negalinti pasakyti, ar šis atvejis padidino riziką plisti marui visoje šalyje.

„Viskas kol kas neaišku, kiek išnešta iš vidaus. Tai yra uždaroje, lokalizuotoje vietoje, ne gamtoje kažkur, kur šernai laksto, gali užkrėsti. Jeigu vieta bus lokalizuota ir toliau nepasklidę, nemanau, kad nuostoliai bus dideli. Aišku, tai įmonei nuostolis bus didžiulis“, – sakė žemės ūkio ministrė.

J.Milius kreipėsi į prokurorus dėl „Idavang“ komplekse rasto kiaulių maro

Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius pranešė kreipęsis į prokurorus dėl Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse Ignalinos rajone nustatyto afrikinio kiaulių maro.

„Šiandien pasirašiau kreipimąsi į prokuratūrą“, – interviu LRT radijui sakė J.Milius.

J.Miliaus nuomone, tai yra keistas užsikrėtimas, nes visuose komplekso tvartuose rasta po dvi-tris sergančias kiaules, o iš maždaug pusšimčio ištirtų kiaulių užsikrėtusių yra daugiau kaip 30.

„(Užsikrėtimas – BNS) išplitęs po visus tvartus, kiek yra komplekse, taip kad tas užkratas galėjo patekti tik per pašarus. Mes žinome, kad pašarai yra termiškai apdorojami ir kaip jie galėjo pasėti tą virusą, yra labai daug klausimų. Tyčinis užkrėtimas irgi nėra atmetamas“, – teigė J.Milius.

Anot jo, kitose Lietuvos kiaulių fermose kol kas nėra numatoma imtis kokių nors specialių veiksmų, nes šiuo metu naudojamos visos papildomos priemonės apsisaugoti nuo kiaulių maro plitimo.

„Iki šiol buvome kritikuojami nuo 2013 metų tik už griežtas sąlygas. Jeigu kažkas man pasakytų, kad kažko mes nepadarėme, tai aš būčiau labai patenkintas. Padaryta labai daug priemonių. Europos ir net Rusijos ekspertai viską įvertino teigiamai“, – argumentavo J.Milius.

Pasak jo, kiaulių maras yra nauja liga, kol kas ji nėra gerai ištirta mokslininkų.

Algirdas Butkevičius: to niekas nesitikėjo

Algirdas Butkevičius teigė apie situaciją sužinojęs iš J.Miliaus. „Tikrai niekas nesitikėjo, kad tokiame dideliame kiaulių komplekse tai atsitiks, nes jie laikėsi pačių stipriausių reikalavimų, keliamų, jeigu kažkur netoli yra AKM židiniai – Baltarusijoje arba Lenkijoje. Netrukus vėl susitiksime su J.Miliumi, pateiks man naujausią informaciją“, – teigė A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius