Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du Seimo komitetai – už urėdijų reformą

Parlamentinis Kaimo reikalų komitetas galutinai pritarė nuo kitų metų pradedamai įgyvendinti urėdijų reformai. Šis sprendimas komitete penktadienį priimtas tik šešių „valstiečių“ balsais.
Miškas Viskonsine
Miškas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Taip pat „valstiečių“ balsais Aplinkos ministerijos parengtai urėdijų reformai penktadienį pritarė ir Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Dalyvauti Kaimo reikalų komiteto posėdyje ir svarstyti urėdijų reformą be visų ekspertinių išvadų atsisakė opozicijai priklausantys konservatorius Kazys Starkevičius ir „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius, taip pat prie valdančiųjų socialdemokratų prisijungęs „darbietis“ Petras Čimbaras. Jie pažadėjo kreiptis į Seimo etikos sargus ir skųsti komiteto vadovo „valstiečio“ Andriejaus Stančiko elgesį.

Balsavime ir reformos svarstyme atsisakę dalyvauti parlamentarai komiteto vadovą kaltino pataisas svarstant „buldozerio principu“.

„Negalima svarstyti ir balsuoti, kol negautos visos išvados. Jeigu jos prieštaraus viena kitai?“ – piktinosi P.Čimbaras.

Kaimo reikalų komitetas taip pat pritarė bendrovės „Civitta“ pateiktai ekspertinei išvadai dėl urėdijų reformos – bendrovė siūlo tvirtinti reformą. Ekspertinio vertinimo išvadą turėjo pateikti ir Lietuvos miškininkų sąjunga – jos Seimas dar nėra gavęs, nors sąjungos vadovas Edmundas Bartkevičius BNS penktadienio rytą teigė, kad jiems atstovaujantis advokatas išvadas parlamentui išsiuntė.

Urėdijų reformą penktadienį taip pat planuoja apsvarstyti pagrindinis Aplinkos apsaugos komitetas. Seimas urėdijų reformai planuoja pritarti iki atostogų.

Pagal pertvarką, visus valstybinius miškus Lietuvoje valdytų valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“, kuri būtų įsteigta sujungus dabartines 42 miškų urėdijas, Valstybinį miškotvarkos institutą ir Generalinę miškų urėdiją. Skaičiuojama, tokiu būdu kasmet būtų sutaupyta 10 mln. eurų įmonės lėšų ir iki 3 mln. eurų – valstybės biudžeto pinigų.

Parlamentinę daugumą su „valstiečiais“ sudarę socialdemokratai kritikuoja „valstiečių“ deleguoto aplinkos ministro Kęstučio Navicko planus visas miškų urėdijas sujungti į vieną įmonę. Konservatoriai yra išreiškę „principinę paramą strateginei reformai“. Liberalų nuomonės dėl reformos išsiskyrė. Socialdemokratai reformą remia su sąlyga, kad liktų 25 urėdijos ne sujungtos į vieną bendrovę, o kaip atskiros įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius