-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

G.Surplys rudenį žada pateikti Lietuvos žemės ūkio ateities viziją

Žemės ūkio ministras iki rudens žada parengti Lietuvos žemės ūkio viziją. Giedriaus Surplio teigimu, vizijos rengimas prasidės jau netrukus, joje bus skirta daug dėmesio kaimui. Taip jis komentavo šalies vadovės Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo mintį, jog reikia apsispręsti dėl Lietuvos žemės ūkio politikos krypties ir kaimo plėtros strategijos.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su kandidatu į ŽUM ministrus Giedriu Surpliu
Giedrius Surplys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ką girdžiu ne iš vieno ūkininko, iš ūkininkų savivaldos atstovų, mokslininkų, kad Lietuvos kaimas, jo plėtra, politika iš tikrųjų neturi vizijos, kur mes norime nueiti, kokį kaimą norime matyti. Ketinu artimiausiu metu užsakyti mokslininkams ar savo patarėjams pavesti, kad burtų diskusinę grupę ir turėtume kažką panašaus, ką sukūrėme regioninei politikai – baltąją knygą. Panašią baltąją knygą turėtume ir žemės ūkiui“, – BNS sakė G.Surplys.

Anot jo, tai bus trumpas ir aiškus dokumentas.

Žemės ūkio ministras teigė norintis sugrąžinti pasitikėjimą Lietuvos kaimo politika.

„Tai nebus dar vienas dokumentas dėl dokumento. Tai bus trumpas, tačiau vizionieriškas ir tuo pačiu detalus su aiškiais uždaviniais kiekvienam subjektui, dokumentas“, – BNS sakė žemės ūkio ministras.

Jo nuomone, dokumentas atskleis, kur turėtų judėti Lietuvos žemės ūkis ir kaimas ateityje.

„Ar mes matome pienininkystę Lietuvoje kaip vyraujančią, ar gyvulininkystę. Grūdines kultūras ar daržoves. Ar mes matome didelius kaimus, ar mažus, ar šeimos ūkius, ar samdytus žmones. Tokia nubrėžianti vizija“, – kalbėjo ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Vyriausybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Vyriausybė

Ministras nemato anarchijos žemės ūkyje

D.Grybauskaitė metiniame pranešime taip pat sakė, jog žemės ūkis dėl įvairių priežasčių šiuo metu yra atvestas prie „netvarkos, anarchijos ir iškreiptos rinkos“.

G.Surplys dabartinės padėties žemės ūkyje nevadina anarchija, tačiau neneigia, kad sektorius turi problemų.

„Aš nepavadinčiau to anarchija, tačiau tikrai nusiskundimų yra daug. Čia tikrai retorinis klausimas. Visi supranta, kad turime daug problemų tiek su paramos skirstymu, tiek su žeme, tiek su jos kontrole. Buvusi ministerijos vadovybė yra daug padariusi ir aš toliau tęsiu tuos darbus ir dar šiek tiek suintensyvinu. (...) Problemų yra, niekas to neneigia, bet tikrai ieškome tų sprendimų“, – teigė G.Surplys.

Žemės ūkio ministras teigė norintis sugrąžinti pasitikėjimą Lietuvos kaimo politika.

„Tų procesų ir užsukta nemažai, ir aš jų ketinu dar daugiau užsukti, kad įsivestume tvarką, aiškias taisykles, kurios būtų vienodos visiems, ir tuo būdu sugrąžinti pasitikėjimą kaimo politika Lietuvoje“, – kalbėjo G.Surplys.

„Tikiuosi, kad tas piktžoles po vieną mes rausime ir orientuosimės ne į žemės ūkio, bet į kaimo plėtrą“, – pridūrė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius