Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Europoje plinta paukščių gripas, protrūkis užfiksuotas Bulgarijoje

Šią savaitę Bulgarijos Burgo regione nustatytas didelio patogeniškumo paukščių gripo H5N1 protrūkis. Liga patvirtinta ištyrus Juodosios jūros pakrantėje rastą nugaišusį pelikaną.
Paukščių gripas
Asociatyvinė nuotr. Paukščių gripas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bulgarijos veterinarijos specialistai spėja, kad virusas į šalį pateko migruojant laukiniams paukščiams, kurių keliai kerta Juodosios jūros pakrantę ir ežeringą Burgo regioną, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Ypač atidžiai šiuo metu yra stebima paukščių sveikatos būklė dviejuose dideliuose paukščių ūkiuose, kur laikoma 1056 tūkst. vištų dedeklių ir 10 tūkst. putpelių bei 500 kurapkų ir fazanų.

Šie ūkiai nuo užkrato židinio yra nutolę mažiau nei 10 kilometrų ir patenką į  priežiūros zoną, kurioje intensyviai imami mėginiai ir tiriama, ar auginami paukščiai neužsikrėtę paukščių gripu.

Per pastaruosius keletą mėnesių tai jau 10 paukščių gripo atvejis, užfiksuotas Europoje. Šios ligos protrūkiai buvo patvirtinti Vokietijoje, Olandijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, o taip pat – Izraelyje.

Veterinarijos specialistai atkreipia dėmesį, kad visoms paukščių rūšims mirtinai pavojingą virusą Europoje platina migruojantys paukščiai. Todėl paukščių augintojai privalo saugoti savo ūkius ir griežtai laikytis biosaugos reikalavimų, pasirūpinti, kad naminiai paukščiai neturėtų kontaktų su laukiniais, kad nebūtų užteršiami pašarai, vanduo, kraikas ir pan. Kilus bent menkiausiam įtarimui dėl pasikeitusio paukščių elgesio ar sveikatos būklės, reikia nedelsiant kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinius padalinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius