Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos pienininkai lietuvius laiko vis didesniais konkurentais

Estijos pieno perdirbimo įmonės Lietuvos pienininkus laiko vis didesniais konkurentais, nes šis Lietuvos sektorius auga sparčiausiai tarp Baltijos šalių ir yra vis labiau orientuotas į eksportą, rašo Estijos laikraštis „Postimees“.
Mergaitė geria pieną
Mergaitė geria pieną / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Pienas Estija

„Lietuvos įmonės yra didelės ir jos plečiasi“, – sakė didžiausios Estijos pieno perdirbimo įmonės „Valio Eesti“ vadovas Maidas Solovjovas. Jo teigimu, Lietuvos įmonės auga sparčiau nei latviškos ir estiškos, Lietuvoje pagaminama beveik du kartus daugiau pieno produktų nei kitose dviejose šalyse.

Lietuva eksportuoja beveik pusę pieno produkcijos, tuo metu Estija – 20-30 proc.

Lietuva eksportuoja beveik pusę pieno produkcijos, tuo metu Estija – 20-30 proc. Tačiau Lietuvos pienininkai sulaukia valstybės paramos ir jiems mokamos eksporto subsidijos, ko nėra Latvijoje ir Estijoje.

„Konkurencija yra dviejose srityse. Pirmiausia, kalbant apie žalią pieną, Lietuvoje nepakanka pieno. Jie pasistatė didelių gamyklų, tačiau pieno gamyba, tai yra ūkių, trūksta. O Estijoje mes turime didelių ūkių su keliais šimtais karvių. Lietuvoje pusė pieno žaliavos gaunama iš ūkių, kuriuose tėra trys karvės ir net nėra pieno aušintuvo“, – sakė „E-Piim“ vadovas Jaanusas Murakas.

Jo teigimu, dėl to Lietuvos įmonės superka pieną ir Latvijoje bei Estijoje.

„Jie siūlo didesnę kainą, o savo ūkininkams moka nenormaliai mažą kainą. Štai kur jie gauna savo pelną, o tuomet ateina pas mus pirkti už didesnę kainą“, – sakė „E-Piim“ vadovas.

Estijoje didmeninė pieno kaina pastaraisiais mėnesiais siekė 17-22 centų už litrą, o Lietuvoje – 8-14 centų.

Savo ruožtu antros pagal dydį Estijos kompanijos „Tere“ vadovas Oliveris Kruuda dėl konkurencijoje nemato nieko blogo.

„Mes nieko neparduodame Lietuvoje, ir tai yra absoliutus principas. Lietuvoje yra labai didelis pieno sektorius. ... Todėl mes neprekiaujame ten, nes ten visuomet bus pigiau“, – sakė jis.

Anot O. Kruudos, labiausiai dėl konkurencijos su Lietuva nukenčia Latvijos pienininkai, nes Lietuvos įmonės superka Latvijoje pieną bei vėliau eksportuoja į kaimyninę šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius