-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Eugenijus Gentvilas: žemės saugikliai tik padidins didžiųjų žemvaldžių turtus

Seimo kaimo reikalų komitetas penktadienį pritarė, kad iš būsimų ūkininkų turėtų būti reikalaujama patirties žemės ūkyje, o žemę pirkėjams siūloma įsigyti tik tame rajone, kur jie gyvena, arba aplinkiniuose rajonuose. Seimo narys, liberalas Eugenijus Gentvilas mano, kad šitokiu būdu susiaurinama rinka, o žemę susipirks didieji žemvaldžiai.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

„Čia kalbama ne apie konkurencijos baimę, kaip kas nors geriau ūkininkaus, o apie pinigus – milijardus. Yra labai susiaurinamas ratas asmenų, kurie galės įsigyti žemę tų „trukdiklių“ pagalba. Visų pirma – turėti ūkininkavimo patirtį, žemės ūkio mokslų išsilavinimą, gyventi tos ar gretimos savivaldybės teritorijoje ar pan. Sumažėja ratas asmenų, kurie gali konkuruoti įsigyjant parduodamą žemės sklypą“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ penktadienį sakė E. Gentvilas.

Sumažėja ratas asmenų, kurie gali konkuruoti įsigyjant parduodamą žemės sklypą, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ penktadienį sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, tokioje susiaurintoje rinkoje sklypų kaina stipriai kristų, o pirkti juos, kaip siūlo Kaimo reikalų komitetas, galėtų tik tie, kas jau turi ūkininkavimo patirtį. „Tai štai čia šiandien dirbančių ūkininkų interesas ar žemės ūkio bendrovių interesas, kad kristų kainos rinkoje, nes nebus pinigų pasiūlos. Jie tada labai pigiai susipirks sklypus to ar gretimų rajonų teritorijose ir taps dar didesniais žemvaldžiais. Pirkdami gerokai pigiau, ne konkurencinėmis sąlygomis, jie sutaupys labai daug pinigų, o žemės kaina anksčiau ar vėliau pakils. Tai čia yra konkurencijos dėl konkretaus sklypo baimė ir pinigų taupymas“, – komentavo E. Gentvilas.

„Paimkime Lietuvos ūkininkų sąjungos pasiūlymą, kad žemės sklypą gali pirkti tik tame rajone ar aplinkiniuose rajonuose gyvenantis žmogus. Mes kalbėjome apie tai, kad reikia atverti žemės rinką Europos sąjungos šalių piliečiams, o ta rinka susiaurinama  iki to ir gretimų rajonų gyventojų. Tai mes ne išplečiame, o susiauriname rinką“, – nurodė liberalas.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius