Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pasienio postuose – sugriežtinta braziliškų mėsos produktų kontrolė

Dėl šią savaitę kilusio klastojimo skandalo, kurio centre atsidūrė didžiausi Brazilijos jautienos ir paukštienos gamintojai, Europos Komisija ėmėsi visų atsargumo priemonių Europos Sąjungos (ES) vartojamas apsaugoti.
Jautiena.
Jautiena. / Fotolia nuotr.

Visos ES valstybinės kontrolės institucijos ir maisto tvarkymo operatoriai informuoti apie papildomas priemones, siekiant užtikrinti, kad nei vienos į skandalą įsivėlusios Brazilijos įmonės produkcija nebūtų pateikta ES rinkai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, šis maisto klastojimo skandalas Lietuvos vartotojų nepalietė. Per paskutinius keletą metų į Lietuvą nebuvo importuojama braziliška jautiena, paukštiena ar jų produktai. Importuotos žarnos ir paukštienos atliekos naudojamos gyvūnų augintinių pašarų gamybai.

Tuo tarpu Europos Komisijos atstovai valstybes nares informavo, kad nuolat palaiko glaudžius ryšius su tyrimą vykdančiais kolegomis Brazilijoje ir seka tyrimo eigą.

Visos ES valstybių narių institucijos, atsakingos už maisto ir veterinarinę kontrolę, paragintos pasienio postuose taikyti pačias griežčiausias patikrų procedūras kiekvienai į ES importuojamai mėsos produktų siuntai, ypač vertinat dokumentų atitiktį, produktų saugą ir atitiktį higienos reikalavimams.

Visoms iš Brazilijos importuojamoms gyvūninio maisto siuntoms privaloma taikyti fizinio patikrinimo ir produktų higienos vertinimo procedūras.

Apie visus nustatytus neatitikimus šalys narės privalo informuoti Europos Komisiją Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

Kadangi ES veikiančios maisto gamybos įmonės privalo užtikrinti, kad jų tiekiama vartotojams produkcija yra saugi, šios įmonės taip pat paragintos sugriežtinti visas savikontrolės procedūras. Šios rekomendacijos ypatingai aktualios tiems ES maisto gamintojams, kurie pastaraisiais metais glaudžiai bendradarbiavo su braziliškos mėsos (jautienos ir paukštienos) tiekėjais.

Praėjusį penktadienį ir šios savaitės pradžioje Brazilijos teisėsaugos institucijos paviešino tyrimo medžiagą apie išaiškintus masinius dokumentų klastojimo ir higienos reikalavimų pažeidimus mažiausiai 21 šalies mėsos perdirbimo įmonėje. Į skandalą įtrauktos net didžiausios Brazilijos jautienos ir paukštienos perdirbimo įmonės, didžiąją dalį savo produkcijos eksportavusios į JAV, Kiniją ir kitas pasaulio valstybes. Europos Komisija taip pat informavo, kad 4 iš oficialioje tyrimo ataskaitoje minimų įmonių turėjo leidimus eksportuoti savo produkciją į ES. Šie leidimai panaikinti, bet to, atšaukiamas ir šių įmonių produkcijos tranzitas per ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius