Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europarlamentaras pasipiktino šokoladų Briuselyje ir Lietuvoje skirtumais

​​​​​​​Kodėl ant to paties Lietuvoje parduodamo šokolado „Milka Alpine Milk“ nurodoma skirtinga informacija apie sudėtį lietuvių ir anglų kalbomis? Kodėl Lietuvoje parduodami sausainiai yra pagaminti su pigesniu palmių aliejumi, o Belgijoje – kokybiškesnių palmių branduolių aliejumi?
Milka Alpine Milk šokoladas
Milka Alpine Milk šokoladas

Su tokiais klausimais į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kreipėsi europarlamentaras Bronis Ropė. Jis teigia pateikęs populiaraus šokolado „Milka Alpine Milk“ pavyzdį, nurodęs, kad jo sudėtyje lietuvių, latvių, estų ir lenkų kalbomis nėra nurodoma informacija apie tai, kiek šiame šokolade yra sausųjų pieno medžiagų. Tuo metu anglų kalba pažymėta, kad šių medžiagų (angl. milk solids) gaminyje yra mažiausiai 18 proc.

„Šiuo atveju Lietuvoje pirkdami šokoladą nebežinome, kokia tikra jo sudėtis. Neturi būti tokios situacijos, kad skirtingomis kalbomis pateikiama skirtinga informacija, kuri, kaip tikisi vartotojas, turėtų būti visiškai vienoda“, – pastebi B.Ropė.

Europarlamentaras teigia atkreipsiantis dėmesį į šį reiškinį Europos Parlamente ruošdamas pranešimą apie skirtingas tų pačių gaminių sudėtis skirtingoms šalims. Briuselyje jis yra paskirtas papildomu (kaip sakoma Europos Parlamente, „šešėliniu“) pranešėju šiuo klausimu.

„Ar ši situacija nėra susijusi su tuo, kad skirtingoms rinkoms gaminami skirtingos kokybės produktai? Ir ar tai nerodo gamintojų požiūrio į kai kurias ES valstybes nares kaip į antrarūšes?“ – klausia Lietuvos europarlamentaras kreipimesi į kontroliuojančią instituciją.

Penktadienį Europos Parlamento informacijos biure Vilniuje vykusioje diskusijoje „Produktai bendrojoje ES rinkoje: vienodai saugūs ir kokybiški visiems“ B.Ropė stebėjosi, kad skiriasi to paties gamintojo sausainių „Milka Oreo“ sudėtis Lietuvoje ir Belgijoje.

„Beveik identiškos pakuotės ir to paties pavadinimo sausainiai. Ir Vilniuje, ir Briuselyje juose yra „alyvpalmių riebalų“, kurie kitomis kalbomis tiesiai šviesiai pavadinti „palmių aliejumi“, tai yra pigus ir menkavertis produktas. Bet perkant Belgijoje šiuose sausainiuose yra ir kur kas vertingesnio palmių branduolių aliejaus. Lietuvai skirtuose sausainiuose šis iš sėklų spaudžiamas ir, manoma, vertingesnis riebalas nenurodomas, turbūt jo čia neatveža,“ – sakė jis.

Jo teigimu, „Milka“ produktai pasirinkti tik kaip vienas iš pavyzdžių, nes panašių klausimų kyla ir dėl kitų gamintojų produkcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius